Tartışma:İsmail Cem

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Arkadaşlar, Türkçede "Eski" Dışişleri Bakanı gibi son zamanlarda dayatılmaya çalışılan kullanımlar gramatik olarak yanlıştır. Dilimizde belirtisiz isim tamlamalarında iki sözcük arasına başka sözcük girmez, bunun istisnası da yoktur. -- Robinthegreen

öteki türlüde anlatım bozukluğu oluyor.eski olan Dışişleri mi bakan mı?--Mach 05:46, 25 Ocak 2007 (UTC)

Hayır, anlatım bozukluğu yanılsaması var sadece, zira isim tamlamalarının önüne gelen sıfatlar genelde tamlamanın tamamını tanımlar, öyle olmadığı durumlarda da sıfatı ortaya koymak yerine hangisini tanımladığını okuyanın/duyanın anlaması beklenir, ki "eski bakan" tamlamasında da bu gayet net anlaşılıyor. "Eski Dışişleri" diye bir mefhum mu var Allah aşkına, yapmayın, etmeyin, okuyucunun zekasını bu kadar hafife almayın. --Robinthegreen 10:37, 25 Ocak 2007 (UTC)

yaygın kullanım ?[kaynağı değiştir]

Yaygın ve resmi dildeki kullanım "dışişleri eski bakanı" şeklindedir. Burada "eski" sözcüğünün, "önceki, vaktiyle, bir zamanlar, vb." anlamına geldiği açıktır. Eskimişlikle alakası yoktur. Ancak, "Eski dışişleri bakanı" da kulağa çok garip gelmemesi açısından tercih edilebilir. Saygılar. --Metal Militia 10:39, 25 Ocak 2007 (UTC)

Not: Yalnızca "Dışişleri Bakanı İsmail Cem" yazarken ilk harfler büyük yazılır. Yoksa, "bir zamanlar dışişleri bakanlığı yapmıştı.." derken büyük yazılmaz. Sık rastlanılan bu hataya da yeri gelmişken dikkat çekmek istedim. --Metal Militia 10:49, 25 Ocak 2007 (UTC)
  • eski dışişleri bakanı kullanımı doğrudur. diğeri, Robinthegreen'in de söylediği gibi yeni uydurulmuş, türkçenin kurallarıyla ilgisi olmayan bir ifadedir. --kibelemesaj 10:41, 25 Ocak 2007 (UTC)

Ana sayfaya eklerken 1-2 dakika bu konuyu düşünmedim desem yalan olur. Yıllardan beri tartışılan bir konudur bu, net bir "kazanan" da bulunamamıştır hiç. Birinin diğerine üstünlüğünden eminsek değiştirebilirim ama yine de.

Vito Genovese 10:43, 25 Ocak 2007 (UTC)

Dilbilgisel olarak bakıldığında kesinlikle "Eski Dışişleri bakanı" doğru, fakat son yıllarda özellikle siyasetçilerin ve siyasi basının sürekli olarak "Dışişleri eski bakanı" şeklinde kullanması nedeniyle bu kullanım galat-ı meşhur (yaygın hata) olmuş durumda. Şu sayfada bu konuda bir tartışma ve bilgiler var: http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=7563 --Robinthegreen 10:49, 25 Ocak 2007 (UTC)

  • bir kazanan aramaya kalkarsak, halkın % 90'ının şarz dediği âletin de adını değiştirmemiz gerekir. isim tamlamasının arasına girilmez. dilbilimciler arasında böyle bir tartışma olduğunu sanmıyorum. bu modayı çıkartanlar gazeteciler büyük ihtimalle... --kibelemesaj 10:49, 25 Ocak 2007 (UTC)

İsmail Cem, İpekçi soyadını resmen kaldırdı diye biliyorum.[kaynağı değiştir]

İsmail Cem, önce İpekçi soyadını kullanmamaya başladı ve bir süre sonra resmen soyadını Cem yaptı diye biliyorum. O nedenle (İpekçi) şeklinde düzltmiştim ancak düzeltme geri alınmış. Bu imzasız yazı Aydintiryaki (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.