Teodor Shteingel

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Türkiye (Rifat Paşa) ve Ukrayna Büyükelçileri (Teodor Shteingel) Hermann von Eichhorn'un cenazesinde

Baron Fyodor "Teodor" Rudolphovich Shteingel (Rusça: Фёдор Рудольфович Штейнгель, Almanca: Theodor von Steinheil, 9 Aralık 1870, Saint Petersburg – 11 Nisan 1946 Dresden) Ukraynalı arkeolog, hayırsever ve milliyetçi politikacıydı.

Kiev Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra, Horodok, Rivne Oblast'ta bir okul, hastane, kooperatif ve okuma odası kurdu. Son olarak 1902'de arkeolojik, tarihi ve etnografik koleksiyonlarını sakladığı Horodok Müzesi'ne katkıda bulundu.[1]

1906'da Ukrayna meclisine katıldığı Birinci Devlet Dumasına Kiev milletvekili seçildi. Ukrayna İlerlemeciler Derneği'nin bir üyesi ve Ukrayna Bilim Derneği'nin başkan yardımcısı oldu. 1917 Şubat Devrimi'nin ardından , Merkez Rada'nın öncüsü olan Kiev Şehir Dumasının yürütme kuruluna başkanlık etti. 1918'de Ukrayna Hetmanate tarafından diplomatik elçi olarak Berlin'e gönderildi. Daha sonra yirmili yıllarda Batı Ukrayna'ya döndü ancak[1] Almanya'ya gitti.

Shteingel'in sarayı, Horodok[değiştir | kaynağı değiştir]

Shteingel'in Horodok'taki sarayı, şimdi St. Nicholas Manastırı'nın bir parçası

Shteingel'in sarayı kültürel miras alanı olarak korunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Shteingel, Teodor". Encyclopedia of Ukraine. Canadian Institute of Ukrainian Studies. 30 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2016.