Vikipedi:Köy çeşmesi/2010/Şubat

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İlginize[kaynağı değiştir]

  • VP:AK gereği, adil kullanım dosyaları, uygun biçimde gerekçelendirilmiş ilgili madde dışında hiçbir yerde kullanılamaz. Ayrıca, madde alan adı dışındaki sayfalarda (şablon, kategori, portal, vs) da kullanılmamalıdır. Son zamanlarda özellikle günün maddesi sayfasında ve akabinde ana sayfada adil kullanım resimlerine yer veren değişiklikler sıklaştı. Hatırlatmak istedim. İyivikiler... [ho? ni!] 12:55, 2 Şubat 2010 (UTC)

Grafikerler !!![kaynağı değiştir]

  • Selamlar. Grafik Laboratuvarında bir sürü istek birikti. Grafiker arkadaşlarımızı yardıma çağırıyorum. Elinden gelen istekleri yerine getirmeye çalışırsa iyi olur. Esenlikler dilerim, saygılar.--Gökçє Yörük mesaj 14:30, 2 Şubat 2010 (UTC)
  • Türkçe bilmeyen kullanıcılara yardımcı olmak açısından dil bilen Vikipedislerin bu sayfaya ilgi göstermesi rica olunur. Teşekkürler.--Reality 15:05, 3 Şubat 2010 (UTC)

Müzik bilgi kutuları[kaynağı değiştir]

İlgilendiğin için saol. Bence de o şablon uygundur...--Rapsar 13:55, 8 Şubat 2010 (UTC)

Şablon:Bilgi Kutusu Albüm en sağlıklı ve içeriği en zengin olanı. Doğal olarak vikipedistin ihtiyacını en iyi karşılayanı--koc61mesaj 15:39, 14 Şubat 2010 (UTC)

Incubator'daki Türk dilleri[kaynağı değiştir]

  • Çok yakında 3 yeni Vikipedi doğacak gibi görünüyor. Ayrıca bunlar Türk dillerinden. Oylarınızı Wikipedia Karachay-Balkar, Wikipedia Adyghe ve Wikipedia Gagauz 2 sayfalardan kullanabilirsiniz.--Reality 23:37, 3 Şubat 2010 (UTC)
  • Doğru artık açma vakti geldi. Karakapakça ile beraber anasayfa intervikilerine koyulmalı:) Ancak Adigece Türk dillerinden değil ne yazıkki:(-- FinlandiyalıM 11:52, 4 Şubat 2010 (UTC)
  • Doğru Adigeler Çerkez tabii. Ama hele Türkiye'de Türkler ve Çerkezler birbirine çok yaklaşmış halklar. Üçüne de aynı cümlelerle destek verdim. --iazak 12:29, 4 Şubat 2010 (UTC)ileti

Niyet güzel elbette, ancak burada verdiğiniz oyların pek bir anlamı olmadığını bilmenizi isterim. O projelerin açılması için Translatewiki üzerinde arayüz metinlerinin çevrilmesi ve Incubator üzerinde o dilde düzenli katkıda bulunulması gerekiyor. İhtiyaç duyulan bu.--Vito Genovese 23:24, 4 Şubat 2010 (UTC)

  • Evet bende onu diyecektim. Gerard anlattı bana. Benimkide salaklık Vikihaberi geliştirken o kadar oy verildiydi açılmadıydı anlayamadım işte:)--Reality 23:25, 4 Şubat 2010 (UTC)
  • Doğru. Hatta Sırpça, Kazakça, Kürtçe, Çince gibi vikipedilerde üst kutucuklarda alfabe değişimi var. Karaçay-Balkar için hem latin hemde kiril yazı değiştirme sistemi uygulanabilir. Aynı şekilde Gagavuzca içinde tabi halen kullanılıyorsa yazıyı latinden kiril ve yunan alfabesine değiştirme sistemi uygulanabilir.-- FinlandiyalıM 12:23, 5 Şubat 2010 (UTC)

2010 arşivleri[kaynağı değiştir]

arşivler oluşturuldu ama şablona birisi 2010 etiketi koymalı -- Son kahraman ileti 10:42, 4 Şubat 2010 (UTC)

İsteği doğru anladığımı ve yerine getirdiğimi sanıyorum.--Vito Genovese 23:25, 4 Şubat 2010 (UTC)

Yeni açılan madde ve diğer alan adlarındaki sayfaların denetlenmesi[kaynağı değiştir]

  • 27 Ocaktan kalma denetlenmemiş maddeler var belki daha da eskisi vardır. Bilginize.--Reality 15:46, 4 Şubat 2010 (UTC)

Dosya denetleme[kaynağı değiştir]

  • Maddeler üzerindeki telif denetleme sıkıntısının bir benzeri dosyalar için de geçerli. Ocak 2010'da yüklenmiş birçok resim dosyası gerekçesiz, lisanssız ve kaynaksız durumda. Yaklaşık bir saatimi ayırmama rağmen, bir çoğunu kontrol edemedim. Deneyimli kullanıcılardan ricam ara sıra yeni yüklenen dosyaları kontrol etmeleridir. Sadece hizmetli kullanıcılardan bu denetimi beklemeyelim, hizmetli arkadaşların yükünü biraz paylaşalım. Herkese iyi çalışmalar. --Muratsahinileti 21:22, 4 Şubat 2010 (UTC)

Vikiproje:Spor çok atıl vaziyette. Bir güncellemeye ihtiyacı var. Başına buyruk hareket etmek istemedim, bu konuda daha uzman birileri ya da proje oluşumunda yer alan birileri mevcutsa proje aktif hale gelse iyi olur. Ayrıca bir Portal:Spor'a da ihtiyaç var. Bir portal oluşumu için yeterli birikim var kanaatimce. İyi çalışmalar.--a[.]medileti 21:29, 5 Şubat 2010 (UTC)

VikiProje Spor Davetiyesi
İyi günler...
VikiProje Spor bünyesinde çalışmalara katılmak, Spor Portalı açılmasını teşvik ve yapılacakları belirlemek için projeye katılımınızı bekliyoruza[.]medileti 19:56, 6 Şubat 2010 (UTC)

Faydalı bir kaynak[kaynağı değiştir]

  • İnternette çok faydalı bir kaynak buldum. Adı ATO - Unutulan Manşetler. Burada 1919-2007 arasındaki Türk gazetelerinin önemli manşetleri var. İyi geceler.--Reality 22:04, 6 Şubat 2010 (UTC)
ÇOK GÜZEL BİR SİTE -- Son kahraman ileti 13:18, 7 Şubat 2010 (UTC)
  • Yalnız 1989-1993 aralığına keşke SSCB'nin yıkılması, Hocalı Katliamı, Sivas katliamı, v.b şeyleri de koysalardı daha iyi olurdu.-- FinlandiyalıM 14:30, 7 Şubat 2010 (UTC)
  • 1993-1997 tarihinin 3. sayfası Sivas Katliamına ayrılmış. Sovyetler ile ilgili haberi bende bulamadım. Sonra 1993-1997'nin ilk sayfasında 33 erin şehit edilmesi olayı var. Hocalı da yok sanırım.--Reality 17:06, 7 Şubat 2010 (UTC)

Facebook ve Twitter[kaynağı değiştir]

Merhabalar elimden geldiğince Vikimizi tanıtmaya çalışıyorum Facebook Bağlantı ve Twitter'da Bağlantı sayfa oluşturdum sizlerde desteklersiniz sevinirim belki diğer multimedya kaynaklarından da vikipedi kullanıcıları çıkarabiliriz. Saygılar, iyi çalışmalar.--Aycanileti 12:58, 7 Şubat 2010 (UTC)

Tebrik ederim, güzel olmuş... --Fagusmsj 23:41, 7 Şubat 2010 (UTC)

  • Sırası gelmişken ben de belirteyim, Ykargin'in de Facebook'ta kurduğu şu grup mevcuttur...--вяí¢αи76ileti 14:05, 9 Şubat 2010 (UTC)
  • Reklam unsuru var olan ve bulundurduğu reklam örn. facebook sitesinde facebook reklamlı destek platformları vs. taşıyan çalışmalardan pek hoşlanmıyorum ancak Vikipedi'mizin gelişmesi adına tanıtımların yapılması çok iyi. Destekliyorum. Elinize sağlık. - Nebeviye 18:19, 15 Şubat 2010 (UTC)

Hoş geldin mesajları[kaynağı değiştir]

Uzunca bir süredir yeni üyelere hoş geldin mesajları gönderilmiyor. Bu görevi üstlenecek bir bot sahibi yok mudur acaba?--Veritasileti 11:13, 8 Şubat 2010 (UTC)

Bir süre önce karşılama şablonlarının çok resmî, basmakalıp ve gereksiz derecede uzun olduğu konusunda bir serzenişte bulunmuştum burda ve topluluktan da destek görmüştüm. Bu konuda acaba bir değişiklik yapıldı mı? Benim haberim yok da :)

PS: Ayrıca adlandırmaları da karmakarışık bu karşılama şablonlarının. hg, HG, hg1, HG2 gibi.... bunlara düzen için bir de standart getirilmeli diye düşünüyorum.--Stambouliote ileti 12:07, 8 Şubat 2010 (UTC)

  • Merak ediyorum, bu hoşgeldin mesajları işe yarıyor mu? Sanırım yeni kaydolanların oldukça ufak bir bölümü etkin kullanıcı oluyor sonradan. Yakın zamanda kaydolan arkadaşların görüşlerini merak ediyorum. Ve de, bir alternatif öne sürmek istiyorum: hoşgeldin mesajını her yeni kaydolan kişiye değil de sadece ilk defa değişiklik yapan kişilere yollamak ve daha kişisel düzeyde yazmak, "bir problemin olursa bana danışabilirsin" gibisinden. Ne dersiniz? --İnfoCan 15:14, 9 Şubat 2010 (UTC)
  • Yarıyor yarıyor işe yarıyorda atacak bot yok. Karabot varmış eskiden o da inaktif şimdi. Geçen günlerde Joseph'le konuşuyordum Vikihaber ve Vikisözlük'te hoşgeldin mesajı atan bir bot üzerinde çalışıyordu. Sanırım bitti ama tam olarak da değil fakat şuan mesaj gönderiyor Vikihaber ve Vikisözlük'te. Şuanda Vikipedi'de faaliyet göstermiyor JosephBot.--Reality 15:26, 9 Şubat 2010 (UTC)
  • Botla hoşgeldin mesajı atma bana ters geliyor. Tanımadığınız bir ortama ilk geldiğinizde birisi size "hoşgeldin" deyince bu, sizin o topluluktan birisiyle kişisel düzeyde ilişki kurmanız anlamına gelir. İcabında gidip bir soru sorabileceğiniz veya en azından kendinizi yakın hissedeceğiniz birisidir o. Bir bot bu "hoş bulma" duygusunu yaratamaz. Yok, eğer amaç sadece yeni kaydolanlara Vikipedi'nin işleyişi ile ilgili bilgileri sunmaksa, onun yeri zaten malum: sol sütundaki "yardım" bağlantısı var. Eğer "Yardım" sayfası fazla karışık, daha basit bir açıklama lazım diyorsanız, o zaman daha kullanışlı bir Yardım sayfası düzenlenebilir. Bence bu hoşgeldin mesajlarında gereksiz bir zaman israfı var. Asıl gerekli olan, yeni kaydolanların ihtiyaç duydukları takdirde başvurabilecekleri bir kişi ile erkenden temasa geçmeleridir. --İnfoCan 15:41, 9 Şubat 2010 (UTC)
İnfoCan'a kesinlikle katılıyorum. Karşılama mesajını ilk değişiklik yapan kullanıcılara göndermek çok daha yararlı. çünkü çoğu kullancı bir madde okumak için kaydoluyor ve muhtemelen o hesabı unutup bir daha hiç girmiyor. yalnızca değişiklik yapan kullanıcılara karşılama mesajı atmak çok daha isabetli olacaktır. anonimler de bu işe kesinlikle dahil edilmelidir. daha kişisel, yumuşak mesajlar oluşturulmalıdır. gerekirse her kullanıcı kendi oluşturduğu şablonla karşılama yapmalıdır. yalnız ilk değişiklik yapan kullanıcı beklemek, takip etmek zor olabilir ama yine de imkansız değil. eğer bu "seri" ve "beyhude" karşılamalar durdurulursa değişiklik yapan kullanıcılar, henüz oluşturulmamış mesaj ve kullanıcı sayfalarından tanınabilir. --Stambouliote ileti 16:45, 9 Şubat 2010 (UTC)

Vikipedi'ye kayıt olduğumda hoş geldin mesajı gönderilmese muhtemelen aktif bir kullanıcı olamazdım. Çünkü Vikipedi benim için çok karışık gelmişti ve bu mesajlar buranın nasıl kullanılacağını gösteriyordu. Bence çok yararlı bir şey. Mutlaka herkese yollanmalı. --Veritasileti 16:58, 9 Şubat 2010 (UTC)

    • Bencede bu sayede Vikihaber ve Vikisözlük'e birçok kullanıcı kazandık.--Reality 17:21, 9 Şubat 2010 (UTC)
  • Benimde bir bot çalışmam vardı ve başarıya ulaştı:) Hoşgeldin mesajları gönderebiliyor botum.--Reality 16:04, 10 Şubat 2010 (UTC)
Karşılama mesajları hiç atılmasın demiyorum. Yanlış anlaşılmak istemem. Benim için soru ve sorun şudur: muhtemelen yalnızca bir kez giriş yapmakta kullanılacak ve sonra unutulup kenara atılacak hesaplara karşılama mesajı göndermek ne kadar yararlıdır. Görüyorum ki bazı Vikipedistler yeri geliyor ard arda 50-60 kullanıcıya seri mesajlar atıyorlar. Bundan Vikipedi'nin bir kazanımı var mıdır acaba? Onun yerine üç-beş madde düzenlemeye harcansa vakit, daha isabetli değil midir? Hiç değişiklik yapma niyetinde olmayıp da bu şablonlardan etkilenip kaçımız Vikipedist olduk acaba? :) Ben iddia ediyorum: mevcut şablonlar gelen yazarı da kaçırır :) çok soğuk ve sert bir üslupta çünkü. Ben yukarda İnfoCan'ın dediği gibi botla karşılamaya da karşıyım. Ve mesajların kişisel düzeyde yazılması da yine çok yerinde olacaktır. Var olan karşılama/hoşgelidn şablonlarının dili yumuşatılıp, samimi bir hâle getirilmeli ilk olarak. Sonra isteyen istediğine göndersin tabii. (Özgür ansiklopedide yalnızca en az bir değişiklik yapanlara karşılama şablonu gönder diyemeyeceğimize göre :]) Stambouliote ileti 16:44, 10 Şubat 2010 (UTC)
  • Denemekten zarar gelmiyeceği görüşündeyim. Ayrıca Vikisözlüğe bu sayede 3-4 faydalı ve iyi yazan kullanıcı kazandık. Kaldı ki bu iş vakit almıyacak çünkü bot tarafından yapılıyor ve bot statüsü alınca da son değişikliklerde görünmeyecektir.--Reality 16:47, 10 Şubat 2010 (UTC)
    • Sonra botta değişiklik yapabiliriz. En az 1 değişiklik yapan kullanıcılara mesaj göndermeye ayarlanabilir.--Reality 16:48, 10 Şubat 2010 (UTC)
  • Botunuzla hoşgeldin mesajı yollamak konusunda onay aldınız mı? Eğer almadıysanız bunun için Vikipedi:Botlar/Bot başvurusu sayfasına başvurmanız gerekir. Botunuz olması onunla her şeyi yapabileceğiniz anlamına gelmez. Şahsen ben bunun iyi bir uygulama olduğunu düşünmüyorum. İngilizce Vikipedi'de botla hoşgeldin mesajı yollamak altı ayda bir gündeme gelen ve benimkine benzer nedenlerle oradaki topluluğun hep redettiği bir öneridir. Eğer çalışan bir botunuz varsa çok yararlı olacak başka projeler verebilirim size. Eminim Vito da üzerinize atlayacaktır. Ama unutmayın, botunuzun yapacağı her yeni uygulama için, ayrı bir bot başvurusu yapmanız gerekir. Yani bot onayı, bot kullanıcısına peşinen verilmez, yaptığı işe göre veriliyor. Böylece topluluk her tür işlemin bir bot tarafından yapılmasının uygunluğunu gözden geçirme şansına sahip olabiliyor. --İnfoCan 17:05, 10 Şubat 2010 (UTC)
  • Vitoya haber verdim ben zaten ondan onay almadan çalıştırmam. Burada bir iki deneme yaptım sadece onda da başarılı oldu. Zaten deneme yapmadan çalıştığını anlayamazdım. Aynı zamanda bot interwiki ekleme çift yönlendirmeleri düzeltme gibi işleride yapabiliyor. Başka projelerden kastınız diğer vikiprojelerse Vikihaber ve Vikisözlük'te de aynı işleri yapmak üzere ayarları yapmıştım zaten. Aslında botun merkezi Vikihaber. Daha sonra Vikisözlük en sonda burası. Başvuru meselesine gelince hele bir Vito'dan mesaj gelsin ona göre hareket ederim. Zaten tam otomatik bir bot değil bu.--Reality 17:12, 10 Şubat 2010 (UTC)
Zaten sorunun bu işi yapacak bot bulmak olduğunu düşünmüyorum. O işin en kolay yanı. Asıl nokta kullanıcıların ruhsuz botların karşılamalarıyla mı, yoksa kanlı canlı, içten bir kullanıcı mesajıyla mı kendilerini topluluğa daha yakın hissedeceğidir. İnfocan'ın dediği gibi "Hoş geldin xxx. Şuraya göz atıp vikipedi'nin işleyişi hakkında bilgi alabilirsin. Takıldığın yerde bana da sormaktan çekinme" gibi samimi bir mesaj çok daha isabetli olacaktır. Bu biraz İngilizce vikipedideki Adopt-a-user uygulamasına benzeyecek. acemilik yüzünden vandal muamelesi görüp korkutukan kullanıcılar için iyi bir uygulama olacaktır. --Stambouliote ileti 17:19, 10 Şubat 2010 (UTC)
  • Anladım sizin dediğinizi. Yeni kullanıcıları korkutmamak ve onlara sıcak kanlı davranmak. Ama bence bunu botla birleştirmeliyiz. Kullanıcıları kendi elimle yazacağım (ya da başkası yazabilir sorun değil) samimi ve güzel bir mesajla bana ya da bir başkasına ya da Danışma masasına vs. yönlendirmek sizin dediğiniz gibi olabilir. Ama bunu gerçek kullanıcıların yapması hem zaman kaybı hemde hiç yorulmayacak kullanıcılar bulmak ihtiyacını doğuracaktır.--Reality 17:24, 10 Şubat 2010 (UTC)
  • Bot ilk degisikligini yapan kullaniciya degil de o an login olan gonullu arkadaslara bu eleman yeni düştü diye mesaj atsa? Onlar da gonullerinden geciyorsa kanli canli hosgeldin mesajları atabilirler. Hmm?--Coriolis 22:40, 10 Şubat 2010 (UTC)
    • Örnek olarak XYZ kullanıcısı yeni kayıt olmuş olsun. Buna hoşgeldin mesajı da dahil herhangibir mesaj atılırsa bot otomatik olarak o kullanıcıyı atlıyor. Yani sorun olmaz.--Reality 14:33, 11 Şubat 2010 (UTC)
  • Bu kapsamda bot başvurusu yaptım. Sonra bu botu sadece hoş geldin mesajı gönderen bir bot olarak düşünmemeli. Çok faydalı işlerde yapabiliyor.--Reality 22:00, 11 Şubat 2010 (UTC)
  • Şimdi baktım da bana yollanan hoşgeldin şablonundaki hiç bir mavi bağlantıya tıklamamışım zamanında. Tabi ki bir vikipedistin yeni kullanıcıyla birebir ilgilenmesi çok daha etkili oluyor. Ben hiç değişiklik yapmayan kullanıcılara da hoşgeldin mesajı gönderilmesinden yanayım. Kimbilir belki de mesajı gördükten sonra vikipedi ile daha ilgili olmaya başlarlar--koc61mesaj 15:52, 14 Şubat 2010 (UTC)

kütüphane maddesi[kaynağı değiştir]

Kütüphane maddesi kopyalanmış şurada. bağlantıların rengi bile aynı, kırmızı-mavi. ama kaynak belirtilmemiş maalesef--Szoszv 14:39, 8 Şubat 2010 (UTC)

dil >2 KB
madde
oranı
toplam
madde
sayısı
>2Kb
madde
sayısı
de 0,51 1000.000 510.000
fr 0,39 897.000 349.830
es 0,46 549.000 252.540
it 0,38 653.000 248.140
ru 0,41 478.000 195.980
pl 0,26 667.000 173.420
nl 0,29 579.000 167.910
ja 0,25 649.000 162.250
pt 0,22 534.000 117.480
ca 0,36 218.000 78.480
hu 0,47 152.000 71.440
fi 0,31 226.000 70.060
sv 0,20 341.000 68.200
no 0,23 243.000 55.890
cs 0,38 147.000 55.860
zh 0,17 282.000 47.940
tr 0,34 141.000 47.940
he 0,45 101.000 45.450
sr 0,36 106.000 38160
uk 0,20 182.000 36400
vi 0,31 109.000 33790
da 0,23 121.000 27830
bg 0,30 88.000 26400
ro 0,19 136.000 25840
id 0,21 117.000 24570
Tarih Madde sayısı Artış
3 Şubat 2008 100.000
9 Şubat 2010 140.960 +40.000

Bu şekilde yaza doğru 150.000 maddeye ulaşabiliriz. İyi vikiler... qMasTer (Katkı-İleti) 13:02, 9 Şubat 2010 (UTC)

  • Umarım ulaşırız. Nitelik artıyor ama maddesi sayısı artışı çok yavaş. Diğer bizden daha az kulanıcıya sahip vikipediler bizden daha aktif ve işlekler. Nitelik ve nicelik doğru oranda artmalı.-- FinlandiyalıM 13:17, 9 Şubat 2010 (UTC)
  • Kaliteli maddelerimiz oldukça 100.000 maddeye insek de farketmez. Şu madde sayısı artması hırsına anlam veremiyorum. Maddeler kaliteli olmadıktan sonra neye yarar? --Veritasileti 13:35, 9 Şubat 2010 (UTC)
  • Tam tersine nitelik artisimiz madde artisimiza gore cok daha yavas (ki bu madde/nitelik azalmasi anlamina denk geliyor) diye dusunuyorum. Olcekmek icin hangi kriterler daha saglikli bu konuda emin degilim. Ben byte/maddeye gore karsilastiriyorum. Siz ne kullaniyorsunuz? --Coriolis 15:17, 9 Şubat 2010 (UTC)
Aynen katılıyorum. Meta'daki depth bölümüne bakın. Oraya göre kıyaslamak daha doğru. Bence madde sayısı az değişiklikler fazla olmalı ki madde başına düşen değişiklik sayısı dolayısıyla emek ve kalite artsın. 150.000'i aralıkta bulsak da olur hiç farketmez. Önemli olan kaliteli ve seçkin maddelerimiz artsın taslaklar azalsın, düzenlenmeyi bekleyen maddeler düzenlensin...--Veritasileti 15:31, 9 Şubat 2010 (UTC)
  • Bence Depht yani derinlik daha faydalı kalite gösterme açısından. Şu anda İngilizce'nin 486 bizimki 162. Ayrıca madde sayısıyla kalite artışını birbirinden ayırmamak gerekir. Ne kadar çok deneyimli kullanıcı gelirse madde sayısıda kalite sayacıda artar.--Reality 15:28, 9 Şubat 2010 (UTC)
    • Dephtin formulu bi tuhaf degil mi? ne kadar cok destek sayfasi (talk, portal, kullanici sayfasi) ve edit varsa o kadar kaliteli bilgi vardir, demek rastgele bir makalenin ortalama doyuruculugu hakkinda gercekten fikir verir mi? Vikipedinin gelisimini byte/madde ve resim/madde uzerinden takip etmek daha saglikli. --Coriolis 18:46, 9 Şubat 2010 (UTC)
  • Madde sayısını artırtmaktan çok kaliteli madde sayısını artıkmak daha sağlıklı gibime geliyor yeni yazarlar elbet yeni maddeler açar kaliteli ve cefakar yazarlar bu maddeleri geliştirir kaliteleştirir. Bu döngüyü sağlarsak hem kaliteli makalemiz artar hem makale sayımız artar. Saygılarımla Aycanileti 15:49, 9 Şubat 2010 (UTC)
    • Bu sayfadan diğer vikipedilerdeki madde sayılarına, buradan da niteliklerine bakabilirsiniz.-- FinlandiyalıM 15:58, 9 Şubat 2010 (UTC)
      • Bu şekilde bakmak bence bizi yanıltır. Çünkü kaliteyi sadece en göz önündeki 1000 maddenin gelişimi üzerinden değerlendirmiş oluruz ki bizim durumumuzda geriye kalitesi mechul 139,000 madde daha var. Ufak vikipediler icin saglikli bir olcut olabilir.--Coriolis 18:46, 9 Şubat 2010 (UTC)
  • Acaba o maddelerin hepsini biri açabilirmi:)-- FinlandiyalıM 18:33, 9 Şubat 2010 (UTC)
  • Maddenin derinliği her maddenin kaç değişikliğe uğradığına bağlıdır. Bunun maddenin kalitesi ile eşdeğer saymak için yapılan her değişikliğin maddeyi biraz daha geliştirdiğini varsaymak gerekir. Oysa Türkçe vikipedi'deki değişikliklerin büyük bir bölümü ya vandallık ya da telif ihlali olduğundan geri alınıyor. Yani örneğin, geçmişinde 10 değişiklik olan bir maddeye uygunsuz bir değişiklik yapılıp sonra geri alınırsa, herşey eski haline geri dönüyor ama bu iki değişklikle derinlik %20 artıyor. Derinlik değerlerine bakarak Türkçe Vikipedi'nin beşinci sırada olduğunu bulabilirsiniz [1] ama bence bu pek övünülecek bir şey değil. --İnfoCan 19:02, 9 Şubat 2010 (UTC)
  • Bence biraz daha anlamlı bir kalite değeri, uzun maddelerimizin sayısı olabilir. Kısa taslak maddelerimiz bence Vikipedi'nin zayıflığının en büyük göstergesi. Bu bakımdan 2 Kb, hatırı sayılır bir madde büyüklüğünün altsınırı olarak alınabilir. Sağdaki tablo aralık 2009 ayı itibariyle en-wiki hariç en büyük vikipedilerin istatistiklerini göstermektedir [2]. tr-wiki'de bu 2 Kb'den büyük maddelerin oranı, toplamın % 34'ünü oluşturuyor ki bu bakımdan 11. sıradayız. 2 KB'den büyük madde sayısına göre sıralada ise 17.'yiz. Toplam madde sayısında ise 18.'yiz. --İnfoCan 19:02, 9 Şubat 2010 (UTC)
    • Macar ve yunan(?) vikipedisi bu konuda gayet iyi ornekler. Sonuçta madde sayisi yazar sayisi arttikca, yazar sayisi okur sayisi arttikca, okur sayisi okur aldigi cevaptan memnun olup vikipediyi tavsiye ettikce, memnun okur ise okuru tatmin edici makale sayisi arttikca artiyor.--Coriolis 21:24, 10 Şubat 2010 (UTC)

Selamlar,

Çeviri istek sayfasına koydum ama bakan eden olmazsa diye buraya da yazıvereyim dedim: Edgar Meyer adlı bir kullanıcı bu maddeyi çevirmemi yahut çevirecek birilerini bulmamı rica etti. (Ejderha tamam da tembel ne alaka diyenler için bu durum sanırım yeterince açıklayıcıdır.) Sayfa burada: en:Bertha_Benz_Memorial_Route. Mesaj da burada: Kullanıcı_mesaj:Tembelejderha#Karl_Benz.

Teşekkürler! -Tembelejderha 17:31, 9 Şubat 2010 (UTC)

vikipedi yaşam radyo'da[kaynağı değiştir]

  • bu cuma (12 şubat) saat 18.00 - 19.00 arası 89.4 yaşam radyo'da okumaEvi programında vikipedi konuşmak üzere hakan uygun ve aslı aker'in konuğu olucam. söylememi istediğiniz şeyler varsa bilmek isterim, sürçü lisan edersem de ne yapalım artık.. :) --ki bl 23:02, 9 Şubat 2010 (UTC)
Burada hiçbir çıkar gözetmeksizin, yalnızca gönüllü olarak çalıştığımızı bol bol burgulayın isterim ben. Masabaşı iş yapanları, internetle günboyu içlidışlı olanları vandal savaşçısı olmaya davet edin! Şimdiden size yayında bol şans diliyorum! Alnınızın akıyla çıkın şu işten :) Stambouliote ileti 21:23, 10 Şubat 2010 (UTC)
Burada yaptıklarımızı özetlemeye çalıştığım, Facebook'ta "Vikipedistler" grubunun bilgiler kısmında da bulunan şu kişisel iletim belki söylenebilecekler konusunda fikir verebilir. Böyle bir programda Vikipedimize yer verilmesi çok güzel bir şey. Bizi temsil edeceğin için de çok sağ ol Kibele... Ykargin 21:53, 10 Şubat 2010 (UTC)
Bu çok güzel bir yazı bence. Vandallardan hiç bahsetmemek en iyisi, olumsuzluklar (hele vandallar) nasılsa kendini belli eder. Olumlu yonlere odaklanmak daha guzel reklam olur, vikipedist ceker. :) --Coriolis 22:28, 10 Şubat 2010 (UTC)
Üstteki linkten ses çıkmadı; burası çalışıyor gibi görünüyor. --M.M.ileti 15:27, 12 Şubat 2010 (UTC)
Ben bunu yazarken program henüz devam ediyor :) Şimdiden teşekkürler kibele güldünüz, güldürdünüz :) Ağzına sağlık. --Stambouliote ileti 16:52, 12 Şubat 2010 (UTC)
  • programın hızı, sorular filan derken bitiverdi.. meğer konuşacak ne çok şey varmış.. bir daha gel dediler, belki bir program daha yaparız.. teşekkürler. --ki bl 09:02, 13 Şubat 2010 (UTC)
  • Benim gibi zamansızlıktan dinleyemeyen vatandaşlar için programın bir kaydı var mı Kibele? Olsa ne güzel, olur tadından yenmezdi (: Bora_msj 09:56, 13 Şubat 2010 (UTC)

Ek not: Burayı okuyan ve program kaydını yapmış kimse yok muu? Bora_msj 10:10, 19 Şubat 2010 (UTC)

  • program kaydını istedim, gelince ulaştırırım. :) --ki bl 21:49, 23 Şubat 2010 (UTC)

VikiProje Kafkasya[kaynağı değiştir]

Vikiproje:Kafkasya atıl bir durumda. Kafkasya ile ilgilenen kullanıcılar projeye katılabilirler. İyi çalışmalar...--82 ~ 145 18:41, 11 Şubat 2010 (UTC)

VikiProje Kafkasya davetiyesi
Merhaba!
Kafkasya ile ilgili maddeleri geliştirip, bu konudaki maddeleri açan Kafkasya VikiProjesi'ne katılmanızı bekliyoruz. Amaçlarımız ve yapacaklarımız için proje sayfasına bakabilirsiniz. İyi çalışmalar~~~~

Okul projesi duyurusu[kaynağı değiştir]

Merhabalar,

Bir süredir Mersin Üniversitesi Almanca Mütercim Tercümanlık Bölümü son sınıf öğrencileri adına bir koordinatör hanımefendi ve değerli hocaları ile yazışma halindeyim VP:GİE üzerinden. Almanca Vikipedi'den Türkçe Vikipedi'ye madde çevirisi için bir proje başlatmış durumdalar ve bu proje kapsamında birçok katılımcı koordinasyon içinde çalışarak yaza kadar takribi 1000-1200 A4 sayfası metin çevirecekler. Kontrolörleri, danışmanları ile kapsamlı bir süreç halinde yürütüyorlar bu projeyi ve bir hesap alıp ilk metinlerini eklediler şimdiden.

Hesaplarının adı Kullanıcı:Ceviri-meü. Aşırı yoğunluğum nedeniyle birçok diğer konu gibi yazışmalardan da geri kaldığım için şu an OTRS üzerinde cevaplanmayı bekleyen iki e-postaları için geri dönmeye fırsat bulamadım. Bu duyurudan sonra o işi halledeceğim. Şu an için maddeleri ekledikleri sayfalardaki şablonların ne olduğunu fark ediyorlar, Vikipedi'ye aşina olunmaması halinde olağan bir reaksiyon elbette. Vereceğim yanıtta detaylı bir açıklama yapacağım.

Bu duyuru da biraz gecikti açıkçası, duyurmak için son aşamaya gelinmesini bekliyordum. Gördüğüm kadarıyla benden hızlı davranmışlar. Diğer bir planım da bu metinlerin Vikipedi'ye "yedirilmesi", yani halihazırda Türkçe dilinde konuyla ilgili bir madde varken Almanca'dan aynı konulu maddenin çevrilmesi durumunda yeni metnin eski metne entegrasyonu, gözden kaçabilecek basit kurallar, vb. konularda koordinatör gibi hareket ederek bu projenin Vikipedi'ye mümkün olan en uyumlu hale gelmesini sağlamaktı. Ancak haftanın iş birliği projesinin gerektirdiği fazla süre ve Viki dışı mesleki yoğunluğum buna izin vermeyecek görünüşe göre.

Bu nedenle konuya ilgi duyanlardan bir ricam olacak. Yukarıda bahsettiğim işleri yaparak çevirilerin mevcutlarımıza en iyi şekilde entegre olması ve (bu hizmetliler için gerçi ama) sonrasında katkıların kaybolmadan mevcut maddelerimizin geçmişlerine eklenmesi, yani geçmiş birleştirilmesi işlerini üstlenerek projeye destek verirseniz Vikipedi için çok büyük bir kazanç olacağı inancındayım.

Aklıma gelmişken neden Türkçe Vikipedi'de zaten bulunmakta olan maddelerin çevrildiği konusunun sorulabileceğini öngörerek, buna cevap vereyim. Çevrilecek maddelerin seçim süreci benim dışımda gelişmiş bulundu, bu konuda uzun yazışmalar oldu tabii, ancak projenin işleyişi ve genel hatları daha ziyade projenin sorumluları tarafından çizildiği için metinler belirlenmiş oldu ve o konuda yapılabilecek pek bir şey kalmadı.

Okul projelerinden her zaman umutlu olduğumu yakın zamanlı bir tartışmada dile getirmiştim. Wikimedia Türkiye (ki bu yoğunluğumun en büyük darbesi o projeye, yani WT'ye oldu) olarak bu okul projesinin elde ettiği başarı ile diğer üniversitelerimizin ve hocalarımızın da kapısını çalarak daha da büyük başarılara imza atabileceğimizi ve Türkçe Vikipedi'yi bu projede olduğu gibi vizyonu geniş akademisyenlerimizin vereceği destekle hak ettiği noktaya getirebileceğimize inanıyorum. Bu nedenle bu projeye desteğinizi bekliyor, desteğinize güveniyorum.

Vito Genovese 22:30, 11 Şubat 2010 (UTC)

  • Güzel bir gelişme. Çevirileren maddelere gerekli şablon, dosya iç bağlantı vs. işlerinde elimden geldiği kadar yardımcı olacağım.--Reality 13:41, 12 Şubat 2010 (UTC)
  • Vikipedi'nin gelişimine yönelik her tür girişimi destekliyorum.  Levent İleti Katkılar   14:21, 12 Şubat 2010 (UTC)
  • Benim hep hayal ettiğim bir şeydi bu... Çok iyi bir haber Vikipedi için. Umarım fransızcası, ispanyolcası, rusçası, japoncası, macarcası vb. da gelir. Vito'nun işleri bitse de, gerekli birimlerle bir an önce iletişime geçse! --Stambouliote ileti 16:56, 12 Şubat 2010 (UTC)

Vikihaberde hizmetli adaylığı var. Vikipedistler ilgilenebirler--***Osmanlı98***İyi vikilemeler*** 15:31, 14 Şubat 2010 (UTC)

  • Bunun yanı sıra oy vermek için sadece kayıtlı olmak yeterlidir.--Reality 17:43, 14 Şubat 2010 (UTC)

Vikipedi madde incelemesi[kaynağı değiştir]

Üzerinde uğraşmış olduğunuz bir maddeyi daha da geliştirmek için birisinden görüş almaya ihtiyaç duyuyorsanız yeni hizmete açılan Vikipedi:Madde incelemesi sayfasını denemenizi öneririm. Bu sayfada, belli bir seviyenin üzerinde olan maddeler için rehberlik yapılması amaçlanmıştır. Özellikle SM yazmak isteyenlerin adaylıktan önce bu hizmetten yararlanması çok iyi olacaktır. --İnfoCan 07:58, 15 Şubat 2010 (UTC)

Vikipedi de hizmetli adaylığı bulunmaktadır. Vikipedistler ilgilenebilir. Teşekkürler. - Nebeviye 18:14, 15 Şubat 2010 (UTC)

Çekçe Vikipedi[kaynağı değiştir]

  • Çekçe Vikipedi 150.000 maddeye ulaştı. Umarım bizde yakında nitelikli maddelerimizle 150.000 maddeye ulaşırız.-- FinlandiyalıM 13:24, 17 Şubat 2010 (UTC)

Seçkin İçerik şablonları[kaynağı değiştir]

  • Almanca Vikipedi'deki Seçkin İçerik şablonları hoş ve düzenli. Sayfaların en altında iyi görünüyorlar. Ayrıntılılar da ayrıca. Mesela içerik ne zaman Sİ seçilmiş onun gibi ayrıntılar var. Şablonlar bunlar:SL ve SP, SM, KM ve SR. Mesela Almatı maddesinin sonunda bu şablondan birini görebilirsiniz. Bu konuda bir fikriniz varmı?-- FinlandiyalıM 14:36, 19 Şubat 2010 (UTC)
Bence bizdekiler daha güzel :)--Rapsar 20:07, 19 Şubat 2010 (UTC)
  • Doğrusu, mesela içerik ne zaman Sİ seçilmiş onun gibi ayrıntılar da bizim şablonlara eklenebilirde:)-- FinlandiyalıM 20:15, 19 Şubat 2010 (UTC)
  • Birde Almancadaki logolar farklı olduklarından birbirlerinden ayırt edilebiliniyorlar. Güzlde ayrıca. O nedenle kullanışlıdırlar.-- FinlandiyalıM 20:21, 19 Şubat 2010 (UTC)

İş birliği Projeleri[kaynağı değiştir]

İş birliği projelerinin işleyişinin vs.nin tekrar gözden geçirilmesi gerekir. İşleyiş kısmını Vito yazmış.. Aralık 2009'da Köy Çeşmesi'nde toplamadım ama 10-12 kullanıcının desteğini almış ve başlamış. Wikimedia Türkiye tarafından finanse edilmektedir demiş. Kurucusu kendisi ilk bağışı kendisi yapmış diğer yaklaşık 10 kullanıcı katılmayı düşünüyor. Haftanın iş birliği projesinin sorumluluğunu 6 ay boyunca üzerine almak ve sadece kendisinin bulunduğu ve hala oluşum aşamasında olan wikimediayı da dahil ederek böyle bir yarışma düzenlemesini hoş karşılamıyorum... Yani şöyle bir anlam çıkartabiliyorum açık yüreklilikle Vito Genovese iş birliği projesini canlandırmak istemiş, çok güzel düşünmüş ama işleyişi kendisi yaratıp cebinden üyelik bedeli ödeyip temelini atmış ve henüz resmi olmayan bir oluşumla insanları işbirliğine davet ediyor ve onlara kendisi bizzat kitap hediye ediyor...:) Eğer benim anladıklarım yanlışsa kendisinden şimdiden özür dilerim ama anladığımın yanlış olmadığı inancındayım... İş birliği dediğimiz şey en az 2 kişinin katılımıyla bir şey ortaya çıkartmaktır. Bu bir YARIŞMA ve Vito Genovese yarışmaya jürilik yapıyor. Bu yarışmada katılımcılar bireysel hareket edip kendi hesaplarına değişiklik yapacaklar... Bu REKABETİ arttırmak ve iş birliğini canlandırmak gibi görünen şey eğer metanın devamlı kullanacağı bir faktörse bir sürü şey aksayacaktır. Eğer tek seferlik bir şeyse hiçbir işe yaramayacaktır. Özellikle saat belirtip, kullanıcılar sonradan gelirse saymayız yaklaşımı birçok anlamda iş birliğinin gerçek anlamından uzaklaşacaktır... Ayda birkaç gün girip katkı sağlayan kullanıcı bu tercihini işbirliğinden yana kullanmak isterse veya kullanıyorsa bunu yapmayacaktır. Çünkü ortada bir bahis var. İnsan, düşünen varlık hesabından kimse kimsenin tabiri caizse ekmeğine yağ sürmek istemeyecektir. Bunu tercih edecek kimseler varsa ya da bunun sorumluluğunu almaya gönüllü bunu vikipedi:yarışma adı altında yapmalılardır. Umarım anlatabilmişimdir. İyi çalışmalar. --Boyalikus 22:34, 21 Şubat 2010 (UTC)

  • kendi sayfasında da konu etmişsiniz. burada duyurduğunuza göre orada devam etmekte yarar var. --ki bl 08:37, 22 Şubat 2010 (UTC)
  • Ödülün değerini düşük tutmak faydalı olabilir sanırım. Örnek vermek gerekirse Wikinews'ta ki bu yarışmada ödül bizim verdiğimize göre epey düşük tutulmuş. Ödülün düşük olması mesele 30-20-10 TL gibi bir rakam olması işin içindeki gönüllülük ve işbirliği projesi olma kavramını arttıracaktır ve ayrıca 3 kişiye birden ödül verilmiş olacaktır. Ben yarışma fikrini uygunsuz bulduğum için işbirliği projesine katılmıyorum ama katılanlara da diyecek lafım yok. Sonuç olarak vikipedi içinde yapılan her hareket bir işbirliği projesi aslında. Özellikle bir yere kanalize olmak gerekmiyor. Yaptığınız her edit ve düzenleme temel projemiz içinde yer alan bir işbirliği değil mi zaten?--Manco Capac 13:11, 22 Şubat 2010 (UTC)
  • Vikipedi'ye yapılan her katkı, aslında iş birliğinin bir parçasıdır, doğru söylemişiniz temel projede budur. Bunun spesifik hale getirilmesi de önemlidir evet.. "Hadi bir el atalım da şu eksik maddeleri düzenleyelim" çağrısı topluluğu canlandırmakta yararlı... Ödüllü yarışma rekabeti katlamak için önemli olabilir. Ödülün nasıl verileceği, kaç kişiye verileceği konusunda topluluğun fikri alınır yapılır, bunu ben bilemem. Ancak, iş birliği projesinin formunu değiştiren kişiyle 6 aylık sorumluluğu üstlenen kişi aynı kişi. Resmi olmayan vikimedia Türkiye'nin oluşumunu başlatan kişi aynı kişi, ödülün verileceği yer vikimedia Türkiye, bu resmi olmayan oluşuma kurucu üye adıyla ilk bağışta bulunan kişi de aynı kişi... Yani burada etik bir sorun var. Manco Capac olarak bir kimse yarışma fikrinden hoşnut olmaz ama diğer bir çok kişi Vito'yu sevmediği için buna katkıda bulunacaksa dahi bulunmaz. Ayrıca proje tartışma sayfasına "verdiğim teklif topluluktan tam destek aldı" diye bir not düşmüş. Tam destek 10 kişi ile alınıyorsa bunu da tartışmak lazım. Herkes kafasına göre bir proje üretsin sonrada, Vikipedi'de 500 eksik maddeyi tam teşekkül tamamlayana benden beşi bir yerde desin, Vikipedi'ye can gelsin... Üstüne basa basa söylüyorum, bu ödüle ihtiyacı olmayan ve sırf çeşitli sebeplerle iş birliğine dahil olmayacak insanlar var burada hepimiz biliyoruz... Bundan önce yapılan iş birliği projeleri belki pasif kalmıştır ama hiçbir şey yapılmamış gibi o projelerin hiçbir işe yaramadığını söylemek haksızlık olacaktır. Bu yeni resmi olmayan yarışmanın ilk haftasıdır. Ben rastgelebaktığım , üç tanesinde çalışma devam ediyor şablonu gördüm, üç tanesi de taslak halinde, eskisinden çok bariz bir farkı da yok. Ayrıca yapılacak olan projenin oylama sayfasını: Vikipedi:İş birliği projesi sayfasında göremiyorum. Vito bir fikir atmış ortaya, ödül veriyor en çok katkı yapana, 10-15 kişide buna katılıyor, o halde başka bir proje ismi bulunmalı, yoksa bu yarışmaya katılmayanlar gönüllü iş birliği adında yeni bir proje başlatsınlar.. Kendi sayfasında başlatmışımdır tartışmayı fakat o sayfalarda bir karmaşa var, sanırım ilgili herkes köy çeşmesini takip ediyordur, iyi çalışmalar...--Boyalikus 15:22, 22 Şubat 2010 (UTC)
  • köy çeşmesi duyuru içindir, genel konular içindir. belli bir konu üzerine konuşulacaksa, o konunun da bir tartışma sayfası varsa orada konuşulur. o sayfalarda bir karmaşa yok. Vikipedi:İş birliği projesi nin tartışmaları Vikipedi tartışma:İş birliği projesi nde yapılıyor. ben konuya ilişkin yorumumu oraya yazmıştım. ilgilenenleri de oraya davet ediyorum. --ki bl 17:37, 22 Şubat 2010 (UTC)
  • Kibele ben bir duyuru yaptım. Açıklayıcı olmadı mı ? Genel bir konu hakkında konuşuyorum yeterli olamadı mı ? Özellikle İlginize bölümüne yazdım, burada Vikipedi:İş Birliği projesinde yapılan Türkiye köy, ilçe taslaklarıyla ilgili bir yorumum yok, itirazım yok. Burada topluluğu ilgilendiren bir konu var ve bu konunun tartışılma yeri de Köy Çeşmesi. Daha önce Vito'nun bu proje için teklif sunduğu yer Köy çeşmesidir. O sayfalarda bana göre karmaşa olabilir, sana göre karmaşa olmayabilir. Vikipedi: Yarışma adında yeni bir dal yaratılması konusunda düşüncelerini paylaşacak ve yukarda söylediklerime başka bir perspektiften bakacak ilgili kullanıcıların duygu ve düşüncelerini, herkesin daha net görebilmesi için buraya bekliyorum...--Boyalikus 17:53, 22 Şubat 2010 (UTC)
Lütfen Trolleri beslemeyiniz.
  • İş biriliği projesine yeni bir hava katılması güzel. Ancak, köylerle ilgili olanın neredeyse hiçbir fayda sağlamadığı görüşündeyim. Eğer köylerin Ahmethoca, Adıyaman maddesindeki gibi vandallığı azaltacak derecede standartlaştırılması istenseydi ve görece daha az kullanıcı buna katkıda bulunsaydı daha faydalı bir proje olurdu. Vito basit olmasını ve daha çok katılımcının olmasının daha iyi olduğunu belirtmişti ama benim düşüncem, bu konuda az katılımcı olsun ama nitelikli düzenlemeler yapsın...--вяí¢αи76ileti 06:46, 23 Şubat 2010 (UTC)

Vikipedi ilk kez bir bilim dergisinde[kaynağı değiştir]

NTV Bilim (2 aydır NTV BLM ismiyle çıkıyor) dergisinin Şubat sayısında 3 sayfa (44, 45, 46) Vikipedi2ye ayrılmış. Tarafsız bir gözle Vikipedi hakkında yazılan bir yazı olmuş bence. Yer yer övgü ve eleştirileri de görebiliyorsunuz. Telif haklarını ihlal etmemesi için sayfaları geçici bir süreliğine yükleme düşüncemden vazgeçtim. Bilgilerinize...--вяí¢αи76ileti 06:41, 23 Şubat 2010 (UTC)

vikipedi PCnet dergisindede Web sırları adı altında bilgiler yazılmıştı. sanırım 2010 şubat -- Son kahraman ileti 12:36, 23 Şubat 2010 (UTC)

"Türkçe Wikipedia tam bir felaket "[kaynağı değiştir]

  • Taraf gazetesinin ABD'den yazan yazarı Hıdır Geviş, pazar günü yazdığı yazısında Vikipedi ile ilgili bir not düşmüş. en önemli kısmını şöyle alıntı olarak yazıyorum: "görünüşte Wikipedia’da herkes yazabilir ama, değil.. orada oluşmuş gerici bir kast var ve bunlar yeni yazarların yazılarını siliyor". Haklı mı haksız mı tartışmalı bence ve büyük ihtimalle kendisi katkı yapmış ve yazdıkları silinmiş ve cidden Vikipedi ne kadar "özgür".--Hedda Gabler 11:47, 23 Şubat 2010 (UTC)
Gene iyi demiş, topumuzu Ergenekoncu olmakla da itham edebilirdi.:) Hemen gerici kast metaforuna sığınamasını elinde çekiç olan her gördüğünü çivi zanneder diye açıklamak lazım. Bir genelleme de ben yapayım. Köşe yazarlarının egosu büyük olur. Edit yemeyi kendine yedirememiş sanırsam. Yine de reklamın iyisi kötüsü olmaz. Yazıyı okuyup gerici kasttan vikipediyi kurtarmak isteyen yeni vikipedistler katılır aramıza belki. Selamlar--Coriolis 13:18, 23 Şubat 2010 (UTC)
Bence bu tür Twitter yazıları boş verelim :) Hadi maddeleri zenginleştirelim. Takabeg ileti 13:47, 23 Şubat 2010 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Kötü bir kişisel deneyiminden konuştuğu çok aşikâr... Yine de çok haksızca bir ifade; özellikle de tr.wiki'de her silmede kurallara atıfta bulunmamız şartken kafamıza göre silme yapmamız imkânsız ki özellikle yeni yazarların maddelerini hedef alalım. Her gün yeni yazarların girdiği kaç madde düzeltiliyor, telif hakkı ihlâli veya kayda değerlik ihlâli yapan yazarlar bile sıklıkla kural atfının ötesinde özel olarak bir uyarı-bilgilendirme mesajı ile bilgilendiriliyor... Bu tip noktaları düşünmeden çıkıp sosyal tahliller yapmaları üzüntü verici. Çok da takmamak lazım ama Takabeg'in dediği gibi... Vikipedi'nin içinde olup, Vikipedi'nin gelişimi için katkıda bulunmadan, burada yapılan işten haberdar olmadan yapılan ve yapıcı da olmayan bu tip yorumları şahsen dikkate almıyorum. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon א mesaj 16:16, 23 Şubat 2010 (UTC)
  • "Türkçe Wikipedia" diye yazdığından Vikipedi'ye ve vikipedistlere yabancı olduğu belli zaten. O yüzden Takabeg'e katılıyorum. --Ykargin 19:51, 23 Şubat 2010 (UTC)
  • Zat-ı alileri "rafları boş bir kütüphane"ye benzettiği ansiklopedide seçkin içerik diye bir kavramın olduğunu biliyor mu acaba? --Superyetkinileti 22:07, 23 Şubat 2010 (UTC)
  • Türkçe Vikipedi'deki maddelerin düzensizliğinden, yetersizliğinden ve niteliksizliğinden bahsedenler acaba bu içeriklerin kendi kendilerine mi gelişeceklerine inanıyorlar acaba? Eğer bir organizasyonu eleştirecekseniz onun hakkında biraz bilgi öğrenmeniz gerekmiyor mu? Vikipedi gönüllülerin çabaları ile oluşan ve gelişen bir ansiklopedi. Zamanının çoğunu insanlara bir şeyler kazandırmak için çabalayan kişilerin bir eseri. Maalesef olumlu işler yapmaya çalışan az sayıdaki kullanıcımızın katkıları, "vandalizm" yüzünden maddeleri geliştirmek yerine bu tür değişiklikleri geri almak ya da düzeltme ile geçiyor. Bu durum ile Vikipedi'nin belli başlı kurallarını bilseydi böyle bir şey yazamazdı. Yani dikkate alınamayacak kadar önemsiz ve hatalı bir paragraf.
  • Telif hakkı, kayda değerlik ve taslak sorunu olmadığı sürece herkes madde başlatabilir, ayrıca silinmez. Eğer maddelerin yetersiz olduğu düşünülüyorsa yapılması gereken, "kullanıcı adı alınır, giriş yapılır ve her gönüllünün yaptığı gibi kurallar çerçevesinde geliştirmeye başlanılır." Özgür ansiklopedinin gelişmesine katkı yapmak için yapılması gereken bu kadar basittir. Sevgili köşe yazarımıza bunu tavsiye ederim. :) Herkese iyi çalışmalar, kolay gelsin. --Muratsahinileti 00:20, 24 Şubat 2010 (UTC)

Günün maddesi-Ana sayfa[kaynağı değiştir]

Günün maddesi kısmında, tekel amblemi, kurumun özelleştirilmesiyle artık değişti. Maddesindeki güncel amblemin ana sayfaya yerleştirilmesi gerekmekte.--a[.]med»»ileti 21:07, 23 Şubat 2010 (UTC)

Güncel amblemin kullanılması mümkün değil. AK resimleri maddeler dışında yer alamaz.--Gökhan 21:10, 23 Şubat 2010 (UTC)

Lale çılgınlığı[kaynağı değiştir]

Kullanıcı:Alperen Lale çılgınlığı maddesini İngilizce Vikipedi'deki seçkin madde sürümünden çevirmiş. Ancak, maddede birçok kırmızı bağlantı var ve en azından imla olarak da biraz gözden geçirilmesi gerekiyor. İlgilenen vikipedistlere duyrulur...--вяí¢αи76ileti 17:58, 24 Şubat 2010 (UTC)

İş Birliği Projesi[kaynağı değiştir]

Bugün perşembe; ama henüz bu haftanın iş birliği projesi belirlenmemiş. (Artık bu hafta için belirlenmese de olur.) Aslında benin düşüncem iş birliği projesi sorumlusunun projeyle ilgilenemeyeceği zamanlarda topluluğa bunu bildirmesi ve geçici olarak bu görevi topluluk tarafından belirlenen başka bir kullanıcının yapmasıdır. Teşekkürler. --82 ~145 ileti 14:07, 25 Şubat 2010 (UTC)

Aynı 2 madde hk.[kaynağı değiştir]

Adana ve Adana (il) olmak üzere 2 madde açılmış. Bu iki maddenin birleştirilmesi gerektiğini sanıyorum. Biri, öbürüne tercih edilir gibi değil. Bilgilerin derlenip toparlanarak tek maddeye indirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir bilenin yardımına ihtiyaç var gibi. --M. Yalçın Yalhı ileti 15:21, 25 Şubat 2010 (UTC)

Bu iki madde tamamen farklı iki kavram hakkındalar, onun için ayrı kalmaları gerekir. Türkiye'nin bütün illeri ve il merkezleri için de durum aynıdır. --İnfoCan 15:51, 25 Şubat 2010 (UTC)
Adana ili maddesi şehirleştirilmiş :) O yüzden ikisi de aynı madde gibi görünüyordu. Şimdi temizlemeye çalışıyorum. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 15:55, 25 Şubat 2010 (UTC)

Rusça Vikipedi[kaynağı değiştir]

  • Rusça Vikipedi'de 500.000 maddeye ulaştı. Bu haber tüm vikipedi ailesine hayırlıolsun! Bizde nitelikli, en az 10kb'lik maddelerimizle inşallah 150.000'i en yakın zamanda geçeriz:)-- FinlandiyalıM 16:33, 25 Şubat 2010 (UTC)
neden limon kullanıyorlar bilen var mı? küçümsemek gibi olmasın ama en anlamsız logolardan biri... bilemiyorum belki benim bilgisizliğimdir... limon rus kültüründe önemli bir simgedir falan ?!?--Berfu 19:33, 25 Şubat 2010 (UTC)
  • Bilmiyorum ama 1.000.000 madde tam limon anlamına gelirse 500.000'de yarım limon. Gerçi limon yerine matruşka yada votka daha iyi olabilirdi de:)-- FinlandiyalıM 19:36, 25 Şubat 2010 (UTC)
    • şöyle bir ifade var wikimedia news'te: "Russian Wikipedia (1/2 lemon is the Russian expression for 1/2 million)"--szoszvszmesaj 21:14, 25 Şubat 2010 (UTC)
  • Merhaba, Mexican wedding cakes adı altında satılan Rus çay kekleri limonla yapılıyor ama başka bir anlamı da olabilir. Rusça Vikipedi'ye tebrikler, --Bahar (yine ben!) 04:01, 26 Şubat 2010 (UTC)

Özet yazmak[kaynağı değiştir]

Merhaba arkadaşlar, çalıştığımız/izlediğimiz maddede biri herhangi bir şeyi özetsiz bir şekilde değiştirirse, çoğu zaman acaba doğru bir şey mi yaptı diye bakıyoruz veya bakasımız geliyor (ya da en azından bende öyle). Eğer özet yazılırsa çoğu durumda o maddeyi kontrol etmek gerekmiyor. İçimiz rahat oluyor ya da maddeye bakmadan ne değiştiğini öğrenmiş oluyoruz. Varmak istediğim soru şu: "Özet yazma işini bir şekilde tercih edilir hale getiremez miyiz?" (1) Bunu kendi aramızda zorunlu hale getirmek bir yöntem olabilir, ama zaten az olan etkin kullanıcı sayımızı daha da azaltabilir. Aklıma gelen diğer yöntemler: (2) Sürekli özet yazan insanlara bir teşekkür yıldızı göndermek, (3) Vikipedi'de bir özet yazma akımı başlatmak (Vikipedi Özetleyelim! Hareketi gibi) ve yazarları buna davet etmek, (4) Herkes için Tercihlerim->Sayfa yazma alanı->Gelişmiş seçenekler->"Özeti boş bıraktığımda beni uyar" seçeneğini seçili tutmak. Benim aklıma gelenler bunlar, bilmiyorum aramızda özeti gereksiz bulanlar da olabilir ama bence son derece kullanışlıdır. Amacım bu yöntemlerin ya da sizin kafanızda başka yöntemler varsa onların uygulanabilirliğini tartışmak, bir şekilde son değişiklikleri sınama işine uzun süre ayırmak yerine geliştirmeye odaklanabilmek. --Ykargin 13:23, 26 Şubat 2010 (UTC)

Ben her ne kadar son değişiklikler devriyeliği yapmıyor olsam da sizin yakarışınızı çok haklı buldum. Güvenilir/köklü kullanıcıların yaptıkları değişiklikler genelde sorun olmuyordur. Ben asıl özet yazma gerekliliğini yeni kullanıcılar ve anonimler için elzem buluyorum. Değişiklik özetinin zorunlu hâle getirilmesi aslında kötü bir fikir değil. İzleme listemde bazen 3-5 harflik eklemeler görüyorum ve yazım düzeltmesidir diyerek kontrol etmediğim oluyor. Ama sonra görüyorum ki meğer ne ağza alınmaz kelimeler eklenmiş... O nedenle değişiklik özeti yazılmadığında beni uyar özelliği açılan hesaplarda var sayılan özellik olarak ayarlanıp, sonradan isteğe bağlı olarak kaldırılabilirse (Kullanıcılar bunu deneyim kazandıkça öğrenecektir) sizin dediğiniz şeyin önüne geçilebilecektir. --Stambouliote ileti 14:50, 26 Şubat 2010 (UTC)
Bu fikri destekliyorum. Macarca ve Lehçe vikipedilerde de uygulandığını ekleyeyim...--вяí¢αи76ileti 16:52, 27 Şubat 2010 (UTC)
Peki bunu Vikipedi'de hayata geçirmek için ne yapmak gerekiyor? --Ykargin 18:58, 27 Şubat 2010 (UTC)
Hizmetlilerden birinin gerekli değişiklikleri yapması lazım... Gerçi daha ortada varılmış bir karar yok...--Stambouliote ileti 19:03, 27 Şubat 2010 (UTC)

VikiProje:Balkanlar davetiyesi[kaynağı değiştir]

VikiProje Balkanlar davetiyesi
Merhaba!
Balkanlar ile ilgili maddeleri geliştirip, bu konudaki maddeleri açan Balkanlar VikiProjesi'ne katılmanızı bekliyoruz. Amaçlarımız ve yapacaklarımız için proje sayfasına bakabilirsiniz. İyi çalışmalar FinlandiyalıM 06:36, 27 Şubat 2010 (UTC)

Neden oylama?[kaynağı değiştir]

Uzun zamandır aklıma takılan bir konuyu buraya yazmak istiyorum. Madem Vikipedi, çoğunluluk demokrasisi değil, o zaman neden SM-KM-SR'lerimizi oylama ile seçiyoruz. İkinci cümlede şöyle diyor; Doğrusunu bulmak için öncelikli yöntem tartışmadır, oylama değil.. Buradaki "oylama değil" kelimesine dikkat çekmek istiyorum. Bu konuya bir açıklık getirilmesini istiyorum. Kolay gelsin... --Dolphin 18:26, 27 Şubat 2010 (UTC)

Vikipedi'de SMA ve SRA oylamalarının usulüne uygun yapıldığını zaten kimse iddia edemez. Desteklerken ya da karşı tutum takınırken aslında her kullanıcının görüşünü belirtmesi gerekiyor. Ama bazı kullanıcılar maalesef maddeleri okumadan bile oy kullanabiliyor. Neyse... Ancak size diyeceğim şu ki: topluluk kendi çıkarları doğrultusunda çok taraflı bir maddenin seçkin olması için örneğin 25'te 25 olumlu oy verse; bu, o maddenin seçkinlik yıldızı alacağı anlamına gelmez. Örneği yaşanmış mıdır bilmiyorum ama seçkin içerik sorumlusu bu duruma müdahale edebilir, madde tartışılır ve o madde çoğunluk öyle istese de, öyle oylamış olsa da seçkin olamaz. Vikipedi'de oylamalar öncelikli değildir. Nerede okuduysanız çok doğru yani :) --Stambouliote ileti 18:49, 27 Şubat 2010 (UTC)
Ek olarak zaten SM ve KM oylamalarında fikir birliği sağlanmadan sonuçlandırma yapılmıyor. Eğer bir kişi bile karşı oy kullanırsa, onun savını çürütmek için o zaman tartışma başlıyor. Veya karşıtlık bir eksiklikten ileri geliyorsa onun giderilmesi ve sonucunda karşı oy kullananın oyunu geri alması bekleniyor. Sonuçta biri çoğunlukta da olsa, iki grup oy (destek ve karşı) varsa, madde için hiçbir şey değişmiyor. Bu da çoğunluk demokrasisi olmadığını gösterir. Herkes aynı fikirdeyse tartışma olmayacağı için önce herkes fikrini belirtiyor, sonra eğer karşıtlık durumu varsa o zaman tartışılıyor. Tabii bu karşıtlık seçkin içerik sorumlusundan da gelebilir. Yani gerçek bir oylama değil bir kolaylık (ya da süreci hızlandırma) diyebiliriz. --Ykargin 18:55, 27 Şubat 2010 (UTC)

Ubisoft images[kaynağı değiştir]

Just informing you that the Ubisoft images are about to be deleted on Commons, see commons:Commons:Deletion requests/Template:Attribution-Ubisoft 3. The Turkish language Wikipedia currently uses 33 images out of the category Ubisoft images. If you want to keep using them, you need to transfer them here. --The Evil IP address 18:43, 28 Şubat 2010 (UTC)

İstekler[kaynağı değiştir]

29 Ocak ölümler[kaynağı değiştir]

  • Metin bilgisi maddesinin adını metin olarak bir hizmetli değiştirebilir mi?--Hedda Gabler 11:31, 31 Ocak 2010 (UTC)
    • Bizdeki metin bilgisi İngilizcede Written language 'e Almancada ise Geschriebene Sprache 'ye bağlanmış. Ve bu maddelerde yazılı anlatımın özellikleri anlatılmış. O dillerde bir de sırasıyla, Spoken language ve Gesprochene Sprache maddeleri bulunuyor. Bunlarda da sözlü anlatımın özellikleri anlatılmış. Bu daha bizde yok. Bence o maddenin adı metinden ziyade "Yazılı anlatım" veya "Yazılı dil" olmalı. Metin sayfası ise ayrıca oluşturulup İngilizce'deki text 'e bağlanabilir. Bence eşleşme böyle sağlanmış olur. Tabi ismi metin yapıp diğer dillere olan bağlantıları text 'e değiştirmek de ayrı bir yöntem. Ykargin 13:08, 31 Ocak 2010 (UTC)
      • Metin, yazıya geçirilmiş ya da basılmış olandır. İngilizcede text maddesine bakarsanız zaten yazı diline gittiğini göreceksiniz. Dolayısı ile maddenin metin olarak değiştirilmesi uygundur.--Hedda Gabler 13:25, 2 Şubat 2010 (UTC)
      • TDK'ye bakarsanız tekst ile metin kelimelerin aynı anlamda olduğunu görebilirsiniz.--Hedda Gabler 13:26, 2 Şubat 2010 (UTC)
    • Yok ben de zaten en:Text sayfası metine bağlanmasın demiyorum. Dediğim şu: Biz de bir metin sayfası açalım, tekst buna yönlendirilsin (ya da tam tersi). Bu ingilizcedekine benzer bir anlam ayrımı sayfası olur. Çünkü eğer metni (ve teksti) en:Written language 'in karşılığı olarak alırsak, bu sefer en:Text maddesine ne karşılık bulacağız? Onun için ne öneriyorsun? Yalnızca tek bir maddeyi değil, kapsamlı düşünmek gerekli. Herhalde en iyi şu şekilde anlatabilirim:
İngilizce VP maddesi Ykargin Hedda Gabler
en:Text Metin / Tekst Metin (anlam ayrımı)
en:Written language Yazılı anlatım / Yazılı dil Metin / Tekst
en:Spoken language Sözlü anlatım / Sözlü dil Konuşma dili
Ykargin 16:39, 2 Şubat 2010 (UTC)
  • "Konuşma dili" karşılığı için, emin olmak adına metin bilgisi kitaplarına bakmam lazım fakat geçen okuduğumda "konuşma dili" ve "yazı dili" diye belirtilmişti. yazı dilinde, metin işlenmişti.--Hedda Gabler 14:35, 5 Şubat 2010 (UTC)
  • Başka kimse bu madde başlıklarını belirlemeyle ilgilenmediğine göre, ikimizden çıkacak karar geçerli olacak gibi duruyor. Ben yine de kendi önerdiklerimin daha çok yakıştığını düşünüyorum. Ama senin önerdiklerin de mantıklı. O yüzden bir süre diğer vikipedistlerin de fikir belirtmesini bekleyelim. Tartışma devam etmezse, benimkiler yönlendirme olur, seninkiler madde adı. Ykargin 15:16, 5 Şubat 2010 (UTC)
  • Ben Ykargin'a katılıyorum. Önerisi daha mantıklı gibi geldi.--Rapsar 20:59, 5 Şubat 2010 (UTC)
  • * Ykargin'a katılıyorum. "Yazılı anlatım / Yazılı dil" ve "Sözlü anlatım / Sözlü dil" şeklindeki iki madde. ve ismi "metin" olan sayfayı da "Yazılı anlatım / Yazılı dil"e yönlendiririz. bu daha olur gibi. "metin" şeklinde bir anlam ayrımı yapsak içeriğinde hangi maddelere bağlantı verilecek ki. --Szoszv 21:27, 5 Şubat 2010 (UTC)
    • "Metin" şeklinde bir anlam ayrımı olduğunda İngilizceden bakınca aklıma gelen dört madde var. Düşünülürse daha sonradan daha fazlası akla gelebilir. (1) Yazılı anlatım, (2) düz metin - yazılım terimi, (3) Metin dosyası - bilgisayarda bir dosya çeşidi (4) Metin (Edebiyat) - Edebi açıdan metin nasıl olmalı, emin değilim ama metin bilgisi diyorduk buna okulda herhalde. Ykargin 21:55, 5 Şubat 2010 (UTC)
      • google akademik'e baktım biraz. "Metin" ismi "yazılı anlatım, dil bilgisi ve yazı bütünlüğünü" kapsayan genel bir terim olduğu için Hedda Gabler'in önerisini destekliyorum. fikir değiştirdim:(( her iki öneri de sıklıkla kullanılan terimler zaten. özellikle eğitim bilimlerinde "yazılı anlatım" kullanılırken, edebiyatla ilgili çalışmalarda "metin" kullanılmış genelde. son olarak ingilizcedeki "text"in birebir karşılığını anlam olarak "metin" sağlamıyormuş, text daha genel bir anlam ifade ediyormuş[kaynak belirtilmeli]. ek olarak.--Szoszv 00:16, 9 Şubat 2010 (UTC)
      • Eğitim bilimlerinde yazılı anlatım kullanıldığı için onu önermiştim ben. Edebiyatta metinin kullanıldığı da doğru ama bu daha farklı bir şey. Bunun için "Metin (Edebiyat)" diye bir madde açılabilir. Eğer en:Text (literary theory) bakarsanız, tam metinin edebiyat kullanımına karşılık gelir. Yani edebi anlamda metin bu maddeyle eşleşmeli. Bence zaten, yazılı anlatım maddesi, dil ile ilgili bir taslak, metin (edebiyat) bir edebiyat taslağı olmalıdır. Ykargin 10:57, 9 Şubat 2010 (UTC)
  • Ben, Metin (anlam ayrımı) sayfasını yeniden oluşturdum. Fakat burada soru şu: Metin (anlam ayrımı) sayfası direkt metin mi olmalı yoksa böyle mi kalmalı? Olmazsa, metin bilgisini, yazı dili diye değiştirelim.--Hedda Gabler 12:00, 9 Şubat 2010 (UTC)

31 Ocak tarihte bugun[kaynağı değiştir]

Gec fark ettim ama, Barış Manço'nun olumu 31 Ocak degil 1 subat. Ana sayfada tarihte bugun kisminda gorunuyor (olaylar ve olumler kisminda iki kere). Yetkisi olan bir arkadas duzeltebilir mi? --Coriolis 20:29, 31 Ocak 2010 (UTC)

Madde adı değ.[kaynağı değiştir]

Kapatılması gereken oylamalar[kaynağı değiştir]

Almanca bilen biri de:Dylan maddesinde üstte yer alan kısa tanımı türkçe Dylan maddesine ekleyebilir mi?--Szoszv 21:31, 6 Şubat 2010 (UTC)

ingilizcesi de varmış en:Dylan (name)--Szoszv 21:35, 6 Şubat 2010 (UTC)
  • teşekkür ederim.--Szoszv 22:19, 6 Şubat 2010 (UTC)

Kullanıcı adımdaki gariplik[kaynağı değiştir]

Merhabalar ben üye olurken aMaNte şeklinde yazmıştım. Ancak baş harf büyük alınıyormuş gördüğüm kadarı ile. Sizden ricam kullanıcı adımın Amanté veya Amante şeklinde değiştirilmesi. Lütfen rica ediyorum. Gören arkadaşlarım ilk iki harfin birleşimi ile oluşan kelime ile dalga geçip duruyorlar.Bu imzasız yazı AMaNte (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Merhaba, kullanıcı adı değiştirmek için yeterli sayıda değişiklik yapmamışsınız. Yeni kullanıcı hesabı alıp katkıda bulunmaya devam edebilirsiniz.--Gökhan 00:24, 14 Şubat 2010 (UTC)

Tercihlerim -> Kullanıcı bilgileri -> İmza. Oradan en azından gözüken imzanı değiştirebilirsin. Geçici bir çözüm. --Ykargin 10:32, 14 Şubat 2010 (UTC)

Günün maddeleri oldu haftanın maddeleri.[kaynağı değiştir]

Şu sayfada konuyla ilgili süregelen bir tartışma ve istek var. --Ykargin 14:00, 17 Şubat 2010 (UTC)

Yardım Sayfası Hakkında[kaynağı değiştir]

Yardım Sayfasında bulunanan sık sorulan sorular bağlantısı 'ss' ye yönlendirilmiş yani 'saldırı sayfası'na. Bir tane daha 's' lazım ki doğru yere yönlendirilsin. sss olmalı. (: O.K.T. 13:48, 20 Şubat 2010 (UTC)

  • İstek yapıldı Yapıldı Bildiriminiz için teşekkürler lakin metni İstekler kısmına taşıyorum. İyi çalışmalar.--CnkALTDSmesaj/message 13:52, 20 Şubat 2010 (UTC)

Merhaba, boş zamanı olan biri basketbol takımlarının sayfalarında kullanmak için roster şablonunu türkçeye uyarlayabilir mi? Zaten basketbol takım maddelerimizin içi işler acısı. Bari biraz estetik katsın...Myrat ileti 22:35, 21 Şubat 2010 (UTC)