Vikipedi:Köy çeşmesi/2015/Aralık

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Teklifler[kaynağı değiştir]

Teknik[kaynağı değiştir]

Günün maddesi için şablonlar oluşturulmamış.[kaynağı değiştir]

Az önce farkettim. Günün maddeleri oluşturulmadığı için ana sayfada gözükmüyor. -- Galaksidekiotostopcuefendism 10:36, 3 Aralık 2015 (UTC)

Bu konuda ne yapılması gerekiyor? Şuraya madde adı eklemek mi? Vikipedi:Günün_maddesi içindeki maddelerin mi eklenmesi gerek?--Başak (mesaj) 15:44, 3 Aralık 2015 (UTC)
Geçici olarak eskiye döndüm. Kullanıcı:Sakhalinio göz atabilir misinö sorun nedir? Mukaddimeileti 16:46, 3 Aralık 2015 (UTC)
Arkadaşlar çok çok özür dilerim. Yaşadığım sorunlar nedeni ile 3 gündür online olamadım. Bugünden itibaren eskisi gibi devam etmeye çalışacağım. Ki ben mail ile gelen mesajlarda @Mavrikant'ın botunun oluşturduğu bilgisine ulaşmıştım ama herhalde bir sorun oldu. Müdahelen için teşekkürler @Mukaddime. Selamlar ve iyi vikiler, SakhalinioBuyrun beniiiim? 17:42, 4 Aralık 2015 (UTC)
  • Botta biraz değişiklik yapmıştım. Yeni hali Vikisöz'de çalıştığı için burada test etmemiştim. Sanırsam bazı yerleri düzeltmeyi unutmuşum. Yarım düzeltip mesaj atarım. --Mavrikantmsj 23:32, 4 Aralık 2015 (UTC)

Ülke bilgi kutusu şablonu hakkında[kaynağı değiştir]

Daha önceden de aklımdaydı. Fakat bugün değişiklik kontrolünde Avrasya Ekonomik Birliği maddesi ile karşılaştım. Maddenin içeriği epey azdı ve hatalar bulunuyordu. Şuna bir şablon ekleyeyim ve yeniden yazayım derken İngilizce Vikipedi'deki maddede kullanılan şablonun {{Infobox geopolitical organisation}} isimli şablon olduğunu gördüm. Şablona baktığımda ise bu şablonun bizdeki {{Ülke bilgi kutusu}} şablonunun karşılığı olan Infobox country şablonuna yönlendirilmiş olduğunu ve söz konusu şablonun micronation (ben bunu model ülke şeklinde çevirdim) devletler, bölgelerin yanı sına jeopolitik organizasyonlar içinde kullanılıyor olduğunu anladım. Hemen kolları sıvadım ve bir çizelge çıkardım. Çünkü {{Ülke bilgi kutusu}} şablonunu çift dilli hale getirecektim ve bizdeki şablon ile İngilizce Vikipedi'deki şablonu karşılaştırmam gerekiyordu. Epey bir hazırlık ile birlikte çalışmalara başladım. Amacım bizdeki parametrelerin, diğer şablonda da kullanılmasını sağlamak ve bozulma olmadan şablonu değiştirmekti. Elbette sabahtan bu yana uğraşarak bunu başardım. Bir, iki ufak değişikliğin dışında oldukça kullanışlı oldu. Bildiğiniz gibi Türkçe Vikipedi'deki pek çok şablonu başta İngilizce Vikipedi olmak üzere her dilin Vikipedi'sinden çeviriyor, kendimize uyarlıyoruz. Pek azını ise kendimiz oluşturuyoruz. Geçmişte de, ülke veri şablonları üzerinde çalışmışlığım ve düzenlemişliğim vardı. Neyse lafı uzatmayayım. Sizleri Ülke bilgi kutusu şablonunun tartışma sayfasına test ve denemeler için bekliyorum. --i.e.msj 21:48, 9 Aralık 2015 (UTC)

Tartışmalar[kaynağı değiştir]

Tekrar belirteyim, oluşturduğum şablon Şablon:Infobox geopolitical organisation sayfasındadır ve burada hem tartışma hem de yeni şablona geçiş için tartışma açılmıştır.

  • Kişisel kanaatim, yukarıda belirttiğim sorun ve çözüm önerilerinin parametreler ile ilgisi bulunmadığından dolayı yeni şablona hızlı bir geçiş yapılmasıdır. Fakat bunun aksini söyleyecek veya deneme yapmak isteyecek kullanıcılar olabilecektir. Bu nedenle sizlerin de görüşlerinizi duymayı çok isterim. Teşekkkürler. --i.e.msj 21:45, 9 Aralık 2015 (UTC)
Deneme için Türkiye sayfasında şablonu test amaçlı hazırlayacağım. 3-5 dakikaya biter. --i.e.msj 21:51, 9 Aralık 2015 (UTC)
Bu hataların giderilmesi için oldukça iyi oldu. Test sürüşüne çıktı. Eski sürüm ve yeni sürüm. Bu da aradaki fark. Burada şablonu tamamen değiştirdim ama diğer ülkelerde bunu yapmamıza gerek yok. Sadece hatalara bakmak yeterli olacaktır. --i.e.msj 23:03, 9 Aralık 2015 (UTC)
İki dilli olmasının faydasını göreceğiz diye düşünüyorum. Lütfen test ederek, hatalar konusunda bilgi verebilir misiniz? --i.e.msj 23:05, 9 Aralık 2015 (UTC)
İkinci test sürüşünü ise ABD için gerçekleştirdim. Farka buradan bakabilirsiniz ki sadece İGE değeri hata verdi. Diğer düzeltme ve eklemeleri keyfe keder yaptım. --i.e.msj 23:28, 9 Aralık 2015 (UTC)
Aslında şablon sayesinde, İngilizce Vikipedi'deki ABD bilgi kutusu aynen alınıp, sadece çeviri yapılabilir ki, hiç oynamadan alarak şablonu yapıştırdığım şu deneme sayfasında sonucu görebilirsiniz.--i.e.msj 23:34, 9 Aralık 2015 (UTC)
Köy çeşmesine de bu bilgileri eklemek istedim. Sonuçta tüm bu tartışmaları Ülke bilgi kutusu şablonunun tartışma sayfasına taşıyacağım. Görüş ve önerilerinizi bekliyorum. --i.e.msj 23:36, 9 Aralık 2015 (UTC)

Charles Tilly: yeni başlık[kaynağı değiştir]

Merhaba, umarım doğru yere yazıyorumdur; bu konuda kime mesaj atacağımı bulamadım. Charles tilly sayfasını İngilizce başlığından çevirmeye başladım. Kontrol edebilir misiniz? Bu şekilde çeviri yoluyla Türkçe sayfa sayını artırmak isterim. Yardımcı olursanız sevinirim. kolay gelsin. — Bu imzasız görüş Yavuzy (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Oturum kapalı iken görünen linkler[kaynağı değiştir]

Vikipedi'yi kullanıcı sayfanıza giriş yapmadan ziyaret ettiğinizde sağ üste "Bu IP'e mesaj yaz" bağlantısı görünüyor. Bunun "IP'ye" şeklinde düzeltilmesi mümkün mü acaba? Bir de "Oturum açık değil" yerine "Oturum kapalı" yazmak daha yerinde olur bence. Şimdiden teşekkürler.--Abuk Sabuk 01:56, 13 Aralık 2015 (UTC)

Ben bunu Translatewiki'de bulamadım. Diğer yandan "Oturum açık değil" yazısının daha uygun olduğunu düşünüyorum zira diğer kullanım sanki kullanıcı hesabı varmış da hesap kapalı şu an çağrışımı yaptı bana. Yalnızca bana mı öyle geldi ya da? :)--RapsarEfendim? 16:37, 17 Aralık 2015 (UTC)
Rapsar'a katılıyorum sanki mevcut hesabı varmışta çıkış yapmış gibi oluyor.IP konusu ise belki ingilizcesi bu Internet Protocol Address olduğu için "e" eki getirilmiş olabilir.--GelecekGecmisteGizlidir 📩Mesaj 18:50, 17 Aralık 2015 (UTC)
Bende öyle anladım Rapsar. Bende bu kullanımın daha uygun olduğunu düşünüyorum. Bu IP'ye değişikliğini ise MediaWiki:Anontalk sayfasından gerçekleştirdim. --İnceleme Elemanı (mesaj) 18:56, 17 Aralık 2015 (UTC)

Sütunlara ayırma sorunu[kaynağı değiştir]

Şurada 15 ülkeyi üçlü sütuna ayırırken, mantıken 5-5-5 diye ayırması gerekirken 5-6-4 diye ayırıyor nedense. Sıkıntı nedir?--RapsarEfendim? 16:41, 17 Aralık 2015 (UTC)

Firefox ve Microsoft Edge tarayıcıları ile izlediğimde, herhangi bir sorun gözükmüyor. Fakat Chrome tarayıcısında sorunlu gözüküyor. Bu kodları İngilizce Vikipedi'de denediğimde ise Chrome'da da böyle bir sorun gözükmüyor. Şablon kodları aynı ama bir de İngilizce Vikipedi'deki Div col şablonunu buraya kopyaladım. Fakat sorun Chrome tarayıcıda yine aynı. Muhtemelen div etiketleri çakışıyor. Fakat bu pek çok şablondan kaynaklanıyor bile olabilir. Sayfa kaynak kodlarını incelemek ise çok uzun süre alır. 4'lü de bu sorun olmadığı için 4'lü yaptım. (Sonuçta bu da bir çözüm :) ) Vazgeçtim ve çoklu sütun kullandım. --İnceleme Elemanı (mesaj) 18:31, 17 Aralık 2015 (UTC)

Password Strength RFC[kaynağı değiştir]

Hello

We have started an RFC on meta to increase password requirements for users that have accounts which can edit MediaWiki:Common.js, have access to checkuser or have access to Oversight.

These types of accounts have sensitive access to our sites, and can cause real harm if they fall into malicious hands. Currently the only requirement is the password is at least 1 letter long. We would like to make the minimum be 8 letters (bytes) long and also ban certain really common passwords.

By increasing requirements on passwords for accounts with high levels of access, we hope to make Wikimedia wikis more secure for everyone. Please read the full text of the proposal here, and make your voice heard at the RFC.

Thank you

Lütfen kendi dilinize çevirmeye yardım edin.

(On behalf of the WMF security team) BWolff (WMF) (mesaj) 13:44, 22 Aralık 2015 (UTC)

VisualEditor News #6—2015[kaynağı değiştir]

Elitre (WMF), 00:06, 25 Aralık 2015 (UTC)

takma isim talebi[kaynağı değiştir]

konuyu buraya açmakla hata mı? Yoksa doğrumu yaptım bilmiyorum, elimde olmayan sebeplerden dolayı uzun süredir Vikipedi'ye giremedim 6 Temmuz 2007'den beri kayıtlı olduğum Okasa kullanıcı adım değişmiş Okasa~trwiki olarak değiştirilmiş ve diğer kullanıcı adım başka birisinde, uzun süre uzak kaldığım için bunun nasıl ve neden olduğunu anlamış değilim, bu durumun nasıl düzeltileceğini bilen varsa lütfen bana yardımcı olsun teşekkürler. — Bu imzasız görüş Okasa~trwiki (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

~trwiki ile biten tek kullanıcı siz değilsiniz. Konuya tam vakıf değilim ancak zannediyorum ki bu geçmişte yapılan bir politika değişikliği ile alakalı. İsterseniz yeni bir kullanıcı adı için buraya başvurabilirsiniz. --Zaitsév 16:40, 25 Aralık 2015 (UTC)
Tüm vikilerde yapılan duyurular sonrasında, kullanıcı adları küresel olarak kullanılmaya başlandı. Bu çalışma 2015 yılı Nisan ayına kadar verilen süre içerisinde tamamlandı. Bu kapsamda, kullanıcı adlarında düzenlemeler, birleştirmeler yapıldı. Detaylı bilgi için meta:Single_User_Login_finalisation_announcement/tr sayfasına bakabilirsiniz. Sizin kullanıcı adınız ise Norveçce Vikipedi'de 12 katkısı bulunan bir kullanıcı tarafından kullanıldığından dolayı, her ne kadar bu kullanıcının Türkçe Vikipedi'ye katkısı bulunmuyor olsa da sizin kullanıcı adınıza etki etmiş durumda. Söz konusu kullanıcı sizden daha önce katkılarda bulunduğundan dolayı, sizin kullanıcı adınız değiştirilmiş. Bu konuyla ilgili olarak bu sayfadan bir başvuru yapabilirsiniz. --İnceleme Elemanı (mesaj) 00:48, 26 Aralık 2015 (UTC)

Gizlilik ilkesi/politikası[kaynağı değiştir]

Şurada belirttim ama karışıklıktan araya kaynadı. Sayfaların en altında çıkan Gizlilik ilkesi yazısını Gizlilik Poltikası olarak değiştirmemiz gerekiyor. Nasıl yapılacağını bilen bir kullanıcı var mı? --Zaitsév 11:14, 25 Aralık 2015 (UTC)

  • İstek yapıldı Yapıldı Fark böyle basit şeyleri herkes yapabilir. Teknik bilgi gerektirmiyor sonuçta. TWN üzerinde arama yapılıp alakalı sayfa bulunulacak sadece. --Mavrikantmsj 00:58, 26 Aralık 2015 (UTC)
  • TranslateWiki'den diğer değişiklikleri de yaptım. Fakat iki hafta kadar önce yaptığım değişiklikler hala gelmediği için, burada da düzenlemeler yaptım. Düzenleme eklendiğinde zaten eskisi silinecektir. Bağlantı adresi de güncelleme ile değişecek ve Türkçeleşecek.--İnceleme Elemanı (mesaj) 01:20, 26 Aralık 2015 (UTC)
  • @Mavrikant Geçen ay "En alltaki 5 linke nasıl ulaşılır bilmiyorum" demiştin 😄😄😄 --Zaitsév 13:21, 26 Aralık 2015 (UTC)
    • @Zaitsév 1 ayda insan çok şey öğreniyor. 😄 --Mavrikantmsj 14:00, 26 Aralık 2015 (UTC)
      • @Zaitsév Acık olmak gerekirse, geçen sefer TWN'ye bakamayı unutmuştum yani yeni öğrenme durumu yok. Burası ve meta üzerinde arama yapmıştım sadece. Benim unutkanlığıma gelmiş siz unutmayın :) --Mavrikantmsj 20:52, 27 Aralık 2015 (UTC)

Hizmetliler listesi[kaynağı değiştir]

Bu liste neden yanlış güncelleniyor acaba? --Zaitsév 00:00, 27 Aralık 2015 (UTC)

Liste haftada bir otomatik olarak güncellenmekte. --Superyetkinileti 11:08, 27 Aralık 2015 (UTC)
21 Aralıkta güncellenmemiş. Ağustosta sadece 2 kere, Haziranda ise 1 kere güncellenmiş. Neyse konu bu değil ama yanlış bilgi içeriyor. Mesela Ahzaryamed 14 Kasım-14 Aralık arası 14 değişiklik yapmış. Dolayısıyla "Etkin Değil" olarak değil "Yarı Etkin" olarak yazılmalıydı. Sadrettin aynı aralıkta 7 değişiklik yapmış. Yine aynı durum söz konusu. Uğurkent de aynı şekilde. Acaba bot orada yazan etkinlik durumundan farklı bir yönteme göre mi çalışıyor --Zaitsév 20:45, 27 Aralık 2015 (UTC)
Etkinlik durumu belirlenirken hizmetlilerin yaptığı işlem (silme, koruma, engelleme), sade kullanıcıların ise değişiklik sayısı temel alınıyor. --Superyetkinileti 18:54, 28 Aralık 2015 (UTC)

İngilizce kalan kısımlar[kaynağı değiştir]

  • Son değişiklikler sayfasındaki "show" düğmesi
  • İzleme listemdeki "show" düğmesi, "Period of time to display" ile "my edits"

Yukarıdaki kısımlar bir süredir İngilizce gözükmekte bende. Translatewiki'de bulamadım.--RapsarEfendim? 09:01, 31 Aralık 2015 (UTC)

Evet Yapıldı.( son değişiklikler/göster izleme/göster izleme/gösterilecek zaman aralığı ) Hakan·IST 11:29, 31 Aralık 2015 (UTC)

--Zaitsév 19:01, 1 Ocak 2016 (UTC)

Politika[kaynağı değiştir]

İlginize[kaynağı değiştir]

Community Wishlist Survey[kaynağı değiştir]

MediaWiki message delivery (mesaj) 14:38, 1 Aralık 2015 (UTC)

Politikayı olgunlaştırıp sonuca bağlaylım[kaynağı değiştir]

  • Politika sayfasındaki "hizmetli yetkilerinin geri alınması" tartışması katkılarınızı beklemektedir. Lütfen bu konudaki görüşlerinizi bildirin sayın Vikipedistler. Dönüp dolaşıp önümüze gelmesin, enerjimizi harcamasın ve en önemlisi bir standardımız olsun. Saygılarımla. --KediÇobanı🐈 07:46, 2 Aralık 2015 (UTC)
  • Şimdi bu kullanıcı burada işleyen bir sistemin olduğunu düşünüp sorununu dile getirmiş ancak büyük ihtimalle çözüm bulmayacak. Bu, yapılan (haklı veya haksız) davranışı değil stabil bir sistemin olmayışını göstermek üzere verdiğim bir örnek. Meseleye kişiler üzerinden değil Vikipedi üzerinden bakınca üzülmemek elde değil. Yoksa ben mi doğru düşünemiyorum dostlar, burda herkesin katkılarına saygı duyuyorum, burası iyi bir yer ve daha iyi bir yer olmasını istiyorum. --KediÇobanı🐈 14:07, 3 Aralık 2015 (UTC)

SİS Başvurusu Sonuçlandırma[kaynağı değiştir]

  • Selamlar. Vikipedi:Seçkin içerik/Sorumlular sayfasında SİS sorumlusu olarak aday gösterildim. Sanırım yeterli süre işletilmiştir. Adaylığın kapatılması ile ilgili işlemin yapılması hususunu arz ederim.--ahzaryamedileti 12:58, 4 Aralık 2015 (UTC)

şablonların kullanımına ilişkin[kaynağı değiştir]

Şablon tartışma:Sünnilik'teki konuya yorum yapılabilirse iyi olur. pek çok benzer şablonun yaygın kullanımının doğru olup olmadığını da görmüş oluruz. --kibele 22:31, 5 Aralık 2015 (UTC)

  • Bilindiği üzere vikipedi bir ansiklopedi. Bilgi kaynağı. Şablonları kullanmak suretiyle okuyucuya bir anlamda ekstra bilgi de sunmaktayız. Bunu yapmakta zarar nedir, yanlış olan nedir? Konunun buraya taşınma sebebi, geliştirmeye çalıştığım bir maddede söz konusu şablonu/şablonları kullanmış olmam. Israrla kaldırılıyor. Halbuki aynı maddenin daha önceden hazırlanmış olan ingilizce olanında bu tür şablonlar var..--Eğitmenmahmut msj 22:48, 5 Aralık 2015 (UTC)

İBP zaman dilimleri[kaynağı değiştir]

Merhabalar, hepinize kolay gelsin. İBP tartışma sayfasında şöyle bir konu başlattım. Görüşlerinizi mutlaka bekliyorum. --Ozankra (mesaj) 14:20, 7 Aralık 2015 (UTC)

Köy çeşmesinin tartışma sayfası arşivi[kaynağı değiştir]

Herkese selam. Köy çeşmesinin tartışma sayfasına baktım. 2006-2007-2008-2009-2011 şeklinde arşivlenmiş. Ancak arşivlerde görüleceği üzere tartışma sayfası, neredeyse köy çeşmesinin tartışma sayfası hariç tüm amaçlar için kullanılmış. Yani bir nevi danışma masası gibi de olmuş. Ben de bu arşivlerin hepsini birleştirerek şekildeki sayfayı oluşturdum. Köy çeşmesi ile ilgili olmayan içerikleri de çıkardım. Eğer itiraz eden yoksa şu değişikliği yapacağım. --Zaitsév 14:59, 7 Aralık 2015 (UTC)

  • Eee ne oldu şimdi? 5 yıllık mesajları budayıp sildik. Hiç var olmamış gibi oldular. Vikipedi'nin bundan kârı ne? 5 yıl sonra sonra yine en önemli 50 tanesini alıp diğerlerini silecek miyiz? Kimsenin uzun tartışmaları baştan sonu okuduğu yok. Arama ile ilgili yere ulaşıyor. Bu değişiklikten ben bir şey anlamadım. --Mavrikantmsj 14:51, 10 Aralık 2015 (UTC)
  • Ben bu işten çok fazla bir şey anlayamadım. Biraz daha detaylandırabilir misiniz? --i.e.msj 17:26, 10 Aralık 2015 (UTC)
  • Tam olarak konunun ne olduğunu çözemedim, arşivdeki mesajlar mı silindi?Sait71 21:18, 10 Aralık 2015 (UTC)
  • Sadece arşivlerden ilgisiz içeriği çıkaracağım. Tabi itirazınız yoksa. --Zaitsév 22:07, 10 Aralık 2015 (UTC)

ilgisiz içerikleri sayfalardan çıkartmak zamanında yapılması gereken bir şey. arşivlerde bu tip değişiklikler yapmak doğru değil. ayrıca yaptığınız değişikliklerin son derece kişisel olduğu görülüyor. --kibele 16:01, 11 Aralık 2015 (UTC)

Tamam öyleyse. Bu hali ile kalsın --Zaitsév 11:56, 12 Aralık 2015 (UTC)

Antalya'nın olmayan ilçe, mahalle ve yapıları[kaynağı değiştir]

  • Birkaç gündür, tespit edebildiğim kadarıyla 212.252.19.86, 88.225.156.23 ve 212.252.19.42 IP'lerinden, Antalya'nın olmayan ilçe, mahalle, baraj, mağara vb. bilgilerine yer verilen maddeler açılıyor. Sürüm kontrolü yapabilen herkesin dikkatine sunuyorum. Dr. Coalmesaj 13:27, 9 Aralık 2015 (UTC)
  • Çok fazla bir değişiklik yapılmamış fakat düşünceli hareketiniz ve bilgilendirmeniz için şahsım adına teşekkür ederim. Kolay gelsin. --i.e.msj 17:27, 10 Aralık 2015 (UTC)
    • Merhaba @İncelemeelemani, oluşturulan maddeler silindiği için görünmüyor olabilir. İyi çalışmalar. Dr. Coalmesaj 19:52, 10 Aralık 2015 (UTC)

Ülke bilgi kutusu şablonu hakkında[kaynağı değiştir]

Teknik köy çeşmesini takip etmeyenlerin bilgisine sunulur. --i.e.msj 23:37, 9 Aralık 2015 (UTC)

Birkaç gün daha bekleyeceğim. Denemelerimi yaptım. Katılım olmadığı takdirde, {{Ülke bilgi kutusu}} şablonunu değiştireceğim. Bilginize. --i.e.msj 17:25, 10 Aralık 2015 (UTC)

Wikimania 2016 - Son başvuru 9 Ocak[kaynağı değiştir]

22-26 Haziran'da İtalya'da düzenlenecek Wikimania 2016 için başvurular başlamış; son başvuru 9 Ocak. Başvurmayı düşünen ve/veya başvuru formunu çevirmeyi düşünen bulunur mu?--Başak (mesaj) 09:56, 10 Aralık 2015 (UTC)

Ben katılmayı düşünüyorum ama kendi imkanlarım ile gitmeye çalışacağımdan bir başvuru yapmayacağım. Selamlar ve iyi vikiler, SakhalinioBuyrun beniiiim? 10:02, 10 Aralık 2015 (UTC)

New Wikipedia Library Accounts Available Now (December 2015)[kaynağı değiştir]

Hello Wikimedians!

The TWL OWL says sign up today!

The Wikipedia Library is announcing signups today for, free, full-access accounts to published research as part of our Publisher Donation Program. You can sign up for new accounts and research materials from:

  • Gale - multidisciplinary periodicals, newspapers, and reference sources - 10 accounts
  • Brill - academic e-books and journals in English, Dutch, and other languages - 25 accounts
  • Finnish Literature Society (in Finnish)
  • Magiran (in Farsi) - scientific journal articles - 100 articles
  • Civilica (in Farsi) - Iranian journal articles, seminars, and conferences - 50 accounts

Many other partnerships with accounts available are listed on our partners page, including EBSCO, DeGruyter, and Newspaperarchive.com. Do better research and help expand the use of high quality references across Wikipedia projects: sign up today!
--The Wikipedia Library Team 01:01, 11 December 2015 (UTC)

Help us a start Wikipedia Library in your language! Email us at wikipedialibrary@wikimedia.org
This message was delivered via the Global Mass Message tool to The Wikipedia Library Global Delivery List.

This is a message from the Wikimedia Foundation. Translations are available.

As many of you know, January 15 is Wikipedia’s 15th Birthday!

People around the world are getting involved in the celebration and have started adding their events on Meta Page. While we are celebrating Wikipedia's birthday, we hope that all projects and affiliates will be able to utilize this celebration to raise awareness of our community's efforts.

Haven’t started planning? Don’t worry, there’s lots of ways to get involved. Here are some ideas:

Everything is linked on the Wikipedia 15 Meta page. You’ll find a set of ten data visualization works that you can show at your events, and a list of all the Wikipedia 15 logos that community members have already designed.

If you have any questions, please contact Zachary McCune or Joe Sutherland.

Thanks and Happy nearly Wikipedia 15!
-The Wikimedia Foundation Communications team

Posted by the MediaWiki message delivery, 20:58, 18 Aralık 2015 (UTC) • Lütfen kendi dilinize çevirmeye yardım edin.Yardım

Wikimania 2016: call for proposals is open![kaynağı değiştir]

Dear Wiki[p,m]edians,
the call for proposals for Wikimania 2016 is open! All the members of the Wikimedia projects, researchers and observers are invited to propose a critical issue to be included in the programme of the conference, which will be held in Italy, in Esino Lario, from June 21 to 28.
Through this call we only accept what we call critical issues, i.e. proposals aiming at presenting problems, possible solutions and critical analysis about Wikimedia projects and activities in 18 minutes. These proposals do not need to target newbies, and they can assume attendees to already have a background knowledge on a topic (community, tech, outreach, policies...).
To submit a presentation, please refer to the Submissions page on the Wikimania 2016 website. Deadline for submitting proposals is 7th January 2016 and the selection of these proposals will be through a blind peer-reviewed process. Looking forward to your proposals. --Yiyi (mesaj) 10:18, 19 Aralık 2015 (UTC)

Please, can someone translate this message? Thanks.

Çeviri[kaynağı değiştir]

Sevgili Viki[p, m]edistler,

Wikimania 2016 teklif çağrısı açıldı. Tüm Wikimedia projelerinin üyeleri, araştırmacılar ve gözlemciler 21-28 Haziran'da İtalya'nın Esino Lario şehrinde düzenlenecek konferans programına eklenecek bir kritik konu önermeye davetlidir.

Bu çağrıda sadece kritik konuları kabul ediyoruz, örneğin Wikimedia projeleri ve etkinlikleri hakkında sorunları, olası çözümleri ve kritik analizleri 18 dakikada sunmak üzere teklifleri kabul ediyoruz. Bu teklifler yeni başlayanlara yönelik olmak zorunda değil; bir konuda (topluluk, teknik, outreach, politika...) zaten arkaplan bilgisi olan katılımcılar olduğunu varsayabilir.

Bir sunumla başvurmak için lütfen Wikimania 2016 web sitesindeki Sunumlar sayfasına müracaat ediniz. Telif sunmak için son tarih 7 Ocak 2016 'dır ve önerilerin seçimi kör hakem denetimi süreci ile olacaktır. Tekliflerinizi dört gözle bekliyoruz. (Çeviren:--Başak (mesaj) 15:21, 21 Aralık 2015 (UTC))

bir göz atabilir mi ilgili kullanıcılar.. ek olarak buna benzer maddelerde son zamanlarda yoğunlaşan VP:MİLLİ ve VP:TBA ihlali katkılara karşı da dikkatinizi çekmek isterim. vikipedi'nin evrensel bir ansiklopedi olma iddiası unutulmasa ne güzel olur.. --kibele 23:28, 19 Aralık 2015 (UTC)

Galaksidekiotostopcu anasayfa tasarımı[kaynağı değiştir]

Şuraya bir bakabilir misiniz? --Zaitsév 21:15, 24 Aralık 2015 (UTC)

Özeti, 5-7 Şubat 2014 tarihinde Dubai/Birleşik Arap Emirliklerinde gerçekleştirilen "International Teacher Education Conference (ITE-C)" adlı konferansta bildiri olarak sunulan, Anadolu Üniversitesi BAP projesi (Bilimsel Araştırma Projesi) kapsamında Vikipedi ile ilgili olarak hazırlanan ve pdf formatında yayınlanan bir akademik çalışmayı, bilgi edinilmesi maksadıyla dikkatinize sunuyorum..--Eğitmenmahmut msj 22:43, 24 Aralık 2015 (UTC)

  • Çalışmayı okudum, bunlar Vikipedist olarak zaten bildiğimiz artılar ve eksilerimiz, bunları kişisel çıkarımlardan ziyade bir çalışmada görmek güzel. Öneriler kısmını dikkate almakta fayda var. Ayrıca çalışmadaki gençlerimizin konuşma ve kendilerini ifade edebilme konusundaki yetersizlikleri beni üzdü. Genelde aradıkları herşeyi bulduklarını söylemişler (bence daha çok eksikler var), Vikipedinin şarkıcı, manken, futbolcu ansiklopedisi olarak görülmesine de üzülüyorum. --KediÇobanı🐈 10:05, 25 Aralık 2015 (UTC)
Paylaşım için teşekkürler. Sanıyorum ki Vikipedi hakkında Türkiye'de yapılan ilk akademik çalışma. Türkçe Vikipedi maddesine dış bağlantı olarak ekliyorum bunu. Keşke köy çeşmesinde de bir şeyler sorsalarmış (belki de sormaya çalışmışlardır bilemedim).--RapsarEfendim? 08:45, 31 Aralık 2015 (UTC)
  • Çalışmayı yeni okudum. Yanlış Bilgi İnternette Nasıl Yayılıyor? konusunda düşünmeme vesile oldu. Görevi basitçe vandalizmi önlemek olan devriye grubu bir olgu kontrol mekanizması olarak da algılanmış. Kısmen öyle aslında ama çalışmada değinilmeyen "beyaz liste" diye de bir grup var. 30 değişiklik yapan herkes girebiliyor bu gruba ve değişiklikleri otomatik onaylanıyor. Yanlış bilgi hususuna dönersek, zaman zaman beyaz liste, devriye ve hatta hizmetli grubunda bulunan kullanıcılar da yanlış içerik ekleyebiliyor. Bu noktada "kaynaklar" can damarı niteliğinde. Ama bazen kaynaklar da ihtilaflı olabiliyor. Tam bir kaos hakim . Hakemli dergilerde bile aynı durum söz konusu olabiliyor. Benim buradan kendi adıma çıkardığım sonuç, "her bilginin sorgulanması gerektiği..." --Diyapazon (mesaj) 08:36, 15 Ocak 2016 (UTC)

Az önce değişiklik yapmanız engellenmiştir uyarısıyla karşılaştım.


15:39, 4 Aralık 2015 Eldarion (Mesaj | Katkılar) engelledi 88.231.0.0/16 (Mesaj) engelleme süresi: 1 ay (sadece anonim kullanıcılar, hesap yaratımı engellendi, kendi tartışma sayfasını değiştiremez)

Bu IP aralığına verilen engelden etkilenmişim. VPN açarak girmeyi başardım. Şu an kendimi hacker gibi hissediyorum. Şu engeli bir hizmetli açabilir mi? --Zaitsév 21:48, 28 Aralık 2015 (UTC)

  • VPN i kapatınca yine aynı uyarı çıkıyor:

Şu an Vikipedi'de değişiklik yapmanız mümkün değildir. Sayfaları görüntüleyebilir ancak sayfalarda değişiklik yapamazsınız.

Değişiklik yapmanız Eldarion adlı hizmetli tarafından durdurulmuştur. Gerekçe: #5-Vandalizm (Vikipedi engelleme politikasına bakınız)

Engellenen IP adresi veya kullanıcı adı: 88.232.0.0/16

Engellemenin başlangıç zamanı: 14:45, 3 Aralık 2015

Engellemenin bitiş zamanı: 14:45, 3 Ocak 2016

Not: VPN çok yavaş. Ayrıca her yerden de girilmiyor. Bazı adresler küresel çapta engellenmiş. Meksika gibi istisnalar var --Zaitsév 21:56, 28 Aralık 2015 (UTC)

Bende de arada IP engeli çıkıyor, modeme reset atıyorum düzeliyor. Mozilla'dan girince metadan engelli görünüyorum. 2020'ye kadar hem de :) Sait71 22:01, 28 Aralık 2015 (UTC)
Your IP address is in a range which has been blocked on all wikis. The block was made by Vituzzu (meta.wikimedia.org). The reason given is leaky colo + open proxy at 5.254.65.21.
   Start of block: 14:01, 17 Temmuz 2015
   Expiry of block: 14:01, 17 Temmuz 2020Sait71 22:01, 28 Aralık 2015 (UTC)
2020ye kadar verilen engellerden ben de nasibimi aldım. VPN İtalya, Fransa, Almanya gibi yerlerde işe yaramadı. META Meksikayı unutmuş --Zaitsév 22:07, 28 Aralık 2015 (UTC)
  • Şu anki IP adresiniz 88.232.210.179, engellenme numaranız #80150. Bir hizmetliden durumunuz hakkında bilgi almak istediğinizde veya herhangi bir sorguda bu bilgiler gerekecektir, lütfen not ediniz.

@Eldarion @Sakhalinio @Kibele --Zaitsév 22:05, 28 Aralık 2015 (UTC)

  • Bu kadar büyük bir aralığı engel verilemez. 2^16 = 65536 IP adresine denk geliyor olması lazım. Birkaç yıl önce olduğu gibi Türkiye'nin yarısı engellenmiş gibi. Bir hizmetlinin hemen bu engelli kaldırmasını gerekiyor. Kullanıcı:Superyetkin Kullanıcı:Kibele ilgilebilir misiniz? --Mavrikantmsj 22:10, 28 Aralık 2015 (UTC)
iki ıp'in engellerini kaldırdım. saldırı günlerinde verilmiş bir engel. böyle büyük aralıklara engel verilmek zorunda kalınıyor zaman zaman. engelleme günlüklerine bakılabilir. [1], [2].. --kibele 22:41, 28 Aralık 2015 (UTC)
Kibele gerekli işlemi yapmış zaten. Kendisinin de dediği gibi bazı saldırı günlerinde engel veriliyor. Ancak konu ile ilgili bilgisi olmadan yorum yapan arkadaşlara burayı okumalarını öneririm. Bahsedilen engel sadece söz konusu numaralar ile başlayan IP'lerde geçerli bir engeldir. Türkiye'nin tamamında sadece 120 bin IP adresi internete girmiyor,yarısının engellendiği yorumu da komikmiş gerçekten--Eldarion 06:03, 29 Aralık 2015 (UTC)

Tebrikler Eldarion şimdiye kadar hiçbir vandalizn Vikipedi'ye veremediği zararı sadece 2 tık ile başardın. IP adreslerinin uzun süreli engellenmesi politikada en fazla 24 saat ile sınırlandırılmış("Dinamik IP adresleri için bu nedenle konulan bir engelleme en fazla 24 saatlik olmalıdır.") iken sen bu saçmalığı 130bin IP adresi için 1aylık uyguladın. Bu kabul edilemez hata bir yana burada topluluktan özür dileyip af dilemen gerekirken gelip sana yanlışını söyleyenlere karşı her zamanki üsten bakan, hor gören tavrın ile link fırlatıyorsun. Buradaki bütün kullanıcıların Vikipedi'nin işleyişini en az senin kadar biliyor. Neyse burada asil mevzu bir hizmetlinin politika ihlali ve fevri tavrının ötesinde.


Daha önce yine bundan daha büyük bir skandal Ağustos 2013'te patlamıştı. O zamanda çoğunlukla 65binlik bloklar halinde 1.824.768 IP adresi engellendiğini Bilinen Bir Beyaz Kedi ortaya çıkardı. Kendisinin hesabına göre bu Türkiye'nin %11'i ediyor. Hatta bazı bloklar ve tek IPler süresiz olarak engellenmişti. Sonuç olarak yanlış olduğu konuşuldu engeller hemen kaldırıldı.


Bu gibi bir olayın tekrardan yaşanmasını önlemek için benim tavsiyem şuan TRVikipedi'de kullanılan en geniş IP blok aralığının(65536 ) daraltılması Enwiki'den bir kaç kişiyle konuştum topluluk kararı oluştuğu takdirde phabricator.wikimedia.org üzerinde istekte bulunup bu sınır ayarını hemen daraltırabiliriz.

  • Benim tavsiyem bunun "/24" ile sınırlandırılması yani 256 IP. IP adreslerinin sürekli değiştiğini, 24 saat kuralını neden konduğunu anlatmama gerek yok. Blok aralığının neden sınırlandırmasını gerektiğini de 2 yaşanmış olay üzerinden görebiliyorsunuz. Tam sayısını belirlemek topluluğun kararına kalmış. --Mavrikantmsj 20:44, 29 Aralık 2015 (UTC)
Şahsım hakkında yaptığınız boş ve komik iddialarınızı kendinize saklayınız, zira vaktim sizden çok daha değerli. Ayrıca yorumuma müdahil olan hizmetli arkadaş acaba yukarıdakilere de olacak mı, yoksa ilgisi sadece bana mıdır onu merak ettim. Eldarion 20:55, 29 Aralık 2015 (UTC)
  • Engelleme kaldırıldı sanırım. Sormak istediğim nokta engellenenin neden kendi tartışma sayfasını değiştirmesine izin verilmemesi. -- Bilinen Bir Beyaz Kedi çi? 20:50, 29 Aralık 2015 (UTC)
    Bunu sormamın temel nedeni şimdi konudan habersiz bir kişi neden engellediğini soramıyor bile. Sorabilse bunun geçici olduğu vs gibi bir açıklamayla katkı yapmak isteyenleri "bir ay engellisin" ile uzaklaştırmış olmayız. Engellemede bilmemne şablonunu kullanın diye bir not olduğu var sayımını kullanıyorum. -- Bilinen Bir Beyaz Kedi çi? 10:50, 30 Aralık 2015 (UTC)

transkripsiyon meseleleri[kaynağı değiştir]

Tartışma:Semir Kemune'deki konuya ilgi gösterilirse sevinirim. --kibele 10:56, 29 Aralık 2015 (UTC)

2015'te Wikipedia'da neler oldu?[kaynağı değiştir]

Merhabalar arkadaşlar, 2015 yılında Wikipedia'daki güncel olaylarla ilgili neler olduğuna dair bir video hazırlanmış. Şimdiden herkese iyi seneler, Selamlarımla, SakhalinioBuyrun beniiiim? 07:49, 30 Aralık 2015 (UTC)

@Sakhalinio güzel bir video, Türkçe altyazı çevirisi buradan tamamlanırsa öne çıkarılmalı. Sayın @Basak @WikiBronze Hakan·IST 08:12, 30 Aralık 2015 (UTC)
İstek yapıldı Yapıldı @HakanIST. Hakikaten güzel bir video imiş @Sakhalinio. Çevirirken bir yandan da Türkçe Vikipedi'de videoda bahsedilen başlıklardan hangileri var, hangileri yok şöyle bir baktım; izninizle düşüncemi paylaşmadan geçemeyeceğim. Altyazıları çeviriken şunu gördüm: dünyayı ilgilendiren, Vikipedi maddesi olarak diğer edisyonlara giren olaylardan önemli bir bölümü Türkçe Vikipedi'de hiç yer almamış, haklarında iki satırlık madde bile oluşturulmamış. Amerikan futbol karşılaşmaları veya Ragbi Kupası ile ilgili az çok bilgi var (olsun da zaten) ama 2015'te yaşanan büyük depremler, sel felaketleri, protestolar, ayaklanmalar, dünyanın değişik yerlerindeki silahlı çatışmalar, öldürülen aktivistler, uzaya gönderilen araçlar, marsta su bulunması, ebola aşısı ile ilgili gelişmeler...yok. Biz hep kendi kendimizle uğraşmışız sanki. Gittikçe içine dönük, kapalı bir toplum haline geldiğimizi ve vikipedi'mizin bile bu durumu yansıttığını düşündüm.İyi seneler--Başak (mesaj) 12:18, 30 Aralık 2015 (UTC)
  • 2015'te Vikipedi'de en çok görüntülenen maddeler ilk 100 listeleri ise burada! --85.106.18.168 07:39, 31 Aralık 2015 (UTC)

Kazım Koyuncu fotoğrafları[kaynağı değiştir]

Böyle bir şey gerçekten oldu mu yoksa bir iftiradan mı ibaret --Zaitsév 09:56, 30 Aralık 2015 (UTC)

Hızlıca baktım ama görsellerden sadece 1 tanesini yüklü gibi (yerel ve commons). Ayrıca sağ üstte kullanılan görselin boyutu, buradaki adil kullanımdan daha büyük. --taysin (mesaj) 11:12, 30 Aralık 2015 (UTC)

Hizmetliliğe başvurdum. Soru, oy, yorumlarınızı bekliyorum --Zaitsév 00:46, 18 Aralık 2015 (UTC)

Mutlu Yıllar![kaynağı değiştir]

Dersler sebebiyle fazla vakit ayıramadığım Vikipedi ailesinin huzur dolu bir yıl geçirmesini dilerim.

Yeni yılın Vikipedi için hayırlı olması temennisiyle, mutlu yıllar!

--bermanya 09:54, 31 Aralık 2015 (UTC)

  • Başlık için teşekkürler @Bermanya. Vikipedi'ye katkıda bulunan herkese mutlu seneler! :) Dr. Coalmesaj 09:59, 31 Aralık 2015 (UTC)
  • 2016 yılının herkese sağlık ve mutluluk Vikipedi'ye ise daha nitelikli katkılar getirmesini diliyorum :)Sait71 11:47, 31 Aralık 2015 (UTC)
  • Cümleten mutlu ve hayırlı bir 2016 yılı dilerim. Bdscvr (mesaj) 12:18, 31 Aralık 2015 (UTC)
  • Hepimizin yeni yılı kutlu olsun. Dilerim 2016 ülkemize ve tüm dünyaya barış, huzur ve mutluluk getirir. Hepinize İyi Seneler. - OkanfanEvet benim? 18:28, 31 Aralık 2015 (UTC)
  • Tüm Dünyaya,İnsanlığa barış getirmesi; bütün kötülükleri silip süpürmesi, herkesin yüzünü güldürmesi dileğiyle, bir yaş daha yaşlandığıma aldırmadan :) herkesin yeni yılını kutluyorum..Selam ve sevgiler...--Eğitmenmsj 20:11, 31 Aralık 2015 (UTC)
  • Herkese sağlıklı, mutlu bir 2016 yılı dilerim. Vikipedi'miz için de güzel şeyler olur umarım. --Uğurkentmesaj 22:21, 31 Aralık 2015 (UTC)
  • Yeni yılınız kutlu olsun. Sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir yıl geçirmenizi dilerim.--Muratero 22:35, 31 Aralık 2015 (UTC)
  • Tüm Vikipedistlerin yeni yılı kutlu olsun!! --Khutuckmsj 00:31, 1 Ocak 2016 (UTC)

Devriyelik başvuruları[kaynağı değiştir]

Hizmetliler! Ağustostan beri bekleyen başvurular var --Zaitsév 18:00, 31 Aralık 2015 (UTC)