İçeriğe atla

Tarihî figür

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tarihî figür, tarihte önemli olmuş, lakin artık yaşamayan bir kişidir. Kavram genellikle efsanevi olmaktan ziyade kişinin geçmişte gerçekten var olduğu anlamında kullanılmaktadır, lakin tarihi şahsiyetler etrafında gelişebilen efsaneleri gerçeklerden ayırt etmek zor olabilir.

Kaynaklar genellikle eksiktir ve özellikle tarihin erken dönemlerinden olan şahsiyetlerin bilgileri hatalı olabilir. Kişisel belgeler olmadan, tarihî bir figürün kişiliğinin daha incelikli yönleri ancak çıkarsanabilir.

Eğitimde, bilgiyi tarihî bir figürü anlatıyormuş gibi sunmak daha büyük etki sağlayabilir. Klasik zamanlardan beri, öğrencilerden tarihe hayat vermenin bir yolu olarak kendilerini tarihi bir figürün yerine koymaları istenmiştir. Tarihsel figürler genellikle gerçek ve hayalin birleştirildiği kurguda temsil edilir. Daha önceki geleneklerde, eleştirel bir tarihsel geleneğin yükselişinden önce, yazarlar, olaylara ahlaki bir amaca hizmet etmeyi amaçlayan hayali unsurları araya ekleyerek, tarihsel figürler ve eylemleri hakkında bildiklerini tanımlarken doğru olmaya daha az özen gösteriyorlardı. Daha yakın zamanlarda, yazarlar için yaratıcı hedefleriyle çatıştıklarında "gerçeklerden" özgürce ayrılma eğilimi bir kez daha olmuştur.