Schleifer lehçesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Schleifer lehçesi
BölgeOberlausitz
EtnisiteSorblar
Konuşan sayısı
1000 kişiden daha az[kaynak belirtilmeli]
Dil ailesi
Varsayılan
  • Schleifer lehçesi
Dil kodları
ISO 639-3

Schleifer lehçesi, Schleife bölgesinde konuşulan Yukarı ve Aşağı Sorb dillerinin geçiş lehçesidir. Sorb lehçeleri arasında Schleifer lehçesi Muskau dialect [de; ru] en yakından akrabadır. Dil bölgesi doğuya komşudur. Bu iki lehçe Slavistler tarafından Yukarı Sorbca yerine Aşağı Sorbca olarak belirlenmiştir.

Schleifer lehçesi çoğunlukla sözlü olarak aktarılır ve kendine ait modern bir yazı dili bulunmaz. Bu nedenle, Schleifer lehçesindeki belgeler herhangi bir standartlaştırılmış dilbilgisine karşılık gelmemektedir veya iki standart dilden biriyle karıştırılmıştır.

Sorblu yarı çiftçi Hanzo Njepila [de; dsb; hsb; ru] Sorb dilinde yazan ilk din adamı olmayan yazar olan Rohne'lu, metinlerini yalnızca Schleifer lehçesinde yazdı. Schleifer lehçesindeki en büyük tarihi yazıt koleksiyonlarından biri, Rohne'deki mezarlığın tarihi mezar taşlarında da bulunabilir.[1]

Neredeyse Schleifer Tracht ile örtüşen dağılım alanı içerisinde Groß Düben ve Halbendorf [de; hsb; nl; no; ru] arasında küçük farklılıklar vardır.

2011 yılında kurulan Kólesko derneği Schleifer lehçesinin, şarkıların ve Schleifer kostümünün belgelenmesi, yayınlanması ve bakımıyla ilgilenmektedir.[2] Kólesko üyeleri Juliana Kaulfürst ve Dieter Reddo 2018'de "Sorb öğütücüsünün yeniden canlandırılmasına olağanüstü katkılarından" dolayıSaxon State Ministry for Science, Culture and Tourism [de] Zejler Ödülü'nü aldı.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Trudla Malinkowa (2011). Der alte Friedhof in Rohne/Stare pohrjebnišco w Rownom. Eine Dokumentation. Bautzen: Lusatia Verlag. ISBN 978-3-936758-72-6. 
  2. ^ "Kolesko z.t. - Verein" (Almanca). association Kólesko. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Juliana Kaulfürst und Dieter Reddo erhalten Zejler-Preis 2018" (Almanca). Sächsische Staatskanzlei. 18 Nisan 2018. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2021. Wie Kunstministerin Dr. Eva-Maria Stange heute bekannt gab, werden Juliana Kaulfürst und Dieter Reddo mit dem diesjährigen Preis für sorbische Sprache, dem Zejler-Preis, geehrt.