Çömlekçi çarkı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Erfurt, Almanya'da klasik çömlekçi tekerleği
Sopa (yeşil disk) ve fırlatma kovası olan bir elektrikli çömlekçi çarkı. Bir dikiş makinesine benzer şekilde tekerleğin hızını kontrol etmek için kullanılan ayak pedalı gösterilmemiştir.

Çanak çömlekçilikte çömlekçi çarkı, kilin yuvarlak seramik eşyaya şekillendirilmesinde kullanılan bir çeşit makinedir. Çark aynı zamanda, sert fakat işlenebilir olan deri-sertliğinde kurutulmuş eşyadalarki fazla kilin kırpılmasında ve oyulmuş süsleme veya renkli halkaların uygulanması için de kullanılabilir. Çömlekçi çarkının kullanımı Eski Dünya'da yaygındı fakat çanak çömleğin sarma ve dövmeyi içeren yöntemlerle el yapımı olduğu Kolomb Öncesi Yeni Dünya'da bilinmiyordu.

Bir çömlekçi çarkı bazen "çömlekçi torna tezgahı " olarak anılabilir. Bununla birlikte bu terim, metal ve ahşap eşyaların şekillendirilmesinde kullanılana benzer şekilde, farklı bir şekillendirme işlemi olan tornalama için kullanılan başka tür bir makine için sıklıkla kullanılır. Çömlek çarkı, sanat ve zanaat ürünleri oluşturmak için önemli bir bileşendir.[1]

Jiggerleme ve jolleying teknikleri çömlekçi çarkının uzantıları olarak görülebilir. Jiggerlemede, dönen alçı kalıbın üzerine yerleştirilmiş plastik kil gövdenin üzerine şekillendirilmiş bir alet yavaşça indirilir. Jigger aracı bir yüzü şekillendirir, diğerini kalıplar. Bu terim tabaklar gibi yassı eşyaların şekillendirilmesine özgü iken, benzer bir teknik olan jolleying, fincanlar gibi içi boş eşyaların üretimini ifade eder.

Efsane ve mitte çömlekçi çarkı[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski Mısır mitolojisinde, tanrı Khnum'un çömlekçi çarkında ilk insanları oluşturduğu söylenir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Best Pottery Wheel". Best Crafter Studio. 27 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]