Tartışma:Oyuncu

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Sinema (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Sinema maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Sinema kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Tiyatro (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Tiyatro maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Tiyatro kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
  • oyuncu, oyuncudur. bu yabancı kelimeleri kullanmasak olmaz mı? --kibele 19:15, 12 Kasım 2006 (UTC)
  • Ben de kibele'ye hak veriyorum ve zaten yeni açtığım birçok oyuncunun sayfasında ve düzenleme yaptığım diğer birçok kişinin sayfasında da "oyuncu"yu tercih ediyorum. Bu nedenle "Aktris" 'in "aktör" sayfasına yönlendirlmesi yerine, her ikisi de "Oyuncu" sayfasında yer almalı diye düşünüyorum.--ÖzgüRFikiR 11:21, 23 Haziran 2010 (UTC)
  • Oyuncu kendisini kürt oduğunu söylemektedir. Lütfen "Türk oyuncu" cumlesini değiştirelim.Bu imzasız yazı 217.131.113.176 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
  • Madde yönlendirmelerinde bir gariplik var gibi. Aktris? --cobija 23:05, 6 Kasım 2010 (UTC)

Oyuncu - oyunculuk[kaynağı değiştir]

  • oyuncu değil oyunculuk tanımlaması daha doğrudur çünkü ! oyuncu tek bir iş yapma anlamına gelen bir ifade anlamıyla sporcu, oyuncu gibi bir vurgusu vardır. dahası bu işi akademik açıdan eğitimini alan insanların ifadesiyle "amerika'da oyunculuk eğitimi aldım !" kelimesi kullanılır. türkçemizi zenginleştirmek açısından oyuncu ile oyunculuk kavramlarını bir birinden ayrıştırmak anlamında bu maddenin oyunculuk olarak tanımlanması daha doğru bir kavramdır. zaten zamanla 10 veya 100 yıl içinde bu, bu şekilde kalıplaşması olasıdır. (78.185.220.37 12:15, 6 Mayıs 2012 (UTC))
  • Size katılıyorum ama bu Vikide birçok madde -anlaşılan- İngilizce Vikipediden çevriliyor. Orada bir de "acting" maddesi olduğu için herhalde önerinizi benimsemek bir yana tartışmamışız bile. Kendi adıma dört yıl sonra özür dilerim. --E4024 (mesaj) 14:35, 14 Temmuz 2016 (UTC)

Türkçede "oyuncu" sadece aktör ve aktris anlamına gelmiyor. Bu tür maddelerin temelinde İngilizce Vikipedideki kavramlar olduğu için bazen Türkçe ile uyumsuzluklar yaşanıyor. Türkçemizde futbol, voleybol, hendbol, aklınıza gelen her takım sporunda sporculara "oyuncu" deniyor. (Hatta, bazen, bazı sporlarda kaleyi koruyan sporcu "oyuncu" tanımının dışında bırakılıp "kaleci ve oyuncular" diye ayırım yapıldığı bile oluyor. Bunu parantez içinde bırakalım.) O nedenle, takım sporlarındaki "oyuncu" kavramını (İngilazcadaki "player" yani) arayabilecek okurlar için bir kolaylık düşünmek gerek. Mesela bu maddenin başına bir not eklemek gibi... --E4024 (mesaj) 14:42, 14 Temmuz 2016 (UTC)