Tartışma:İstanbul Üniversitesi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: 85.148.213.144 tarafından 3 yıl önce Ilk Istanbulda Tum Egitim / “Universite”’si icerilmeli başlığına

Bu makale de Ankara Üniversitesi gibi yapılmalı. -- wapman | 21:38 | 4 Ocak 2006

Ilk Istanbulda Tum Egitim / “Universite”’si icerilmeli[kaynağı değiştir]

Istanbulun orjinel universitesi, Pandidakterion -Pan(Tum) Didakterion(Egitim okulu), ve Magna Aula (buyuk avla) olarak bilinen 425’inci yil da kurulan Konstantinopolis Universitesi bu yazinin icerisinde bahsedilmesi gerekir. https://tr.wikipedia.org/wiki/Konstantinopolis_Üniversitesi 85.148.213.144 00.34, 21 Ocak 2021 (UTC)Yanıtla

Tarihi kısmı, büyük ihtimalle istanbul.edu.tr adresinden kopyalanmış ve ansiklopedik olmayan bilgiler içeriyor... Biraz daha kısaltılıp objektifleştirilebilir

Hayali ver gerçek tarihler

Istanbul üniversitesinin kurulus tarihi olarak gösterilen yil kesinlikle yanlistir. 1453'te bir üniversite kuruldugu iddiasi hiçbir belge ile desteklenmiyor. Ayrica 15. yüzyilda Istanbul'da bir üniversite oldugunu düsünmek tuhaf bir hayalden baska bir sey degildir. Fatih Külliyesinin daha sonraki tarihi de bir üniversitenin kurulus yili olarak gösterilemez. Bir medrese bir üniversite degildir, egitimi toplu bir müfredata göre yapilmaz, bir egitmenle ögrencisi arasinda özel bir iliski olarak yürütülür. Türkiye'de bir üniversite kurulmasi girisimleri 19. yüzyilda baslamisti, ancak degisik baslangiçlar önce basarisizlikla sonuçlandi. Sonunda, Abdülhamit II zamaninda baslatilan büyük egitim hamlesinin bir parçasi olarak bu is gerçeklesti ve Istanbul Darulfünunu 1900 yilinda kuruldu. Bugünkü üniversitenin baslangici bu tarihtir. 1453 gibi nereden çiktigi belirsiz gelisi güzel tarihler atmak ne ciddiyete ne de üniversitenin görevi olan bilimsellige uyar. Nitekim bu hayali tarihin ileri atilmasi yakin zamanda olmustur, üniversitenin eski tarihlerinde böyle sasilacak iddialar yer almaz. Dikkat edilecek baska bir nokta da Darulfünunun Türkiye'nin ilk degil ikinci üniversitesi oldugudur. Istanbul Teknik Üniversitesinin baslangici olan Mühendislik mektebi Darulfünandan önce kurulmustur. Bu maddenin böyle yapayanlis iddialara (su anda resmi bir görünüs alsalar bile) biraz daha elestirel bir gözle yaklasip gerçekçi bir sunum yapmasini öneririm.

[kaynağı değiştir]

Resim:Istanbulunilogo.jpg kullanılmayan resim ve bu madde ile ilgili görüldü. --Kutu su 19:01, 21 Kasım 2007 (UTC)

İsim tartışması[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar ben bu maddedeki yabancı kelimelerin yerine Türkçelerini koyuyorum fakat yine de bunları değiştirip Fransızcasını veya başka yabancı dillerinkini koyanlar var, nedenini öğrenebilir miyim(cevap olarak bana kelimelerin yaygın kullanılmasından bahsedecekler ama kullandıkları kelimeler yabancı; ayrıca sömürü bir ülkenin dilini yabancılaştırarak olur Atatürk bunu "dilimizi yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıyız" diye belirtmiştir)? --Veçeliğesuverildi 16:39, 6 Haziran 2008 (UTC)

  • Ben yaptılan değişiklikleri tartışma sayfasında oydaşma olmadan yapıldığı için geri aldım. Kurumun resmî adı "İstanbul Üniversitesi"dir. Görüşünüze katılmıyorum. -- Dsmuratileti 13:46, 6 Haziran 2008 (UTC)
  • Murat'ın da belirttiği gibi Üniversite adının değiştirilmesi Vikipedi'de yapılacak bir oylamaile belirlenir. Kaldı ki bahsi geçen kurum/kurumlar resmi olarak Üniversite adını kullanmaktadır. Bu konuda değişiklik yapmamız şu an için mümkün değildir. Dilerseniz konu ile ilgili Hizmetlilerden yardım alabilirsiniz.--bora006ileti 14:56, 6 Haziran 2008 (UTC)


500 Türk lirası. Altıncı emisyon - E6 banknotlar 1966-1983 yılları arasında dolaşıma çıkarıldı.