Tartışma:Kırım Özerk Cumhuriyeti

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

kırım 2014'te rusya tarafından ilhak edildi 2015'ten itibaren rusya fiili şekilde kırımı yönetiyor


About Crimian history.[kaynağı değiştir]

Hi everybody.

I'm sorry for my poor knowledge of Turkish, that's why I'll write in English.

There are a lot of serious mistakes in the historical part of the article.

1) Russia and Ukraine weren't occupied in 1223.

1223 is the date of the great Kalka battle, but the occupation of Russia occurred several years later, in 1237.

2) The use of the term "Ukraine" is incorrect in connection with epochs earlier than 16 century at all.

3) There are a lot of outstanding episodes in the history of Crimea which are not even mentioned.

For example the Crimean War (see http://en.wikipedia.org/wiki/Crimean_War ), or most incursions of Crimean armies and gangs into Polish, Russian and Caucasian territories.

One can imagine that raid of Devlet Giray in 1571 (BTW, the date in the article is INCORRECT) is a unique operation, though actually it isn't.

So the article needs big improvements. Best regards!


Kırım Özerk Cumhuriyeti - Kırım[kaynağı değiştir]

Kırım bir yarımada ismidir devlet olan kırım Kırım Özerk Cumhuriyeti'dir o yüzden bu maddenin isminin Kırım Özerk Cumhuriyeti olması lazım--A-4 kağıt 12:35, 19 Temmuz 2007 (UTC)

Qırım Tatarların Tarihi

Selamlar olsun Bu tarih Kırım Özerk Cumhuriyetinin tarihi degildir bu Kirim Tatarlarin asirladir tarihidir "Grands Rois des Tartares(Grand Roi des Tartares)"(Marco Polo) Berke Han ve Kubilai Han o senin cumhuriyetindekilerinin ataları degillerdir Gök mavisi zemin üzerinde güneş sarısı tarak damga amblemini taşıyan "Kırım Bayrağı" ve Kırım Tatar Milli Meclisimizin Başkanı da Mustafa Ağadır butun bunlar bizimdir tatarlarindir Benim isteğim kimseyi kırmak değildir üzdüysem af ola, sadece herkez haddini bilsin istedim Saygilarimla

Kırım? Kırım Tatarları?[kaynağı değiştir]

"Tugay bey", Perekop'ta büyük başarılar elde eden, daha sonra Kozaklar'la birleşip Lehlere karşı savaşan ünlü Kırım Tatar komutanı.

Selamlar. Bu madde Kırım Özerk Cumhuriyeti'ni anlatan maddesi değil midir? Yoksa Kırım Tatarları'nın tarihini anlatan bir madde midir? Eğer Kırım Özerk Cumhuriyeti'ni anlatan bir madde ise "Kırım Derneği" adlı bir kuruluşun bakış açısından yazıldığı için taraflıdır. Tarafsız hale getirmek için yardımcı olun. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 11:18, 13 Nisan 2008 (UTC)

Taraflı olduğunu iddia ettiğiniz bölümler varsa onları belirtiniz. Belirtmezseniz şablon kaldırılacaktır. Önyargılı bir şekilde şablon koyamazsınız. --Timurberk 12:22, 13 Nisan 2008 (UTC)
Kırım#Viyana Meselesi bölümü tamamen bir tez savunması halinde yazılmış. Oysa eğer bir tez sunulacaksa, dengeleme amacıyla tersi olan tez de sunulmalıdır. Her iki tezi destekleyen kaynaklar verilmeli, bu tezlerden hiç birisi taraf tutularak savunulmamalıdır. Bu bölüme ait kaynak verilmedikçe Şablon:taraflı maddede kalmalıdır. ---Vikiyazar 14:45, 13 Nisan 2008 (UTC)
Tarih bölümü biraz daha tarafsızca ve biraz daha özenle yazılabilir. Doğru olduğunuz sayın Timurberk siz bilebilirsiniz belki 1. elden tanıksınız; ama biz tanık değiliz. Ancak buradan ya da çeşitli kaynaklardan okuyarak doğruluğunu öğrenebiliriz. Bu nedenle maddenin sadece tarih bölümünün bir kez daha elden geçirilmesi taraftarıyım.--88.232.92.82 14:56, 13 Nisan 2008 (UTC)

Telif ihlali yaratan kısım çıkartıldı[kaynağı değiştir]

Maddeye 23:54, 4 Ekim 2005 tarihinde 85.101.156.92 IP tarafından yapılan katkı, birebir http://www.menzil.net/kitap_html/iulke/isl_ulke_kirim.htm adresinden alıntı olması nedeniyle çıkarılmıştır. İlgilenen kullanıcılara teşekkürler. --M. M. ileti 16:50, 13 Nisan 2008 (UTC)

Menzil gibi siteler zaten sağdan soldan alırlar. Birileri de işgüzarlık yapıp, sözde telif haklarını korumak adına makalenin takibini yapan kullanıcıları dikkate almayıp iş yaparlar. İşte ben böyle adminlere (hizmetlilere) güvenmiyorum. --Timurberk 06:13, 14 Nisan 2008 (UTC)
Hiç dikkate alınmadım. İnşallah yakında Tarih bölümü geri gelecek. --Timurberk 18:06, 14 Nisan 2008 (UTC)
Biraz sabırlı olunsa, biraz merak edilip araştırılsa, tembellik edilmese ve "illa ki haklı olduğunu ispatlamak üzere" işler alelacele karambole getirilmese ilgili bölümün Kırım Derneğinin resmi (CC-BY-SA lisanslı) sitesinden alınmış olduğu görülecekti. [1] Ha Vikipedi'de türlü türlü adam var, böyle şeyler olacak elbette, zaten böyle olmasa vikipedimizde nicelik - nitelik tartışması olmazdı. Kullanıcılar kendilerini geliştirmediği sürece Vikipediye iyi adamlar gelmez, gelenler de kaçar. Onun için tüm kullanıcılar diğer kullanıcılara yardımcı olmalı. Onun için başta duygularımızı, fikirlerimizi, önyargılarımızı, baştan savmacılığı bırakıp biraz teknik bilgi öğreneceğiz, sonra bu teknik bilgimizi iyilik için kullanacağız, tartışmalara girmek ve büyütmek yerine biraz zamandan fedakarlık edeceğiz. Zaman fedakarlığı yapmayanların burada işi ne? Bu arada hizmetkar seçiminde teknik bilgi ciddi bir kriter olmalı, bazı kullanıcıların yetersizliği boşu boşuna tartışmalara ve gerginliklere neden oluyor. --Timurberk 16:04, 28 Nisan 2008 (UTC)

resmi eklenmişti. Ben bu resmin yanlış olduğunu, Ukrayna İsyancılar Ordusuna ait bir resim olduğunu beyan edip kaldırmama rağmen, değişiklik savaşına giren hizmetliler bu resmi tekrar koydular. Bu yanlışa sebep olanlar lütfen üşenmeyip bu hatayı düzeltsin. --Timurberk 18:06, 14 Nisan 2008 (UTC)

Evet bazı yerlerde Ukraynalılar olarak geçiyor. O yüzden şu an ben de tam emin olamıyorum. Şimdilik kaldıralım. Bu Kırım Tatarların tarihine bakıldığında Hiwis meselesinin faydalı faaliyetleri olduğunu düşünüyorum. Ancak Kırım Tatarlarınkini bulursanız ya da bulursam ekleyelim. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 11:49, 15 Nisan 2008 (UTC)


Koruma ile ilgili[kaynağı değiştir]

Birkaç gündür bu ve benzeri maddelerin değişiklik savaşlarına hedef olması, olayın vandalizm boyutlarına vararak, şikayetlere yol açması, sonucunda birçoğumuzu diğer işlerden alıkoyması nedeniyle madde bir süreliğine koruma altına alınmıştır. Kullanıcıların, sorunları özel mesajlarıyla değil, tartışma sayfalarında çözmelerinin ardından önceki duruma dönülmesi kaçınılmazdır. Sükunetle düşünmenin yararları unutulmamalı. Levent Abi ileti 11:46, 16 Nisan 2008 (UTC)

Değişiklik savaşlarında yer alan kullanıcılardan birisinin hizmetli Levent Abi olduğunu belirtelim. Bu kullanıcı aynı zamanda bu maddeyi koruma altına alan kullanıcıdır. Hizmetli adına hoş karşılamadığım bir durum, daha doğru bir yol seçilebilirdi, tecrübeli hizmetililer bu olayı bu seviyeye getirmeden çözerdi. Nasıl çözüleceği hakkında birçok kılavuz mevcut, fakat uygulanmadı malesef. --Timurberk 16:15, 16 Nisan 2008 (UTC)
Gerçekten son derece uzak. Hizmetli bir maddede değişiklik savaşının yaşandığını görünce ve yaşanacağını öngördüğünde maddeyi koruma altına alır. Kullanıcı:Timurberk'in suçladığı Kullanıcı:Levent Abi Kırım'ın kendisinin ilgi alanı olmadığını defalarca belirtmiştir. Bir de bakın şu anki bu maddenin haline. Sivastopol'un yerine Akyar, Simferopol'un yerine Akmescit v.s yazıldığını görüyorsunuz. Bu haliyle koruma altına aldığına göre ve taraflı şablonunu da koymadığına göre, Levent Abi'nin değişiklik savaşlarının taraftarı olma ihtimali sıfır'dır. Sırf durumu sakinleştirmek için koruma altına aldığını anlarayabilirsiniz. Bu iftiraya geç farkettim ve görünce çok şaşırdım. Kişilere değil konulara yorum yaparsınız. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 22:26, 16 Nisan 2008 (UTC)
Geçmişe bakıldığında değişiklik savaşları kayıtları net olarak görülüyor. Ad meselesi ile ilgili değildi ama bir hizmetlinin değişiklik savaşına girdiğinin delilidir. --Timurberk 06:13, 17 Nisan 2008 (UTC)

Merhabalar... Öncelikle başlık Kırım özerk cumhuriyeti olarak gözükmeli. Ardından Sivastopol ve simferopol konusunda şunları söylemek isterim. Sivastopol isminde herhangi bir problem yok fakat Akyar'da olabilir. Ama Tatarların Sivastopol olarak kullandığını da biliyorum. Simferpol konusunda ise; Kırım her ne kadar Ukrayna'ya bağlı olarak telafuz edilsede kendi parlementosu, yargısı, mali yapısı olan bir özerk bölge. Kırım tatarları ve genel olarak tüm tatarlar Simferopol'ü Aqmescid olarak tanımlarlar. Resmi adresi'nde simferopol olarak geçse bile özerkliğinden dolayı başkentlerini onların adlandırdıkları gibi adlandırmak zorunda olduğumuza inanıyorum. Zaten simferopol Rus işgalinden sonra verilmiş bir isimdir ve özerkliklerini kazandıktan sonra bu ismi nadir kullanırlar. Nahçıvan özerk cumhuriyet'i örneğinde ki gibi... İyi çalışmalar..--Boyalikus 20:51, 21 Nisan 2008 (UTC)

Anlam ayrım[kaynağı değiştir]

Bu sayfayı kim hangi mantıkla anlam ayrım yaptı? Lütfen anlam ayrım ile ilgili yönergeleri okuyunuz. Ben İngilizce yönergeleri tavsiye ederim. en:Wikipedia:Disambiguation --Timurberk 10:27, 23 Nisan 2008 (UTC)

Kırım coğrafi bir bölgedir. Her coğrafi bölgenin kendi maddesi olmalıdır. Örneğin en:Anatolia, en:British Isles gibi... Bu tip maddelerde genelde coğarfi bölge adının etimolojisi, fiziki coğrafya, iklim, fauna, flora, tarih, demografi, ulaşım gibi alt bölümler olur. --92.113.62.205 12:07, 23 Nisan 2008 (UTC)

Sayın Timurberk, sayfayı ben belli bir düzen içerisinde maddeyi ele alabilmek için anlam ayrıma soktum, doğru olan budur, her zaman yaparız bunu ve en:wiki'de mevcuttur farklı konularda. Kırım başlığını arayan biri tamamıyla hepsine ulaşabilecek böylece. Madde Adı "Kırım özerk cumhuriyeti" olduğu için kırım'dan bir yönlendirme yapılması pek doğru gözükmüyor. Dolayısıyla anlam ayram için çok uygun. Tartışmalarınızı gözden geçirdim, lütfen biraz daha sakin olun. Sakin olmanız hepimizin yararına. Kimsenin burda Kırım'ı kötüleyecek bir tarafı olamaz, yanlış bilgi verme amacı olamaz, taraflı da olamayız bildiğimiz gibi. Lütfen yardım edin maddeyi geliştirelim. Eksik olan kısımları telafi edelim.--Boyalikus 12:46, 23 Nisan 2008 (UTC)

Kırım'ı ansiklopediden silmişsiniz, daha ne olsun?! Çalışmalarınızda kolay gelsin. --Timurberk 13:14, 23 Nisan 2008 (UTC)
Kırım'ı ansiklopediden neden silelim. Tartışmak için tartışmayın lütfen. Kırım dediğimiz şey bir yarımada. Kırım Tarihi diye bir madde açtım. Ama bu maddeye başka kaynaklardan bilgi gerekiyor. Eğer bu konuda çok bilgili olduğunuzu düşünüyorsanız lütfen maddeye destek olun. Yada Kırım Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti eksik bir madde buna da destek olabilirsiniz. Coğrafi ve etimolojik olarak gerekli olan Kırım maddesini de açabilirsiniz. Lütfen asılsız şeylerle suçlamayın. İyi çalışmalar.--Boyalikus 15:31, 23 Nisan 2008 (UTC)
Kırım diye bir madde vardı artık yok, bu ortadayken neyin tartışmasını yapalım? Göz göre göre madde ortadan uçtu. Anadolu maddesini de silelim, nasıl olsa Türkiye maddesi var. Böyle bir mantık olur mu? Vikipedimiz ah ne hallere geldi, vah vah... --Timurberk 15:44, 23 Nisan 2008 (UTC)
Kırım maddesi mevcut. Kırım Hanlığı, Kırım Halk Cumhuriyeti ve Kırım Özerk Cumhuriyeti'de var. Nasıl olması gerektiği konusunda düşüncelerinizi yazarsanız ortak bir yol bulunur. Bu şekilde hiçbir şey elde edemezsiniz. Açıkçası sürekli cevap veriyorsunuz ama tam olarak ne istediğinizi yazmadığınız için hiç kimse ne dediğinizi anlamıyor. Yukarda Tatih bölümü konusunda şikayet etmişsiniz, ben size bir üst mesajımda Kırım Tarihi maddesine destek olun lütfen demiştim.. Bunlara hiç değinmiyorsunuz. Eğer çözümün parçası olmayacaksanız, lütfen sorunun bir parçası da olmayın. Vikipedide herşey geri alınabilir bildiğiniz gibi..--Boyalikus 17:20, 23 Nisan 2008 (UTC)
Yazdık... Anadolu - Türkiye (İngilizcesine (Anatolia) bakılmasını tavsiye ederim) örneği yeterli değil mi? --Timurberk 06:33, 24 Nisan 2008 (UTC)

dipnot: Numan Çelebi Cihan maddesinin ismini Noman çelebicihan yapmışsınız. Elimde Bahçesaray dergisi son sayısı var ve Numan Çelebi Cihan yazmışlar. İsim değişikliği ve diğer değişikliklerinizin bir referansa dayanması gerekmektedir.--Boyalikus 17:23, 23 Nisan 2008 (UTC)

Yeterli araştırma yapmamışsınız. --Timurberk 06:33, 24 Nisan 2008 (UTC)

Son gelişmeler[kaynağı değiştir]

Son gelişmeler "ne kadar" işlenmiş diye girdim maddeye, ancak "Tarih" bölümü 1921 (yazı ile: Bin dokuz yüz yirmi bir) yılında bitiyor. Bu "Kırım Özerk Cumhuriyeti"nin kuruluş tarihi mi? "Kırım"ın tarihinde 1921'den sonra ele almaya değer birşey yok mu? Üzüldüm. --E4024 (mesaj) 11:19, 3 Mart 2014 (UTC)

Bu ve yukarıdaki sorunlar "Kırım"ın (Kırım yarımadası ya da bölgesi) ayrı bir madde olarak Vikipedide yer almamasından kaynaklanıyor. Anlaşılan bu konularda hassa bir kullanıcı da Kırım maddesi silinince VP'ye katkıda bulunmayı bırakmış. Üstelik yaptığımız şeylerin tuhaflığının da sanki farkında değiliz. Bugün (en azından bu sabah itibariyle :-) mevcut olan bir yapının maddesine ait tarih bölümü 1921'de sona ererken bugün artık mevcut olmayan bir başka yapıya ilişkin maddedeki tarih bölümü daha yakın geçmişi ele alabiliyor. Hepsi VP'de bir "Kırım" maddesi mevcut olmayıp onun çevresinde yarımadada tarih içerisinde kurulmuş yapılara (devlet, özerk cumhuriyet, özerk bölge vb) ayrışarak bağımsız maddeler halinde yer vermenin ihmal edilmiş olmasından kaynaklanıyor. Kısacası, "Kırım eşit değildir Kırım Özerk Cumhuriyeti ya da artık adı ne ise... --E4024 (mesaj) 12:58, 6 Mart 2014 (UTC)
Giriş bölümü "madde içeriğinin özetidir". Tarih bölümü 1921'de kalırken girişe göstermelik cümle eklemek sorunu ortadan kaldırmaz; aksine biçim şartının ihlali olur. --E4024 (mesaj) 09:12, 10 Mart 2014 (UTC)
  • Bir de şöyle garip bir örnek var. Kıbrıs adlı maddede ada anlatılıyor. Coğrafya konusu bu maddede anlatılacak iken bir de Kıbrıs coğrafyası diye madde açılmış. --esc2003 (mesaj) 13:16, 6 Mart 2014 (UTC)

Kırım'daki referandum[kaynağı değiştir]

Kırımda olacak referandumun tarafsızlığı ve geçerliliği tartışılırken buna Vikipedi'nin değinmemiş olması ve bağımsızlığının üçüncü dünya savaşına yol açabilecek olmasına değinilmemesi doğru değil --Denizdiana07 (mesaj) 08:53, 9 Mart 2014 (UTC)

Kırım'ın bağımsızlığı[kaynağı değiştir]

Kırım şuan hala çoğu ülke tarafından tanınmamaktayken nasıl burda bağımsız olarak söz edilebiliyor anlamıyorum--Denizdiana07 (mesaj) 21:41, 18 Mart 2014 (UTC)--Denizdiana07 (mesaj) 21:41, 18 Mart 2014 (UTC)[http://turkish.ruvr.ru/news/2014_03_17/Obama-Kirim-referandumu-hichbir-zaman-Amerika-tarafindan-taninmayacaktir/