Nadejda Suslova

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nadejda Suslova
1860'larda Nadezhda
Doğum1 Eylül 1843
Rus İmparatorluğu
Ölüm20 Nisan 1918
MilliyetRus
MeslekDoktor

 

Nadezhda Prokofyevna Suslova (Rusca; Надежда Прокофьевна Суслова); (d. 1 Eylül 1843 - ö. 20 Nisan 1918), Rusya'nın ilk kadın tıp doktoru ve Polina Suslova'nın kız kardeşidir.[1][2] Nizhny Novgorod'da jinekolog olarak çalıştı ve birçok hayır kurumunda görev aldı.

Erken dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

Nadezhda, Nizhny Novgorod eyaletinin Panino köyünde üç çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi.[2][3] Babası Prokofii ve annesi Anna, Şeremetev ailesinin serfleriydi. Ancak Prokofii bir tüccar ve imalatçı olarak da başarılı oldu. Kızları Polina (Apollinaria isminin kısaltılmış şekli) ve Nadezhda'ya uygun bir eğitim vermeye karar verdi. Evde bir mürebbiye ve dans öğretmeni görev yaptı.[3][4] Daha sonra Moskova'daki Penichkau yatılı okuluna girdi ve burada birçok yabancı dil öğrendi. O zamanın diğer gençleri gibi Nadezhda da okumayı seviyordu. Nikolay Chernyshevsky ve Dobrolyubov'un eserlerinden hoşlanıyordu. Ayrıca devrimci demokratlarla arkadaştı. 1859'da Suslov kardeşler Saint Petersburg'a taşındı. 1861'de kısa öyküleri Rasskaz v pismah (Rusca; Рассказ в письмах) ve Fantazyorka (Rusca; Фантазёрка) Sovremennik'te yayınlandı. Bu hikayeler, daha sonra siyasi sorunlarına neden olacak feminist, nihilist bir felsefeyi benimsiyordu.[3] 1860'larda Nadezhda Suslova devrimci örgüt olan "Toprak ve Özgürlük" hareketine katıldı.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Nadezhda Suslova'nın tezi, 1867

Ivan Sechenov ve Sergey Botkin yanında Suslova'nın okulda tanıştığı ve devrimci bir genç kadın olan Mariia Obrucheva (Bokov) ile İmparatorluk Askeri Tıp Akademisi'ndeki derslere katıldı.[3] Suslova'nın ilk makalesi Elektrik stimülasyonunun etkisi altında cilt duyumlarındaki değişiklikler 1862'de Meditsinskiy Vestnik'te yayınlandı. 1865'te, kadınların üniversitelere girmesi resmi olarak yasaklandıktan sonra kardeşi Bokov ve kocasının siyasi faaliyetler nedeniyle tutuklanmasından etkilenerek İsviçre'ye taşındı. İsviçre'de iki yıl boyunca Zürih Üniversitesi'nde tıp derslerini takip etti. Ardından üniversite kadınlara srbest olduğunda resmi olarak öğrenci oldu. Doktora araştırması için Paris'te kadın doğum eğitimi almayı planlamıştı ancak bunun yerine St. Petersburg'a taşındı. Tezi için Graz Tıp Üniversitesi Sechenov'un laboratuvarında kurbağaların kas reflekslerini ve bunların lenf kalplerinin işlevleriyle olan ilişkilerini araştırdı. 1867'de mezun oldu.[2][3] Suslova, araştırma ve eğitimini geniş bir izleyici kitlesi ve tıp fakültesi kurulu önünde savunduktan sonra verilen Tıp Doktoru unvanını alan ilk Rus kadındı.[3][5]

Kariyer ve araştırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Suslova'nın doktorasını aldıktan sonraki ilk yayını, 1868'de Almanya'da yayınlanan tez araştırmasının özetiydi. Suslova'nın (o zamanki adıyla Erismann) Rusya'da tıp mesleğini icra etmesine izin verilebilmesi için 1868'de girdiği özel bir sınavı geçmek zorundaydı. Daha sonra St. Petersburg'da tüm sosyoekonomik sınıflardan hastalarla jinekoloji ve pediatri alanında çalışmaya başladı. Ertesi yıl Friedrich Erismann St. Petersburg'a taşındı. Onunla beraber tıbbi uygulamalarda ve şehrin gecekondu mahallelerini etkileyen halk sağlığı sorunlarının araştırılmasında işbirliği yaptı. Boşandıktan ve bir süre daha polis gözetiminde kaldıktan sonra mesleğine devam etmek için Nizhny Novgorod'a taşındı. Orada bir süre kaldıktan sonra ikinci kocasıyla birlikte Aluşta'ya taşındı ve bölgedeki yoksul Tatar halkına ücretsiz tıbbi bakım sağladı. Hayatının bu döneminde hayırseverliğiyle ve yerel halka hizmet etmek için mülkünde bir kütüphane ve okul inşa etmesiyle tanınıyordu.[3]

Kişisel hayat[değiştir | kaynağı değiştir]

16 Nisan 1868'de Suslova, ilk kocası Friedrich Erismann ile Avusturya'nın Viyana kentinde evlendi. Her iki öğrenci de Zürih Üniversitesi'ndeyken tanıştılar. Çift, 18 Ağustos 1883'te boşandı. 1885 yılında Suslova, histoloji profesörü ve doktor Aleksandr Golubev ile evlendi.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Knapp, Liza (1998). Dostoevsky's The Idiot: a critical companion. Northwestern University Press. s. 10. ISBN 978-0-8101-1533-0. 
  2. ^ a b c "Университет Цюриха" (in Russian). Первый русский гид по университетам Швейцарии. 
  3. ^ a b c d e f g h Ladies in the Laboratory IV: Imperial Russia's Women in Science, 1800-1900: A Survey of Their Contributions to Research. 
  4. ^ Nevskaya, Elena (February 2003). "Sense and sensibility". Vokrug sveta (Rusça). 40 (2). ISSN 0321-0669. 
  5. ^ Zhuk, Sergei (Kış 2001). "Science, Women and Revolution in Russia". Bulletin of the History of Medicine. 75 (4): 802-803. doi:10.1353/bhm.2001.0204. ISSN 0007-5140.