Ortak olasılık dağılımı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Gufosowa (mesaj | katkılar)
Gufosowa (mesaj | katkılar)
kaynak eklendi
10. satır: 10. satır:
'''Ortak olasılık dağılımı''' ya da '''birleşik olasılık dağılımı''', sayıları birden fazla olan <math>X,Y,\ldots</math> [[rassal değişken]]lerinin birlikte gerçekleşmelerinin [[olasılık dağılımı]]dır.
'''Ortak olasılık dağılımı''' ya da '''birleşik olasılık dağılımı''', sayıları birden fazla olan <math>X,Y,\ldots</math> [[rassal değişken]]lerinin birlikte gerçekleşmelerinin [[olasılık dağılımı]]dır.


Ortak olasılık dağılımı [[birikimli dağılım fonksiyonu]] ve [[olasılık yoğunluk fonksiyonu]] ([[sürekli değişken]]ler için) ya da [[olasılık kütle fonksiyonu]] ([[ayrık değişken]]ler için) ile ifade edilir. Bunlar kullanılarak iki farklı dağılım elde edilebilir: her bir değişkenin diğerlerinden ayrı olasılıklarını içeren [[marjinal dağılım]] ve bazı değişkenlerin belli değer aralıklarında olduğu koşulları içeren [[koşullu olasılık dağılımı]].
Ortak olasılık dağılımı [[birikimli dağılım fonksiyonu]] ve [[olasılık yoğunluk fonksiyonu]] ([[sürekli değişken]]ler için) ya da [[olasılık kütle fonksiyonu]] ([[ayrık değişken]]ler için) ile ifade edilir.<ref name="kay">{{kitap kaynağı |soyadı1=Kay |ad1=Steven |başlık=Intuitive Probability and Random Processes using MATLAB |tarih=2012 |yayıncı=Springer |isbn=978-0-387-24158-6 |sayfalar=167-204 |dil=en}}</ref> Bunlar kullanılarak iki farklı dağılım elde edilebilir: her bir değişkenin diğerlerinden ayrı olasılıklarını içeren [[marjinal dağılım]] ve bazı değişkenlerin belli değer aralıklarında olduğu koşulları içeren [[koşullu olasılık dağılımı]].

== Kaynakça ==
{{Kaynakça}}


[[Kategori:Olasılık dağılımlar teorisi]]
[[Kategori:Olasılık dağılımlar teorisi]]

Sayfanın 09.56, 11 Ekim 2021 tarihindeki hâli

Bir ortak olasılık dağılımından (yeşil) örneklenmiş çok sayıda gözlem (siyah noktalar). Marjinal dağılımlar (kırmızı ve mavi) da gösterilmiş.

Ortak olasılık dağılımı ya da birleşik olasılık dağılımı, sayıları birden fazla olan rassal değişkenlerinin birlikte gerçekleşmelerinin olasılık dağılımıdır.

Ortak olasılık dağılımı birikimli dağılım fonksiyonu ve olasılık yoğunluk fonksiyonu (sürekli değişkenler için) ya da olasılık kütle fonksiyonu (ayrık değişkenler için) ile ifade edilir.[1] Bunlar kullanılarak iki farklı dağılım elde edilebilir: her bir değişkenin diğerlerinden ayrı olasılıklarını içeren marjinal dağılım ve bazı değişkenlerin belli değer aralıklarında olduğu koşulları içeren koşullu olasılık dağılımı.

Kaynakça

  1. ^ Kay, Steven (2012). Intuitive Probability and Random Processes using MATLAB (İngilizce). Springer. ss. 167-204. ISBN 978-0-387-24158-6.