Niederwalddenkmal

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Niederwald Anıtı'nın tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

18 Ocak 1871, yakın Alman tarihinin en önemli günlerinden biri olarak kabul edilir. Neredeyse altı ay önce Fransa, Prusya'ya savaş ilan etmiş, böylece Alman prenslerinin ittifakını kızdırmış ve Alman İmparatorluğu'nun kuruluşu için gerekli son ivmeyi sağlamıştı. Almanların Fransız birliklerine karşı kazandığı zaferin ardından aynı gün Versay Sarayı'nın Aynalar Salonu'nda kuruluş töreni kutlandı. Daha önce Prusya'yı yöneten I. Wilhelm ilk imparator oldu. Bağımsız prensliklerin önceden gevşek olan ittifakı, Alman topraklarındaki ilk birleşik ulus devlet oldu.

Bu gelişmenin önemi Reich'ta hemen görüldü. 1870'in sonlarında Fransa'ya karşı kazanılan zaferin ve yeni kurulan birliğin anısına bir anıt dikmeyi düşünüyorlardı. Ren Nehri'nin kıyıları başından beri olası bir yer olarak düşünülmüştü çünkü nehir Alman tarihi ve kültüründe her zaman merkezi bir rol oynamıştı (en azından sol yakadaki tüm alanı işgal eden rakibi Fransa ile geçici bir sınır olarak). Ren neredeyse 80 yıl önce fethedildi. Kısa bir tartışmanın ardından seçim, 1871 baharında Rüdesheim yakınlarındaki Niederwald'a düştü.

Niederwald Anıtı, 2002 yılından bu yana Yukarı Orta Ren Vadisi UNESCO Dünya Mirası Alanı'nın bir parçası olmuştur.

Temel taşının planlanması ve döşenmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Halk arasında bağış toplama yoluyla finansmanın sağlanmasıyla planlama hemen başladı. İlk sorunlar motif seçiminde ortaya çıktı. 1872'de düzenlenen bir sanatçı yarışması yeterince iyi bir tasarım ortaya çıkaramadı. Heykeltıraş Johannes Schilling ancak kısa bir süre sonra gerçekleştirilen ikinci denemede fikriyle ikna edebildi. Fakat çeşitli sorunlar nedeniyle 1877 yılına kadar temel taşı atılamadı ve altı yıllık bir inşaat aşamasına geçildi. Bu süre zarfında 38,18 metre yüksekliğinde ve 75 ton ağırlığındaki anıt inşa edilmiş ve 12,5 metre yüksekliğindeki Germania heykeli ile taçlandırılmıştır. İnşaat maliyeti bir milyon altın markın üzerindeydi ancak planın aksine tamamen bağışlarla finanse edilemiyordu. Reich bu nedenle meblağın bir kısmına katkıda bulunmak zorunda kaldı.

Açılış ve Suikast[değiştir | kaynağı değiştir]

Açılış töreni 28 Eylül 1883'te yapıldı ve aksilikler yaşanmadı. Anarşistler, kutlamalarda konuşma yapmak isteyen I. Wilhelm'e patlayıcılı bir saldırı planlamışlardı. Ancak fünyelerin ıslanması nedeniyle saldırı başarısızlıkla sonuçlandı. Ancak birleşik Alman İmparatorluğu'nun ilk naibi konuşmasını rahatsız edilmeden tamamlayamadı. Son cümleler, yanlış anlaşılan bir el işareti nedeniyle çok erken atılan silah selamlarının gök gürültüsü arasında kayboldu. Bu nedenle konuşmanın son sözleri daha sonra anıtın kaidesine kazındı ve böylece gelecek nesiller için saklandı. Takip eden yıllarda Niederwald Anıtı gelişerek bölgenin en önemli turizm merkezlerinden biri haline geldi ve günümüze kadar çekiciliğinden hiçbir şey kaybetmedi.

Web Bağlantıları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Niederwald Anıtı hakkında[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Herzlich Willkommen auf Niederwalddenkmal.de". Niederwalddenkmal.de :: Alles Rund um das Niederwalddenkmal (Almanca). 20 Ağustos 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2024.