Çin futbolunda lig sistemi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Çin futbolunda lig sistemi, Çin Futbol Federasyonu tarafından kontrol edilen, 100'den fazla lige sahip olan ve 2.221 takımın mücadele ettiği lig sistemi.[1] En üst üç profesyonel ligler bir bölümden oluşmaktadır ve bu ligler arasında yükselmeler ve düşmeler olmaktadır.[2] Yarı profesyonel ve amatör takımlarda yükselme veya düşme olmamaktadır. Ligler hiyerarşik sistemde alt seviyelere doğru ilerledikçe daha küçük coğrafi alanları kapsayan ligler görülmektedir.[3]

Lig sisteminin yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Çin'in en yüksek futbol ligi olan Congguo Cuçio Şiehui Çaoci Liensai 2004 yılında kuruldu. 2016 yılında Chinese Super League, yedinci yıllık Küresel Spor Maaşları Anketi tarafından dünyada en çok getiri sağlayan 12. Lig olarak gösterildi.[4] China League One ve China League Two, sırayla mevcut ikinci ve üçüncü liglerdir. Chinese Super League'i son iki sırada bitiren takımlar China League One'a düşerken, China League One'ı ilk iki sırada bitiren takımlar bir üst lige yükselmektedir.[2] China League Two, 24 takımın iki gruba ayrılmasıyla oluşmuştur ve bu ligde play-off oynanmaktadır. Play-off'taki finalistler China League Two'daki sonuncu iki takımın yerini almaktadır. China League Two, profesyonel olarak en düşük lig olmasına rağmen takımlar alt liglere düşebilrler.

China Amateur League'de 44 yerel lig yer almaktadır. Gerekli şartları sağlayan takımlar League Two'ya yükselebilmektedir.

Seviye Lig
1 Congguo Cuçio Şiehui Çaoci Liensai
17 kulüp
2 takım düşer
2 China League One
18 kulüp
3 takım yükselir, 2 takım düşer
3 China League Two
20 kulüp
3 takım yükselir, ↓1 takım düşer
4 China Amateur Football Leagues
47 yerel lig içerir. Çoğu bölgesel ligler iki seviyeden oluşurken, bazıları ikiden fazla seviyeye sahiptir. her bölgesel ligin kazananları, 2 (kuzey ve güney) veya 4 (kuzey, güney, batı ve doğu) grupta oynanan ulusal sahneye girmektedir. En iyi 16 takım finalde yer alırken 4 kazananın profesyonel liglere yükselme ihtimali vardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Country Info". Fifa.com. 23 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2015. 
  2. ^ a b "Chinese Super League". Football Top. 20 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2014. 
  3. ^ "Chinese tycoon Ai Yakang buys actress daughter Ai Ru a football team". The Australian. 22 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2014. 
  4. ^ Hodgart, Kenny (15 Kasım 2016). "Chinese Super League is global sport's most 'star heavy'". www.atimes.com. 3 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]