Uludağ göknarı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Uludağ göknarı
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Bölüm: Tracheophyta
Sınıf: Pinopsida
Takım: Pinales
Familya: Pinaceae
Alt familya: Abietoideae
Cins: Abies
Tür: A. nordmanniana
Alt tür: A. n. subsp. bornmulleriana
Üçlü adlandırma
Abies nordmanniana subsp. bornmulleriana
(Mattf.) Coode & Cullen, Notes Roy. Bot. Gard. Edinburgh 26: 167 (1965).
Uludağ Göknarı
Uludağ Göknarı gövdesi ve yaprakları

Uludağ göknarı (Abies nordmanniana subsp. bornmulleriana), çamgiller (Pinaceae) familyasından 30-40 metre boylanabilen, bir göknar alt türü. Yöresel olarak küner, verdinar (Bolu), iledenaz (Kastamonu) gibi isimlerle de bilinir.[1] Doğal yayılım aralığı sadece Anadolu'da bulunan endemik bir alttürdür.[2] Bolu Sülüklügöl tabiat parkı Ankara Çamkoru tabiat parkında bulunur.[3]

Morfolojik özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Piramidal gelişme gösterir, tepeden, tabana kadar çok sık dallıdır. Gövde kabuğu gridir. Alt dallar yanlara doğru yatay uzanır. Yan sürgünlerin ucundaki tomurcuklar reçinelidir. İğne yaprakları 2-3,5 cm boyunda, parlak koyu yeşil, uç kısımları hafif oyukludur. Yaprakların alt yüzündeki iki adet belirgin, gümüşî renkli stoma bandı, aynı zamanda yapraklarının üst yüzeyinde de görülür.

Ortalama 15–16 cm boyunda ve 5 cm çapında kırmızı-kahverengi kozalakları vardır. Dallar üzerinde dik duran kozalakların dış pulları, iç pullarından daha uzundur ve bol reçinelidir. Dış pullar sivri bir uçla sonuçlanır ve geriye doğru kıvrıktır.

Ekolojik istekleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Toprak ve rutubet istekleri fazladır, ışık istekleri azdır, gölgeye dayanıklıdır.

Yaprakların alttan görünüşü

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Günal, Nurten (15 Haziran 1997). "TÜRKİYE'DE BAŞLICA AĞAÇ ve ÇALI TÜRLERİNİN YÖRESEL ADLARI". Öneri Dergisi. 2 (7): 31-41. doi:10.14783/maruoneri.682141. ISSN 1300-0845. [ölü/kırık bağlantı]
  2. ^ "MİLLİ PARK". www.osmangazi.gov.tr. 16 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2023. 
  3. ^ "Bolu - Sülüklügöl Tabiat Parkı". bolge9.tarimorman.gov.tr. 9 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2023.