Tartışma:Babil

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: HaythamKenwai tarafından 2 yıl önce babil kulesi ve asma bahçeleri başlığına
Vikiproje 10K (C-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Irak (C-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Irak maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Irak kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Acaba bu makalenin telif haklari Bülent Iskır isimli yazara mı aittir? Pinar 03:06, 18 Ekim 2005 (UTC)

Sayfa aşağıdaki linkten alınmış:

http://historicalsense.com/Archive/sumer1_1.htmBu imzasız yazı Cemyildiz (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Napmış onu merak ettim?[kaynağı değiştir]

Bir şehir napmış olabilirki bu kadar.?

yabanci lisan olarak türkce konusan birinin wikipedia okuduktan sonra bâbil yerine babil demesi nasi aciklanabilir hic kafa yoran oldu mu inceltme sesleri alenen yasak mi kadük mü itibar edilmiyo mu, hangi hallerde kullaniliyo veya daha acikcasi bi yerde kullanilip bi yerde kullanilmamasi ne kadar mantikli, varsa vardir yoksa yoktur. aksi taktirde okumak zorlasir. ̃bunu edebiyat dersleri daima pekiyi olan bi sahis olarak soyluyom Manaviko (mesaj) 10:03, 23 Şubat 2016 (UTC)

babil kulesi ve asma bahçeleri[kaynağı değiştir]

Maddenin neredeyse yarısını oluşturan bu iki kısım sorunlu gözüküyor, zira özellikle Babil Kulesi'nin kökeni tarihsel ve arkeolojik olgular yerine din ve mitolojiye dayanıyor. Asma Bahçeleri'ne ait de herhangi bir kanıt yok gibi gözüküyor ilgili maddeleri incelendiği zaman en.wiki'de. Bahsedilse bile bu bahis bir paragrafı aşmamalı ve "sanat ve mimari" yerine "kültürel etkiler" gibi farklı bir kısımda değerlendirilmeli bu başlıklar. Çıkartacağım çok büyük bir kısmını maddeden eğer itiraz yok ise Gogolplex (mesaj) 21.28, 13 Aralık 2019 (UTC)Yanıtla

babil'in asma bahçeleri için herhangi bir kanıt yok mu? anlayamadım.. --kibele 11.06, 14 Aralık 2019 (UTC)Yanıtla
İngilizce Vikipedi'den alıntı

The Hanging Gardens are the only one of the Seven Wonders for which the location has not been definitively established. There are no extant Babylonian texts that mention the gardens, and no definitive archaeological evidence has been found in Babylon. Three theories have been suggested to account for this. One: that they were purely mythical, and the descriptions found in ancient Greek and Roman writings (including those of Strabo, Diodorus Siculus and Quintus Curtius Rufus) represented a romantic ideal of an eastern garden. Two: that they existed in Babylon, but were completely destroyed sometime around the first century AD. Three: that the legend refers to a well-documented garden that the Assyrian King Sennacherib (704–681 BC) built in his capital city of Nineveh on the River Tigris, near the modern city of Mosul.

Türkçe sayfa herhangi bir kaynak içermiyor (ve sanırım İngilizce'den çevrilmiş), ama orada da mitoloji eseri veya aslen Asur yapısı olabbileceğine değinilmiş. Üstelik maddenin mimari kısmında varlığı hakkında kuşku duyulan, sadece yabancı kaynaklarda inşasında yüzyıllar sonra geçen bir eseri lanse etmek uygunsuz değil midir? Ek olarak tasvirinin resmi bile sorunlu, zira gerçek bir Babil mimari örneği yerine resmetmiş Avrupalı sanatçının Babil idealini yansıtıyor.

Bu konu tartışılabilir, ancak Babil Kulesi'nin büyük bir kısmı her halükarda silinmeli bana kalırsa.Gogolplex (mesaj) 14.10, 14 Aralık 2019 (UTC)Yanıtla

Kaldırdım. HaythamKenwaï 🦖 efendim? 21.26, 25 Ocak 2022 (UTC)Yanıtla