Çay Atı Yolu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çay Atı Yolu

Çay Atı Yolu (Çince: 茶马道; pinyin: Chá mǎdào), Güneybatı Çin'de Sichuan, Yunnan ve Tibet dağlarından geçen bir kervan yolları ağıydı.[1] Burası aynı zamanda bir çay ticaret yoluydu. Bazen Güney İpek Yolu veya Güneybatı İpek Yolu olarak da anılır.

Güzergâh boyunca patikalar, köprüler, ara istasyonlar, pazar kasabaları, saraylar, sahne direkleri, türbeler ve tapınaklar dahil olmak üzere günümüze ulaşan sayısız arkeolojik ve anıtsal unsur bulunmaktadır. Rotanın ticari faaliyet için öneminin yanı sıra, daha da önemlisi, Hint Yarımadası, Tibet ve Güneybatı Çin arasındaki kültürel alışveriş için çok önemliydi. Özellikle Çin ile Güney Asya arasındaki Budizm'in yayılmasında hayati önem taşıyordu.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Forbes, Andrew, and Henley, David: Traders of the Golden Triangle (A study of the traditional Yunnanese mule caravan trade). Chiang Mai. Cognoscenti Books, 2011.
  2. ^ Williams, Tim, Lin, Roland Chih-Hung and Gai, Jorayev. Final Technical Report on the results of the UNESCO/Korean Funds-in-Trust Project: Support for the Preparation for the World Heritage Serial Nomination of the Silk Roads in South Asia, 2013–2016.

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Forbes, Andrew ; Henley, David (2011). China's Ancient Tea Horse Road. Chiang Mai: Cognoscenti Books. ASIN B005DQV7Q2
  • Forbes, Andrew ; Henley, David (2011). Traders of the Golden Triangle. Chiang Mai: Cognoscenti Books. ASIN B006GMID5
  • Freeman, Michael; Ahmed, Selena (2011). Tea Horse Road: China's Ancient Trade Road to Tibet. Bangkok: River Books Co, Ltd. ISBN 978-974-9863-93-0. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]