Tartışma:Heykel

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Nanahuatl tarafından 11 ay önce Statue ve sculpture kavramları başlığına
Vikiproje Sanat (C-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Sanat maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Sanat kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje 10K (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Statue ve sculpture kavramları[kaynağı değiştir]

Bilmiyorum kimi etiketleyeyim, @Basak, Bjelica, Sayginer; İngilizcede malum sculpture ve statue kavramları var. İlki, üç boyutlu olarak şekil verilmiş her sanat eseri, dolayısıyla statue kavramını da kapsayan bir kavram. En kapsamlısı, kabartma dahi bu kapsamda değerlendiriliyor mesela. Statue ise, insan ya da hayvan tasviri şeklindeki, bağımsız bir şekilde ayakta duran sculpture türü denebilir kabaca.

Bu iki kavram Türkçede pek ayrılmıyor benim gözlemime göre, en basitinden her benzer üç boyutlu sanat eserine "heykel" derken insan tasvirli olanlarına da "heykel" diyoruz. En başta "heykeltıraş" kavramı zaten tüm bunlarla uğraşan kişiyi tanımlamak için kullanılıyor.

Halihazırda Vikipedi'de bu ayrım, statue için yontu, sculpture için heykel şeklinde yapılmış. Külliyen yanlış (yontu maddesini açan da bir anonim, o maddeye pek dokunan da olmamış zaten), zira heykeller, yontarak yapılabileceği gibi kalıba dökülerek de yapılabilen bir şey. Dolayısıyla "yontu" kullanımı, herhangi bir kavramın karşılığı olmak için eleniyor, o bir yöntemle yapılan heykelleri tanımlamak için kullanılabilir ancak. Bronz bir heykel yontu değildir, yontulmamıştır zira.

Ben bayağı bir uğraştım ama bu ayrımı yapan Türkçe kaynak bulamadım. Bu konuda ne yapabiliriz? Benim gördüğüm kadarıyla iki kavram da "heykel" sözcüğüyle tanımlanıyor, dolayısıyla parantezli bir anlam ayrımına gitmemiz gerekiyor. Parantez içine ne koyabileceğimizi ise bulamadım. Nanahuatl? 01.06, 10 Haziran 2023 (UTC)Yanıtla