Zaragoza'da Bulunmuş El Yazması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Zaragoza'da Bulunmuş El Yazması
Rękopis znaleziony w Saragossie
YönetmenWojciech Jerzy Has
YapımcıKamera Film Unit
OyuncularZbigniew Cybulski
Iga Cembrzyńska
Joanna Jędryka
MüzikKrzysztof Penderecki
Görüntü yönetmeniTadeusz Kwiatkowski
CinsiSinema filmi
RenkSiyah-beyaz
Çıkış tarih(ler)i1965, Polonya
Süre182 dakika
ÜlkePolonya Polonya
DilLehçe

Zaragoza'da Bulunmuş El Yazması, Jan Potocki'nin romanından uyarlanmış 1965 yapımı Polonya filmi.

1960'ların önemli kült filmlerinden birisidir.[1] Yönetmen Wojciech Has'ın sinemaya uyarladığı film, çizgi-roman sanatçısı Neil Gaiman’ın "labirent içinde labirent" olarak tanımladığı anlatım biçimine sahiptir.[1] Filmdeki bazı sahneler Max Ernst ve Salvador Dali gibi sürrealist sanatçılardan esinlenmiştir.[2]

Film, çekildiği dönemden sonra neredeyse unutulmuş; ancak yıllar sonra Martin Scorsese ve Francis Ford Coppola tarafından keşfedilip batılı sinema seyircisiyle buluşturulmuştur.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Napolyon İspanya'yı işgal ettiği sırada, iki asker bir handa tuhaf bir el yazması bulur. Kitap, Alfonso von Worden'in maceralarını anlatmaktadır. Alfonso tehlike dolu Sierra Morena dağlarından geçerken bir dizi etkileyici karakterle görünüşte rastlantısal bir biçimde karşılaşır ve yolculuğu tekrar tekrar sekteye uğrar. Kahraman; sihir, büyü, cin, ölü, hortlak, yanılsama gibi gizil güçlere ait türlü gerçeküstülüklerle karşılaşır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Zaragoza'da Bulunmuş El Yazması". Peramüzesi.org sitesi. 12 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2020. 
  2. ^ Bright, Robert. "Has He Lost His Mind?: The Saragossa Manuscrip". Thequietus.com, 28 Mart 2015. 19 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]