Serdar Dartar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Serdar Dartar
Doğum1987
Erzincan, Türkiye
MilliyetTürk
EğitimAtatürk Üniversitesi (B.A.) & Yıldız Teknik Üniversitesi (M.A. & Ph.D.)
MeslekRessam, Akademisyen

Serdar Dartar (d. 1987), Türk ressam ve akademisyen. Yıldız Teknik Üniversitesi resim bölümünde Doçent olarak görev yapmaktadır.[1] Dartar, sanatsal çalışmaları ve akademik yayınlarıyla tanınan bir sanatçıdır. Özellikle Rönesans ve Barok dönemler üzerine yaptığı araştırmalarla bilinir. Sanatseverlerin ilgisini çeken "Karşılaşma" ve "Kavuşma" adlı sergileriyle öne çıkmıştır. Bu sergiler, sanatçının üretimi boyunca incelediği konuların bir yansımasıdır ve izleyiciler arasında olumlu tepkiler almıştır. Dartar'ın çalışmaları, sanat tarihine ve estetiğe olan katkılarıyla da son dönemlerde dikkat çekmektedir.

Akademik Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dartar, Atatürk Üniversitesi'nde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamlamış, ardından Yıldız Teknik Üniversitesi'nde doktorasını yapmıştır. Akademik kariyerine aynı üniversitede devam eden Dartar, resim bölümünde Doçent olarak görev yapmaktadır. Yayınları arasında "Resim Sanatında Sanatçı, Sanat Eseri, Sanat Alımlayıcısı İlişkisi" ve "Resim Sanatında Figüre ve Portreye Farklı Bir Yaklaşım: Rückenfigür" gibi eserler bulunmaktadır.[2]

Sergileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dartar'ın sanat kariyerinde çeşitli sergiler yer almakla birlikte, son zamanlarda öne çıkan "Karşılaşma" adlı kişisel sergisi, modern yaşamın beraberinde getirdiği yalnızlık ve kimlik arayışı gibi temaları ele almaktadır. Bu sergi, izleyicilere empatik bir deneyim sunarak onları içsel bir yolculuğa çıkarmayı hedeflemiştir.[3]

"Karşılaşma" sergisine bağlı olan "Kavuşma" sergisi ise, sanatçıyı, sanat eserini ve sanat alıcısını bir araya getirerek, izleyiciyi kendi düşünce yapısına kavuşturmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda, sergi, sanatın üç temel bileşeni arasındaki etkileşime odaklanarak sanat algısını derinleştirmeyi amaçlamaktadır.

Ödüller ve Onurlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dartar'ın sanatı, Cumhurbaşkanı'nın odasında sergilenen bir kara kalem çalışması ile ulusal düzeyde takdir edilmiştir.[4]

  • 2018- Üçüncülük Ödülü: Trakya Üniversitesi 2. Uluslararası Posta Sanatı Yarışması, Edirne.
  • 2011- Jüri Özel Ödülü: “2. Ankara Resim Günleri Etkinlikleri”, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Etkinliği, Ankara.[5]

Dış Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Serdar Dartar Akademik Görev". Yıldız Teknik Üniversitesi. 12 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2024. 
  2. ^ "Serdar Dartar Uluslararası Yayınlar". Dergiparki. 12 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2024. 
  3. ^ "Serdar Dartar Sergi". Mürekkep Habererişimtarihi=13 Mayıs 2024. 13 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Serdar Dartar Takdir". Milliyet Gazetesi. 12 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2024. 
  5. ^ "Serdar Dartar Ödülleri". The Art Capsule. 12 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2024.