İçeriğe atla

Ferruh Yıldız

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ferruh Yıldız
Doğum5 Ocak 1962 (62 yaşında)
Bozkır, Konya
MilliyetTürkiye Türk
VatandaşlıkTürkiye Cumhuriyeti
Kariyeri
DalıHarita Mühendisliği, Fotogrametri
Çalıştığı kurumlarSelçuk Üniversitesi

Ferruh Yıldız (d. 5 Ocak 1962, Bozkır, Konya), Harita Mühendisliği profesörü, Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1962 yılında Bozkır'da (Konya) doğdu. 1978 yılında, Konya Endüstri Meslek Lisesi, Harita ve Kadastro Bölümünü bitirdi. Lisans öğrenimini 1982 yılında Selçuk Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümünde tamamladı. Yüksek Lisans ve Doktora eğitimlerini İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Geomatik (Harita) Mühendisliği Bölümünde 1984 ve 1988 yıllarında tamamladı. Evli ve iki çocuk babasıdır. İngilizce bilir.[1]

Akademik Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Akademik hayata 1983 yılında Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Harita Mühendisliği bölümünde Araştırma Görevlisi olarak başladı. Sırasıyla 1988 yılında Yardımcı Doçent, 1996 yılında Doçent, 2002 yılında da Profesör olarak atandığı görevine devam etmektedir.[2]

Selçuk Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezini kurmuş ve 1990-2003 yılları arasında da Müdür olarak idari görevde bulunmuştur. Selçuk Üniversitesi'nin bilgisayar altyapısı, tüm uygulama ve otomasyon yazılımları, BİLMER kuruluşları bu dönemde hayata geçirilmiştir.

Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünü 1995 yılında kurmuş ve 1995-2004 yılları arasında da Bölüm Başkanı olarak idari görevde bulunmuştur.

Ferruh Yıldız, ayrıca 1995 yılından bu yana Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Fotogrametri Anabilim Dalı Başkanlığı ve 2013 yılından bu yana da Harita Mühendisliği Bölüm Başkanlığı görevini yürütmektedir.

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde danışman sıfatıyla 28 adet Yüksek Mühendis, 14 adet de Doktor Mühendis yetiştirmiştir.

Ocak 2016'da Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi dekanlık görevinine atanmıştır.

1990-2023 yılları arasında Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Komutanlığı Harita Teknik Okulunda misafir öğretim üyesi sıfatıyla lisans düzeyinde dersler vermiştir.

Vakıf ve Dernekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Konya'da sivil toplum mesleki örgütlerde de idari görevlerde bulunmuştur. Konya, Karaman, Aksaray illeri görev alanında olan TMMOB Harita Mühendisleri Odası Konya Şubesinde 1990-1992 yılları arasında Yönetim Kurulu Üyesi, 2002-2014 yıllarını kapsayan 12 yıl boyunca da Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulunmuştur.

İTÜ Vakfı, Türkiye Bilişim Derneği, Konya Bilişim Derneği, Türkiye Ulusal Fotogrametri ve uzaktan Algılama Birliği, Konya İzcilik ve Gençlik Derneği gibi ulusal düzeydeki dernek ve vakıflarda da üye olarak çalışmalarda bulunmaktadır.

ISPRS 30 Kasım 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (International Society for Photogrammetry and Remote Sensing), DGPF 7 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Deutsche Gesellschaft für Photogrammetrie, Fernerkundung und Geoinformation e.V.) gibi uluslararası düzeydeki dernek ve vakıflarda da üye olarak çalışmalarda bulunmaktadır.

2000 yılı TİKA 30 Ekim 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Başbakanlık, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı), Moğolistan Türk Anıtları Projesi, Fotogrametri Çalışma Grubu Başkanlığı görevini yürütmüştür. Bu projenin yanı sıra TÜBİTAK 3 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., DPT (Devlet Planlama Teşkilatı), MEVKA (Mevlana Kalkınma Ajansı), SÜAF (Selçuk Üniversitesi Araştırma Fonu) ve TR52 Avrupa Birliği Projesi görevlerini yürütmüştür.

iki adet yabancı dilde kitap editörlüğü, sekiz adet Türkçe kitap yazarlığı, 28 uluslararası dergilerde yayınlanmış 28 adet makale, uluslararası sempozyumlarda sunulmuş 85 adet bildiri, ulusal düzeyde dergilerde yayınlanmış ve sempozyumlarda sunulmuş 30 makale ve bildirisi mevcuttur. Ayrıca alanında 3 adet uluslararası sempozyum, 10 adet de ulusal sempozyum düzenlemiştir.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

İki adet yabancı dilde kitap editörlüğü ve sekiz adet Türkçe kitap yazarlığı vardır. Ayrıca ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanmış ve sempozyumlarda sunulmuş 150 den fazla bilimsel çalışması mevcuttur. Ayrıca mesleki alanında 3 adet uluslararası, 10 adet de ulusal sempozyum düzenlemiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "www.yenimeram.com.tr". 19 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2016. 
  2. ^ "www.selcuk.edu.tr". 19 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2016.