Vikipedi:Köy çeşmesi (ilginize): Revizyonlar arasındaki fark

Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Dr. Coal tarafından 4 ay önce Sürüm Kontrolü takip başlığına
İçerik silindi İçerik eklendi
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği Gelişmiş mobil değişikliği Yanıt
Dr. Coal (mesaj | katkılar)
222. satır: 222. satır:
:::[[xtools:patrollerstats/tr.wikipedia.org|Burdan]] erişilebilir. @[[Kullanıcı:Zafer|Zafer]]'den de tecrübe paylaşımı için önerdiği yolu tekrar rica edebilir miyiz? Ayrıca 200'ün üstüne çıktığımızı not etmek isterim. --[[Kullanıcı:Stultiwikia|stultiwikia]]<sup>([[Kullanıcı mesaj:Stultiwikia|bana yaz]])</sup> 13.00, 17 Ocak 2024 (UTC)
:::[[xtools:patrollerstats/tr.wikipedia.org|Burdan]] erişilebilir. @[[Kullanıcı:Zafer|Zafer]]'den de tecrübe paylaşımı için önerdiği yolu tekrar rica edebilir miyiz? Ayrıca 200'ün üstüne çıktığımızı not etmek isterim. --[[Kullanıcı:Stultiwikia|stultiwikia]]<sup>([[Kullanıcı mesaj:Stultiwikia|bana yaz]])</sup> 13.00, 17 Ocak 2024 (UTC)
::::aslında bu sadece "kabul ettiklerimiz". Sanıyorum ki çoğumuzun geri aldığı değişiklikler kabul ettiklerinden daha fazla.. şahsen benim öyle, incelediğim sayfaların yarısını kabul ediyorsam yarısını da geri almış oluyorum çünkü beklemeye düşenlerin çoğu "yapıcı" olmuyor.. ama "geri al"ları istatistiğe katmak, onları ad alanlarına, duruma göre ayırmak mümkün değil. --[[Kullanıcı:Kızıldeniz|kızıl]]<sup>[[Kullanıcı mesaj:Kızıldeniz|ciao!]]</sup> 17.46, 17 Ocak 2024 (UTC)
::::aslında bu sadece "kabul ettiklerimiz". Sanıyorum ki çoğumuzun geri aldığı değişiklikler kabul ettiklerinden daha fazla.. şahsen benim öyle, incelediğim sayfaların yarısını kabul ediyorsam yarısını da geri almış oluyorum çünkü beklemeye düşenlerin çoğu "yapıcı" olmuyor.. ama "geri al"ları istatistiğe katmak, onları ad alanlarına, duruma göre ayırmak mümkün değil. --[[Kullanıcı:Kızıldeniz|kızıl]]<sup>[[Kullanıcı mesaj:Kızıldeniz|ciao!]]</sup> 17.46, 17 Ocak 2024 (UTC)
:Teşvik muazzam '''fakat''' son birkaç gündür artan bir sıklıkla onaylanmış vandalizm, tarafsız bakış açısı ve telif ihlallerine rastladığımı not düşmek isterim. Bekleyen değişiklikleri eritelim, istatistikler şöyle olsun, sürüm kontrolünde yardıralım derken nitelikten de taviz vermemeye dikkat edelim. İyi çalışmalar. [[Kullanıcı:Dr. Coal|Dr. Coal]]<sup>[[Kullanıcı mesaj:Dr. Coal|mesaj]]</sup> 21.47, 17 Ocak 2024 (UTC)


== Proposal to globally ban Guido den Broeder ==
== Proposal to globally ban Guido den Broeder ==

Sayfanın 21.47, 17 Ocak 2024 tarihindeki hâli

Teklifler +
Politikalar haricindeki tüm teklifler
Teknik +
Teknik tartışma, konu ve yardım istekleri
Politika +
Politikalarla ilgili tartışma ve teklifler
İlginize +
Diğer bölümler için uygun olmayan konular
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara

Arşivdeki tartışmalara atıfta bulunabilirsiniz, ancak arşiv sayfalarında değişiklik yapmayın!


Geçmiş birleştirme

Uzun zamandır rahatsız olduğum bir konuyu toplulukla paylaşmak istiyorum. 2021 yılında ilk hizmetli seçildiğimde geçmiş birleştirmenin neden zararlı bir uygulama olduğu ve yapılmaması gerektiği hakkında hizmetli duyuru panosunda bir görüş ifade etmiştim. Buna o dönem pek cevap alamamıştım, okuyan da pek oldu mu emin değilim.

Geçmiş birleştirme uygulamasını biz bir sayfanın içeriği diğer bir sayfaya aktarıldığında uyguluyoruz. Bunu Vikipedi'nin ilk günlerinde İngilizce Vikipedi'den almıştık, ancak İngilizce Vikipedi'de geçmiş birleştirme işlemi günümüzde neredeyse hiç uygulanmayan bir durum. Mevcut yönergelerinden alıntılayacak olursak:

Kullanıcılar bazen metinleri birleştirilen iki sayfanın geçmişlerinin de birleştirilmesi yönünde isabetli olmayan talepler göndermektedirler. Metinlerin birleştirilmesinden önce iki sayfanın farklı kökenleri ve eş zamanlı olarak paralel gelişen madde geçmişleri olduğu hâllerde, geçmiş birleştirme işlemi bu paralel değişiklikleri bir listede karıştırıp karman çorman edeceğinden, yapılmamalıdır.

Biz yıllarca bunu yapmaya devam ettik... Ve dolayısıyla da örneklere baktığımızda Doğan Yayın Holding gibi gerçekten feci, takip edilmesi imkânsız madde geçmişlerine sahip olduk. O sayfanın geçmişinde anlamlı bir tarama yapmaya çalışın lütfen arkadaşlar, rica ediyorum, mevcut içeriğin nasıl oluştuğunu takip etmeye çalışın. Mesela bu saçmasapan revizyondan ne anlıyorsunuz? Son sürümler değil tabii sadece, 2014'teki şu sürüme bakınız mesela. Bu gariban maddenin geçmişinde takip edebildiğim kadarıyla en az altı farklı maddenin geçmişi var.

Bir başka fecaati söyleyeyim size. Mesela diyelim ki bu maddeye aktarılmış olan Referans gazetesi hakkında yarın biri kitap yazdı. Artık kayda değer olduğu için maddesi açılacak, e ama zaten hâlihazırda bunun önceden maddesi vardı, onun bilgi kutusu vb. altyapısı kullanılmak isteniyor dendi diyelim. Mümkün değil o geçmişi ayırmak (teoride mümkün aslında ama pratikte ben bir kere geçmiş ayırma işlemi yaptım, bir daha yapmam diyeceğim kadar sıkıntılı bir iş).

Peki telif sorununu nasıl çözeceğiz? Bunu çözmenin tek yolu geçmiş birleştirme değil, nedenini de yukarıda bağlantıladığım pano yorumundan daha detaylı takip edebilirsiniz. Geçmiş birleştirmenin bir alternatifi var, açıklayayım. X maddesinden Y maddesine aktarma yapılacağı bir durumda:

  • X maddesindeki içerik Y maddesine aktarılırken SAS kararı doğrultusunda X maddesinden içerik aktarıldı. Katkıda bulunanların listesine ilgili madde geçmişinden ulaşılabilir. özeti (veya eşdeğer bir özet) ile aktarılır.
  • X maddesi Y maddesine yönlendirilir.
  • Y maddesinin tartışma sayfasına {{Kopyalandı}} şablonu yerleştirilerek ve asgari olarak "taşınan", "yeni_madde" ve "tarih" parametreleri doldurularak aktarılma işlemine dair not düşülür.

Bu sebeplerden dolayı 2021'den beri şahsen tek bir geçmiş birleştirme işleminde bulunmadığım gibi sırf bunun yapılmasını istemediğimden aktarılsın yönünde kapatılacak SAS'ları kapatmadım. Ancak diğer kullanıcılar talep etmeye, hizmetliler de yapmaya devam etti. Dolayısıyla burada tekrar gündeme getirmek istiyorum: Bu yukarıda açıkladığım yöntem yerine geçmiş birleştirmeye devam etmemiz için bir sebep var mı? Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 20.54, 26 Ağustos 2023 (UTC)Yanıtla

Bütün hizmetlilerin dikkatini çekelim buraya ayrıca: @Citrat, Vito Genovese, Mskyrider, Eldarion, Elmacenderesi, Khutuck, Yabancı, Gökhan, Vikiçizer, Superyetkin, Uncitoyen, HakanIST, ToprakM, Vincent Vega, Doğu, Seksen iki yüz kırk beş, Anerka, Dr. Coal --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 20.57, 26 Ağustos 2023 (UTC)Yanıtla

Destek Destek @Seksen iki yüz kırk beş, geçmiş birleştirmenin olası zararlarına ve bu konuda alternatif çözüm yollarına yönelik değerlendirmelerimi sunmak isterim. Geçmiş birleştirmenin paralel geçmişleri karmaşık bir şekilde bir araya getirebileceği ve bu durumun karışıklığa neden olabileceği konusundaki düşüncene katılıyorum. Özellikle farklı maddelerin geçmişlerinin kesiştiği noktalarda, daha sistemli ve düzenli bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiği kanısındayım. Geçmiş birleştirmenin, standart bir prosedür olarak körü körüne uygulanmaması gerektiğini düşünüyorum. Bunun yerine, her durumun kendine özgü nitelikleri göz önünde bulundurularak alternatif çözüm yollarının değerlendirilmesi gerekir. Bahsettiğin gibi, geçmiş birleştirmeye alternatif olarak başvurulabilecek çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Örneğin, ilgili maddeler arasında daha net bağlantılar kurarak içerikleri güncellemek ve gerektiğinde kapsamlı bir "Ayrıştırma ve Birleştirme" prosedürü uygulamak, geçmişlerin uygun bir şekilde organize edilmesine yardımcı olabilir. Aynı zamanda, farklı maddelerin özgünlüğünü ve bütünlüğünü korumak için geçmiş birleştirme yerine "özet kullanımı" yaklaşımının benimsenmesi, daha tutarlı sonuçlar doğurabilir. Sonuç olarak, karmaşık geçmişleri birleştirirken dikkatli ve özenli olmanın, Türkçe Vikipedi'nin kalitesini ve içerik bütünlüğünü korumak için önemli olduğunu düşünüyorum. Geçmiş birleştirmenin her durumda uygun olmayabileceğini kabul ediyor ve alternatif çözüm yollarının gerektiğinde tercih edilmesi fikrini destekliyorum.
𝗩𝗶𝗸𝗶𝗽𝗼𝗹𝗶𝗺𝗲𝗿 21.21, 26 Ağustos 2023 (UTC)Yanıtla
Destek Destek Karman çorman geçmişlerden, anlamsız ara revizyonlardan bizi kurtaracak bir teklif. 3 maddelik çözüm önerisi de gerçekten kullanılabilir bir öneri. Nevmit ☛☛ mesaj 23.34, 26 Ağustos 2023 (UTC)Yanıtla

geçmiş birleştirmenin amacı geçmişlerin ve katkıların izlenebilir olması.. karışıklıklar olmadan bu yapılabiliyorsa ne güzel.. --kibele 07.12, 27 Ağustos 2023 (UTC)Yanıtla

Destek Destek Geçmiş birleştirme işlemlerine ben de sıcak bakmıyorum, birkaç defa yaptım ama ardından uygulamama prensibini benimsedim. Vikipedi içi böyle bir atıfla bu konuyu çözmenin ve geçmiş birleştirmenin mümkün olduğunca tozlu raflara kaldırılmasının isabetli olacağını düşünüyorum. Herkesin katkılarının korunmasından ziyade takip edilmesi çok zor bir yumak haline getiriyor sayfa geçmişini. ----anerka'ya söyleyin 11.50, 27 Ağustos 2023 (UTC)Yanıtla

  • Sanıyorum bu işin temel mantığında (Seksen'in örneğiyle) Referans'ı Doğan Yayın'a aktarırken Referans'ın esas metin yazarı da Doğan Yayın'da görünsün/kayda girsin diye bu geçmiş birleştirme yapılıyor. Bu kaygının sebebini anlamaya çalışıyorum, aktaran hizmetli Referans'ın metin yazarı olarak görünmek istemiyor olabilir. Geçmiş birleştirme yapmaksızın "eklenecek metin", "esas metne" kolaylıkla eklenebilir. Hizmetli de metin yazarı değil de sadece teknik bir işi yapan kullanıcı olarak görünür yine. Kopyalama şablonunu da eklediğinde neyi niye yaptığı zaten gösterilmiş olacak. Geçmiş birleştirme yerine uygulanabilir, denemek gerekli. --Vikiçizer (mesaj) 11.21, 28 Ağustos 2023 (UTC)Yanıtla
    Kaldı ki aktarma işlemi bu şekilde yapıldığında hizmetinin dahline de gerek kalmıyor, herhangi bir kullanıcı tarafından yapılabiliyor. Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 13.35, 28 Ağustos 2023 (UTC)Yanıtla
    Karmaşıklık yaratabildiğini ilk defa görerek tasdik ediyorum (Daha önce üzerine düşünmemiş ve deneyimlememiştim). kibele'yle benzer şekilde, geçmişin kaybolmaması (ve genellikle göz önünde kalması) gerektiğini düşünüyorum ve bugüne kadarki geçmiş birleştirme taleplerim genel olarak bu özeni göstermek adınaydı.
    Belki bir katkısı olursa, beyin fırtınası olması adına, kutunun dışında bir öneri gibi olabilir: Silinmesine karar verilen sayfalarda da geçmişin görünmesi sağlanabilir mi (telif vb. sıkıntı yaratmayacak değişiklik ve içerik)? Öyle de olabilse, diğer türlü de özellikle birleştirme kararlarında, silerek yönlendirme yapmaktansa sanırım söylendiği gibi içerik boşaltılıp, yönlendirme yapılıp, geçmiş diğer tarafta tutulabilir belki; aktarım esnasında içeriğin barındırıldığı yeni sayfada değişiklik özetinde eski maddenin o anki sürümüne kalıcı bağlantı verilebilir. Belki bu otomatikleştirilebilir de. Burda belki sıkıntı tek seferde aktarılamayacak içerikte olabilir; o da, bir adım ileri gidip (belki de gereksiz bir teamülle) tek seferde aktarım gerçekleştirilmesi gerektiği belirtilerek aşılabilir.
    Kutunun daha da dışında ikinci öneri: Geçmiş birleştirmede aktarılan geçmiş geğişikliklerin kaynağının belirtilebileceği bir yapı kurgulanabilir mi, değişikliklere eklenebilecek etiketlerde eski sayfanın adı (ve belki taşıma esnasında silinmeden önceki son sürümüne kalıcı bağlantı vs.) gibi?
    Naçizane... --stultiwikiabana yaz 12.56, 31 Ağustos 2023 (UTC)Yanıtla
    @Vikiçizer sanırım kaygı kısmında dikkate alınması gereken esas nokta lisanslama. Katkı sağlayan kullanıcıların isteklerinden bağımsız olarak Vikipedi'nin içi de dahil olmak üzere atıf gerektiren bir lisans kullandığımız için bir şekilde o geçmişi göstermeliyiz. Ama önerilen sistem bu gerekliliği de karşılıyor zaten. --anerka'ya söyleyin 18.28, 31 Ağustos 2023 (UTC)Yanıtla
    Not: İlgili yönergelerden biri:Vikipedi içinde kopyalama --stultiwikiabana yaz 23.32, 2 Eylül 2023 (UTC)Yanıtla

Burada pek değinilmemiş ama geçmiş birleştirmenin esas olarak tek bir gerekçesi var. Bunun haricinde -geçmiş takibi yapmak gibi- bir amacı yok açıkçası. Belki geçmiş takibi yapmak telif ihlallerini anlamak açısından faydalı olabilir ama bu amaç değil.

  • Vikipedi'ye katkılarımızı "atıf paylaşımlı" olarak yapıyoruz (bkz.) ve lisans gereği Vikipedi içeriğini kullanan herkes atıf yapmak zorunda. Örneğin şu an anasayfadaki ağaç serçesi maddesini kaynak olarak göstermek istediğimizde atıf sayfasında sayfa geçmişine bakınız yazıyor. bkz. Yazar bilgisi olarak da "Vikipedi katılımcıları" yazıyor mesela.
  • Çeviri yaparken tartışma sayfasına {{Çevrilmiş sayfa}} eklemenin de sebebi sadece ilgili kullanıcılara atıfta bulunmak istenmesi. Bu şablonun ilk oluşturulma sebebi de yanlış hatırlamıyorsam İngilizce wiki'den bir kullanıcının mesajıydı. Yazdığım maddeyi Türkçeye çevirmişsiniz atıf yapmamışsınız gibi bir mesaj göndermiş, bu yüzden çeviri şablonunu oluşturmuştuk.

İyi vikiler. --Sadrettin 19.33, 4 Ekim 2023 (UTC)Yanıtla

@Seksen iki yüz kırk beş, konuyu gündeme getiren kullanıcı olarak, bir yönerge ya da bilgilendirme sayfası gibi bir sayfa üzerinde çalışabilir misin? Nanahuatl? 19.53, 27 Aralık 2023 (UTC)Yanıtla
Haklısın. Yönergeden ziyade bir bilgilendirme sayfası yerinde olur. Ocak ayında düzenlemeyi umuyorum. Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 09.53, 30 Aralık 2023 (UTC)Yanıtla

Konuya teğet geçen başka konu: Çevirilerde telif

@Sadrettin, iyi bir hatırlatma oldu. Peki çevirilerde bunu yapmaya devam etmeli miyiz bu durumda, orda nasıl ilerlemeli? --stultiwikiabana yaz 11.22, 5 Ekim 2023 (UTC)Yanıtla

Türkiye'nin ilçeleri

Şurada dile getirdiğim konuyu konuşmuş ve "yerleşim yeri ile idari birimlerin farklı kavramlar olduğu" konusunda uzlaşıya varmıştık.

Bu kapsamda da ilk etapta bizzat kendim, büyükşehirlerde il ve şehir ayrımlarını gerçekleştirdim, artık tüm il ve il merkezi olan şehirlerin ayrı maddeleri var.

İkinci etapta, Kategori:Türkiye'nin illeri kategorisinin alt kategorileri "(il)" formatına taşındı. Artık il kategorilerimiz de var.

Üçüncü etapta artık ilçelere geçmemiz gerekiyor. Argümanları tekrar edip burayı kalabalıklaştırmak istemiyorum, oradan görülebilir. Kategorilerde de idari birim ve yerleşim yeri ayrımı yapma ihtiyacı doğdu. Orada dediğim gibi ilçe ve ilçe merkezi olan yerleşimler arasında fark var. İşhani Manastırı mesela şu an Kategori:Artvin'deki kiliseler kategorisinde. Ancak bu kilise Artin ili, Yusufeli ilçesi, İşhan köyünde. "Yusufeli'ndeki kiliseler" (böyle kategori olmaz tabi, örnek olarak sunuyorum) dahi hatalı olacak, "Yusufeli ilçesindeki kiliseler"de olmalı.

Bu bağlamda benim önerim şunlar:

  1. Sivas (il)>Sivas (ilçe)>Sivas şeklinde bir kategori ağacı yaparız.
  2. İl ve ilçelerin alt kategorilerinde, "Sivas'taki (il) okullar"/"Sivas'taki (ilçe) okullar" gibi adlandırma yaparız.
  3. Yerleşim yerlerinde ise parantezsiz, düz kullanımlar yaparız.

Buradaki ikinci maddede parantez kullanılmasının nedeni, diğer ülkelerdeki kullanımlarla bir ikilem yaratmaması, aynı adlı ilçelerde oluşabilecek anlamsızlık, aynı ada sahip başka madde olmadığı durumlarda oluşan standartsızlık.

Şöyle ki, iki Edremit ilçesi var. "Edremit, Balıkesir ilçesindeki okullar" kullanımı doğru olmuyor. İkinci örnek, "Kocaeli'ndeki okullar" keza diğer "ilindeki" kategorileriyle uyumsuzluk yaratıyor ("Kocaeli ili" demek yersiz, başka Kocaeli yok). Üçüncü örnek ise, Kategori:Meksika (eyalet)'da spor (bu kategoride parantez, ekten sonra gelmeli tabi) gibi kategorilerde "Meksika eyaletindeki" gibi anlamsız bir durum ortaya çıkması.

O tartışmaya katılan @𐰇𐱅𐰚𐰤, Ekrembjk09, Khutuck, Seksen iki yüz kırk beş, Stultiwikia, Sabri76, Sadrettin, Sayginer, Bedmento'ya bildirim göndereyim. Nanahuatl? 07.04, 29 Ekim 2023 (UTC)Yanıtla

"Sivas'taki (il) okullar"/"Sivas'taki (ilçe) okullar" adlandırmasındaki parantezler yerine daha uygun kullanımlar bulunabilir. "Sivas ilindeki okullar"/"Sivas ilçesindeki okullar" yapabiliriz ama bu da okuyucuda kafa karışıklığı yaratıyor. "Sivas ilçe değil ki" diyecek birçok kişi olacağına eminim. Öyleyse "Sivas ilindeki okullar"/"Sivas il merkezindeki okullar" şeklinde yapalım. Türkiye'de bir il ile aynı isimdeki tüm ilçeler il merkezi statüsünde olduğu için bu kullanım yalnızca il merkezleri için olacaktır. Ayrıca il merkezlerinin madde başlıklarında "(ilçe)" kullanımı da yok, kategorileri de bu şekilde parantezsiz adlandırırsak daha uyumlu olabilir. ~stdoggoileti 15.14, 5 Kasım 2023 (UTC)Yanıtla
@St. Doggo, potansiyel sorunları açıkladım yukarıda. Nanahuatl? 04.51, 6 Kasım 2023 (UTC)Yanıtla
Evet, o yüzden "il merkezi" ifadesini önerdim. İl merkezi ile aynı isimdeki iller için geçerli bu. Diğer ilçeler için böyle bir sorun yok. ~stdoggoileti 07.40, 7 Kasım 2023 (UTC)Yanıtla
İl merkezi olan yerleşim yeri ile aynı ada sahip ilçe farklı. Dolayısıyla nasıl yapacağız? Sivas şehri ile ilçesi farklı. Diğer ilçeler için de aynısı geçerli, Harran ilçesi ile Harran kasabası farklı. Nanahuatl? 07.52, 7 Kasım 2023 (UTC)Yanıtla
"Sivas ilindeki okullar": Sivas il merkezi de dahil Sivas sınırları içerisindeki tüm ilçeleri kapsıyor.
"Sivas il merkezindeki okullar": Yalnızca sivas il merkezi olan ilçeyi kapsıyor. ~stdoggoileti 16.45, 7 Kasım 2023 (UTC)Yanıtla
En başta atıf yaptığım tartışmayı inceleyebilir misin müsait olduğunda? Orada ifade ettim, üç farklı Sivas var. Nanahuatl? 17.22, 7 Kasım 2023 (UTC)Yanıtla
@Nanahuatl @St. Doggo, bence birden fazla aynı adda yer varsa, parantez içinde il, ilçe vs. kalması daha mantıklı. Eğer yerleşim yeri başka bir yerde yoksa, paranteze gerek yok. Ekrembjk09'a sorun (mesaj) 22.25, 17 Kasım 2023 (UTC)Yanıtla

Yeni bir anti-vandalism aracı - Automoderator

Herkese merhaba, benim adım Sam Walton ve Moderatör Araçları ekibinin Ürün Yöneticisiyim. Hâlihazırda, projelerdeki kötü düzenlemelerin/değişiklik işlemlerinin topluluklarca tanımlanan kurallara göre yine topluluklar tarafından otomatik olarak geri almasını sağlayacak Automoderator adlı bir proje üzerinde çalışıyoruz. Şimdiye kadarki planlarımız hakkında girdi ve geri bildirim arıyoruz ve devriyelerin ve yöneticilerin daha iyi anlamamıza yardımcı olmalarını istediğimiz konularda bir dizi sorumuz var. Ana proje sayfasındaki özete ve sorulara ek olarak, daha spesifik bilgiler içeren iki alt sayfamız var:

  • Automoderator'ın ne ölçüde doğru çalıştığını incelemek ve farklı düzenleme kümelerinde nasıl davranacağını kontrol etmek isterseniz, Automoderator kullanılmaya başlamadan önce göz önüne alabileceğimiz yeni modeller bulmamıza yardımcı olabilmenizi sağlamak üzere bir test süreci oluşturduk.
  • Ölçüm planı Automoderator'ın hedeflerine ulaşıp ulaşmadığını ve olumsuz sonuçlar doğurup doğurmadığını belirlemeye yönelik planımızın ilk taslağı. Tutulması gereken veriler veya ölçütler hakkında fikirleriniz varsa, bakmanız gereken yer işte burası!

Automoderator hakkında herhangi bir sorunuz veya topluluğunuzun bunu kullanmak isteyip istemeyeceği hakkında düşünceleriniz varsa, lütfen bildirin! Samwalton9 (WMF) (mesaj) 17.50, 13 Aralık 2023 (UTC)Yanıtla

Yanıt Hey @Samwalton9 (WMF), we would like to participate in the Automoderator project. You and I talked this earlier, and I was already planning to bring it up on the Turkish Wikipedia. Now, I'm going to ping some of our project volunteers who are interested in this kind of process so they can provide their opinions on your UX report. We would be happy to collaborate with you.
 Ping: @Superyetkin, @Anerka, @Adem, @Vincent Vega @Uncitoyen, @Kadı, @Kurmanbek, @Nanahuatl, @Wooze, @Dr. Coal
𝗩𝗶𝗸𝗶𝗽𝗼𝗹𝗶𝗺𝗲𝗿 14.05, 16 Aralık 2023 (UTC)Yanıtla

Vikipedi 101 Eğitim Seti sizlere yardımcı olmak için hazır

Selamlar. Geçtiğimiz yıl çekimleri gerçekleştirilen Vikipedi 101 Yeni Başlayanlar için Eğitim Seti'ni Türkçe Vikipedi'de de kullanmaya başlayabiliriz. Aklınıza takılan veya size soruların sorulara yanıt olabilecek videoları yanıt olarak iletebilirsiniz. Videolar Türkçe olup İngilizce altyazıya sahiptir.

Kurmanbek💬 13.45, 17 Aralık 2023 (UTC)Yanıtla

2023 yılı katkı özeti

2023 yılı katkı özetinize buradan ulaşabilirsiniz. Yeni yılınızı peşinen kutluyorum! Kadı Mesaj 20.46, 20 Aralık 2023 (UTC)Yanıtla

çağrı

Tartışma:2009 İstanbul otobüs saldırısı'na ilgi rica ediyorum.. --kibele 12.02, 21 Aralık 2023 (UTC)Yanıtla

CIP Vikipedi Projesinin sonraki dönemi

Merhaba herkese!

Bir dönemdir Sabancı Üniversitesi'nin CIP (https://cip.sabanciuniv.edu/tr) programında büyük boyutlu bir Vikipedi projesi yürütüyoruz. 6 eş süpervizörümle haftalık toplantılar yapıyoruz ve 4 sınıfta Vikipedi'yle ilgili sunumlar yapıp atölyelerle devam ediyoruz. Önümüzdeki dönem derslerimin yoğunluğundan dolayı biraz daha geride duracağım bir proje olacak bu proje. Dönem bitince ve daha çok zamanım olunca 4 tane video yüklemeyi düşünüyorum.

Konuları sırayla:

-CIP Vikipedi projesinin yapısı

-Vikipedi'nin kardeş projeleri

-Vikipedi'nin 5 temel taşı

-Vikiveri ve Lexeme'ler

olacak. (Slaytlar şurada, videoları da çekince yükleyeceğim. https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:CIP101_Wikimedia_Presentations_in_Turkish)

Bu dönemin bitmesine iki hafta kaldı ve Vikipedi çevresinden tanıdığım birkaç kişiyi konuk konuşmacı olarak davet ettim, o derslerin çıktılarını da Meta sayfasında paylaşacağım. https://meta.wikimedia.org/wiki/CIP_Wikipedia_Project/tr

Önümüzdeki dönem CIP Vikipedi projesinin de yardımıyla bütün okula açık olan bazı Vikipedi etkinlikleri yapmayı planlıyorum, bunlara Zoom tarzı bir yazılımla online katılmak da fiziksel olarak kampüse gelip sunum yaparak katılmak da mümkün olacak. Üniversite öğrencilerine ulaşabilecek tarzda etkinlikleri Sabancı Üniversitesi'nde gerçekleştirmek isteyenler varsa mesaj sayfamdan benimle iletişime geçebilir!

Bunun da dışında, Vikipedi genelinde yapılan işbirliği projeleri arasında Vikipedi becerisine daha az ihtiyaç duyulan kısımlar varsa bunları da sınıflarda yapmak toplulukla CIP projesi arasındaki bağların kurulmasına yardımcı olacaktır diye düşünüyorum. Bu konuda da fikirlerinizi duymak isterim.

Projemin detayları yukarıda da linklediğim meta sayfamızda. Egezort (mesaj) 12.47, 23 Aralık 2023 (UTC)Yanıtla

Mutlu yıllar

Yeni yılın tüm Viki ailesine sağlık, başarı, barış, huzur ve mutluluk getirmesi dileğiyle. İyi vikiler...Arşivci yurttaş Ogün Eratalay mesaj 13.48, 29 Aralık 2023 (UTC)Yanıtla

Güzel dileklere katılıyorum. Nice yeni yıllara :) ᕓikiolog ♥෴ 11.02, 30 Aralık 2023 (UTC)Yanıtla
Hepimizin yeni yılı kutlu olsun, nice yeni yıllara! Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 21.15, 31 Aralık 2023 (UTC)Yanıtla
Herkese mutlu bir yıl diliyorum. Vikipedi'de de bekleyen değişikliklerimiz ve yeni madde incelemelerini 0 (sıfır) bekleyen rakamlarla başladık. Güzel ve verimli bir yılımız olsun. Zafer (mesaj - e-posta) 09.06, 1 Ocak 2024 (UTC)Yanıtla

Vikipedi:100.Yıl

Cumhuriyetimizin 100. yılına tanıklık eden şanslı insanlarız. Bu motivasyonla Türkiye ile ilgili maddelerin geliştirilmesi ile ilgili Kullanıcı:Basak ve Kullanıcı:Anerka'nın önayak olmasıyla Vikipedi:100. Yıl adlı bir sayfa hazırladık. Herkesi projeye davet ediyoruz. Herkese iyi Vikiler. Sadrettin 09.47, 30 Aralık 2023 (UTC)Yanıtla

Wikipedia'nın 23. yaş günü🎂💥

Herkese merhaba, Vikipedi'nin 23. yaşı bu yılda 15 Ocak itibari ile dolacak. Bu vesile ile herkesin hem yeni yılını hem de Vikipedi'nin yeni yaşını en içten dileklerimle kutlarım. Son 4 yıldır gelenekselleştirmeye çalıştığımız doğum günü kutlama etkinliğimizi bu yılda kutlayacağız. Yaş günü kutlaması VikiSalı toplantımızı da yüzyüze yapacağımız 16 Ocak Salı günü Kadıköy'de 18.30-20.30 yapılacaktır. Katılım gösterecek arkadaşlarımızla etkinlik detaylarını paylaşabilmemiz için e-posta üzerinden bilgi vermesini yada şuradaki linkten e-posta adreslerini bırakmalarını rica ederiz. Selamlar, Zafer (mesaj - e-posta) 13.08, 3 Ocak 2024 (UTC)Yanıtla

Viki Mezarları Buluyor 2024 başladı!

Viki Mezarları Buluyor 2024 başladı!

7 Ocak - 20 Nisan 2024 tarihleri arasında Türkçe Vikipedi'de düzenlenecek olan ikinci fotoğraf yürüyüşü (photo-walk) formatında, ödüllü Viki Mezarları Buluyor 2024 yarışması ve etkinliğine siz de katılın!

Amacımız: Vikipedi'de maddesi bulunan veya bulunmayan, ölmüş kayda değer kişilerin mezarlarının fotoğraflarını çekerek Wikimedia Commons'ta fotoğraf arşivi oluşturmak ve bu görselleri Wikimedia projelerinde kullanmak.

Ödüller:

  • 5000 ₺ tutarında hediye çeki
  • 4000 ₺ tutarında hediye çeki
  • 3000 ₺ tutarında hediye çeki

Katılım: Aşağıdaki katılımcılar tablosuna adınızı eklemeyi unutmayınız. Başarılar!

Yarışmaya katıl Liste

--Adem message 12.40, 7 Ocak 2024 (UTC)Yanıtla

Çeviri gönüllüleri

Sevgili Vikipedistler, aramızda ilgili dilleri bilen beyaz liste üyeleri varsa ve çevirilerde, diğer dillerde kaynak bulunması gibi konularda yardımcı olabileceklerse isimlerini burada ilgili listelere eklemeleri makbule geçecektir. Kolaylıklar dilerim. --stultiwikia(bana yaz) 17.15, 10 Ocak 2024 (UTC)Yanıtla

Sürüm Kontrolü takip

Bekleyen değişiklikleri sıfırladıktan sonra 2 haftadır sayının 100'ün üzerine çıkmadığını, Xtools verilerine göre konuşursak Zafer'in tüm kontrollerin 4te birini yaptığını, diğer devriyelerimizin (birkaçının özellikle, deyim yerindeyse, Zafer'e aşık atacak perormansıyla (: ) 4te 3ünü gerçekleştirdiğini —biraz da memnuniyetle— bildirmek isterim. İhtiyaç duyulan günlük kontrol şu an 275 civarı görünüyor.

Günde 1 ortalamnın üzerinde kontrol yapan etkin 20, 2-3 ve üstünde 15, 5 ve üstünde 10, 10 ve üstünde 6-7, 15 üstü 5, 25 üstü 3 devriye olduğunu görüyorum. Geri kalanların tamamının (45-50 devriye) günde toplam ortalama 10 kontrole denk geldiğini ve güvenlik katsayısıyla (+%10) 300 civarı kontrol gereksiniminden hesap edildiğinde epey etkisiz olduğunu (%3.3) görüyorum. Dolayısıyla özellikle "single point of failure" olarak Zafer'i bırakmamak adına 15 devriyeye günde 20, 20 devriyeye günde 15 inceleme düşüyor gibi düşünülürse her devriyenin günde 15, haftada 100 inceleme hedefiyle devam etmesi halinde sürdürülebilir şekilde bekleyen değişiklikleri asgaride tutabileceğimizi hissettiğimi belirtebilirim. Bekleyen değişikliklerin bekleme süresinin uzadığı, sayısının 3 hanelerde gezmeye başlaması 4 hanelere seyahati hissedildiğinde günde 20, haftada 150 gibi bir hedeflemeye çevrilmesi de, sayıyı ve bekleme süresini tekrar düzenli şekilde düşürmeyi sağlar sanıyorum. Daha fazlasını yapmaya takati olanlar her zaman baştacımız elbette.

Öngörülebilir gelecek için konu üzerinde bu kadar değerlendirmenin yeterli olduğunu hissediyor, arşivlenene kadar zaman zaman güncel bilgileri bu başlıkta tekrar aktarmayı düşünüyorum. Takibe dair daha önceki başlığımızdaki teknik taleplerimizin baki olduğunu teknisyenlerimize ve arayüz yöneticilerimize hatırlatmak isterim. Sevgiler. --stultiwikia(bana yaz) 02.50, 13 Ocak 2024 (UTC)Yanıtla

Geçmişte @Nanahuatl'ın tertipli bir şekilde sunduğu bazı bilgi ve içgörüleri de hem yeni devriyelerimizle paylaşmak hem de eski devriyelerimize faydası olabilecek olması adına buraya bırakıyorum. Aynı yerde bağlantısı verilen, @Superyetkin'in ürettiği aracın bağlantısını da buraya bırakıyorum. --stultiwikia(bana yaz) 12.27, 17 Ocak 2024 (UTC)Yanıtla
Selam @Stultiwikia, hangi zamanda kimlerin kontrol yaptığını gördüğümüz bir bağlantı vardı, şimdi bulamadım, sen nereden bakıyorsun? --kızılciao! 12.40, 17 Ocak 2024 (UTC)Yanıtla
Burdan erişilebilir. @Zafer'den de tecrübe paylaşımı için önerdiği yolu tekrar rica edebilir miyiz? Ayrıca 200'ün üstüne çıktığımızı not etmek isterim. --stultiwikia(bana yaz) 13.00, 17 Ocak 2024 (UTC)Yanıtla
aslında bu sadece "kabul ettiklerimiz". Sanıyorum ki çoğumuzun geri aldığı değişiklikler kabul ettiklerinden daha fazla.. şahsen benim öyle, incelediğim sayfaların yarısını kabul ediyorsam yarısını da geri almış oluyorum çünkü beklemeye düşenlerin çoğu "yapıcı" olmuyor.. ama "geri al"ları istatistiğe katmak, onları ad alanlarına, duruma göre ayırmak mümkün değil. --kızılciao! 17.46, 17 Ocak 2024 (UTC)Yanıtla
Teşvik muazzam fakat son birkaç gündür artan bir sıklıkla onaylanmış vandalizm, tarafsız bakış açısı ve telif ihlallerine rastladığımı not düşmek isterim. Bekleyen değişiklikleri eritelim, istatistikler şöyle olsun, sürüm kontrolünde yardıralım derken nitelikten de taviz vermemeye dikkat edelim. İyi çalışmalar. Dr. Coalmesaj 21.47, 17 Ocak 2024 (UTC)Yanıtla

Proposal to globally ban Guido den Broeder

(sorry for English and sorry if this wasn't in the right location) Hi, this is to let you all know that there is a proposal to ban User:Guido den Broeder at m:Requests for comment/Global ban for Guido den Broeder. You are receiving this notification as Guido den Broeder has made at least one edit to this wiki as per the m:Global bans policy. Best, --~~~~ SHB2000 (mesaj) 06.09, 13 Ocak 2024 (UTC)Yanıtla

I have responded on nl:wikibooks. Please stop spamming pings. Guido den Broeder (mesaj) 16.36, 13 Ocak 2024 (UTC)Yanıtla