Öldürücü doz

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Toksikolojide, öldürücü doz (LD), belirli bir maddenin veya radyasyon türünün ölümcül toksikliğinin bir göstergesidir. Direnç kişiden kişiye değiştiği için, "ölümcül doz", belirli bir denek yüzdesinin öleceği bir dozu (genellikle denek vücut ağırlığının kilogramı başına doz olarak kaydedilir) temsil eder. Ölümcül konsantrasyon, gazlar veya partiküller için kullanılan ölümcül bir doz ölçümüdür. LD, tamamen "normal" özelliklere sahip olan ve dolayısıyla tüm alt popülasyonlara uygulanmayan teorik bir birey olan standart kişi kavramına dayanabilir.

Hayvan hakları endişeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Animal Rights International gibi hayvan hakları ve hayvan refahı grupları, özellikle bazı maddeler söz konusu olduğunda, hayvanların yavaş ve acılı ölümlere neden olması nedeniyle hayvanlar üzerinde LD 50 testine karşı kampanya yürütmüştür. Birleşik Krallık da dahil olmak üzere birçok ülke oral LD 50'yi yasaklamak için adımlar attı ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) 2001 yılında oral test şartını kaldırdı.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Cutler (1 Şubat 2001). "Death of LD50". Trends in Pharmacological Sciences. 22 (2): 62. doi:10.1016/S0165-6147(00)01627-8.