Çocuklara Neşideler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çocuklara Neşideler
YazarAli Ulvi Elöve
TürlerÇocuk şiiri, fabl
Yayım1912

Çocuklara Neşideler, şair ve dilci Ali Ulvi Elöve'nin çocuklar için yazdığı şiirlerden oluşan 1912 yılında yayımlanan kitabı.

Türkiye'de çocuk edebiyatını başlattığı kabul edilen üç eserden birisidir (Diğerleri İbrahim Alâeddin’in Çocuk Şiirleri ve Tevfik Fikret’in Şermin’idir).

Meşrutiyet dönemi çocuk edebiyatının bir ürünü olan kitapta yetmişi üç şiir bulunur. Şiirlerin bir kısmı La Fontaine, Victor Hugo, Alphonse de Lamartine’den çeviri; bir kısmı ise bunlardan esinlenerek yazılmış fabl türü şiirlerdir. Şiirler, Aile, Mektep, Vatan, İnsanlık, Tabiat başlıkları altında toplanmıştır. Çoğu şairin daha önce "Tedrisat-ı İbtidaiyye Mecmuasında yayımladığı şiirlerdir.[1] Ali Ulvi Elöve’yi yazdığı çocuk şiirlerini bir kitapta toplaması amacıyla cesaretlendiren ve daha fazla çocuk şiiri yazması konusunda yönlendiren ünlü eğitimci Mustafa Satı Bey olmuştur.

Kitap, Satı Bey'in ve Ali Ulvi Bey'in yazdığı önsözlerle başlar. Şair, kitabının ön sözünde amacının iyiliğe eğilim uyandırmak ve ahlaki telkinlerde bulunmak olduğunu söyler. Elöve’nin şiirlerinde merak duygusu, yaşama sevinci, yurt sevgisi, çalışmanın gerekliliği gibi temalar işlenir.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Miriam Zeliha Stebler Çavuş, Ali Ulvi Elöve'nin Şiirlerinin Eğitsel Açıdan İncelenmesi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Erzurum 2007
  2. ^ "Tacettin Şimşek, Çocuklar için Edebiyat ama önce Çocuk, Özgür Pencere Edebiyat ve Sanat Derneği web sitesi, 22.04.2007 Erişim tarihi.22.03.2013". 6 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2014.