Masone

Koordinatlar: 44°30′K 8°43′D / 44.500°K 8.717°D / 44.500; 8.717
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Masone
Masone mührü
Mühür
Ülkeİtalya
BölgeLigurya
Yüzölçümü
 • Toplam29.44 km²
Rakım406 m
Nüfus
 (1 Ocak 2018)
 • Toplam3,964
 • Yoğunluk130/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)

Masone İtalya'nın Ligurya bölgesine bağlı Genova ilinde bulunan bir komündür. Komünün nüfusu 1 Ocak 2018 tarihi itibarıyla 3.964'tür.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Cenova'nın kuzeybatısında yer alan Stura vadisinin en önemli merkezleri arasında yer alan Masone, Beigua Bölgesel Tabiat Parkı'nın bir parçasıdır.[1]

Bu bölgede Ligurya kıyılarına çok yakın geçen Apenin havzasının kuzey tarafında yer almaktadır. Cappelletta di Masone bölgesi, Bric del Dente'ye doğru (1107 m ve aynı adı taşıyan vahaya ev sahipliği yapan) neredeyse bölen sırtın yüksekliğinde yer almaktadır. Turchino geçidinin (deniz seviyesinden 588 m yükseklikte) geçişi yoluyla, Turchino devlet yolu 456 boyunca Mele'ye ve dolayısıyla Ceneviz bölgesi Voltri'ye bağlanmak mümkündür.

Bölgenin zirveleri arasında Bric del Dentino (976 m), Bric degli Angeli (971 m), Monte Giallo (970 m), Bric La Masca (902 m), Rocca Giana (901 m), Bric della Sorba (859) m), Basè Dağı (784 m), Tacco Dağı (782 m), Bric del Terma (760 m), Croce Dağı (695 m), Bric Caban (647 m), Bric Vardiola (645 m), Bric dell' Asino (574 m), Bric Solardo (530 m) yer alır.

Kent merkezi iki çekirdeğe bölünmüş olup, tarihi olan - "Kale" veya "Eski Şehir" olarak adlandırılan - vadinin sol tarafında yer alan ve 1747'ye kadar üzerinde kale bulunan mütevazı bir tepe vardır.

19. yüzyılın ilk on yıllarından başlayarak, Stura nehrinin orografik sağındaki alüvyon düzlüğünde (deniz seviyesinden 391 m yüksekte), Vezzulla deresi ile birleştiği yerin aşağısında ikinci bir kentsel çekirdek oluşturuldu; Vadinin dibindeki kentsel yığılma, Stura nehrinin geçtiği alüvyonlu doğası nedeniyle yerel olarak "Paese nuova" veya "Piana" olarak adlandırılmaktadır.

Turizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Kral İsa ve Meryem Ana'nın Göğe Kabulü Bölge Kilisesi. 1927 yılında ibadete açılmıştır. Üç nefli ve Barok üsluptaki bina, Acqui katedrali ve Ovada cemaatinden sonra Acqui piskoposluğunun üçüncü büyük kilisesidir.

Kral İsa Kilisesi

Nostra Signora Assunta'nın eski bölge kilisesi - Kutsal Meryem'in Doğuşu Oratoryosu. Masone'nin tarihi merkezinde yer alan bina, 1580 ile 1584 yılları arasında feodal lordun (Cenova Cumhuriyeti dükü Lazzaro Grimaldi Cebà) emriyle inşa edilmiş ve yerel kalenin yıkılması sırasında ciddi yapısal hasar almıştır.

Eski Kutsal Meryem'in Doğuşu Kilisesi. Masone'nin tarihi merkezinde yer alan bu bina, Nazi birlikleri tarafından gerçekleştirilen ele geçirmenin ardından tahrif edildi; burada kamp kurdular ve kardeşlerin tamamı ahşaptan oyulmuş ve ibadethanenin yan duvarlarına yakın yerleştirilmiş karakteristik koltuklarını yok ettiler. Bu başyapıtların örnekleri Ligurya hitabetlerinin çoğunda hâlâ mevcuttur. Bina daha sonra sinema, çanta ve deri fabrikası olarak kullanılmakla beraber, şu anda çok amaçlı salon olarak kullanılıyor.

Masone'daki Vezzulla'daki Santa Maria Kilisesi.

Vezzulla'daki Santa Maria Kilisesi. Romitorio bölgesinde bulunur. İnziva yeri kilisesi olarak bilinen (bir inziva yeri üzerine inşa edilmiş, daha sonra manastıra dönüştürülmüş, daha sonra terk edilmiş) mevcut bina, Kurtuluş Belediye Başkanı Prof. Carlo Pastorino'nun girişimiyle 1946 yılında yeniden inşa edildi. Turchino katliamında ve çevredeki diğer katliamlarda özgürlük uğruna canlarını veren partizanların türbesi olarak kullanılmıştır. Bu kilisenin mahzeninde, bilinmeyen partizanların, Kurtuluş Belediye Başkanı ve Belediye Başkan Yardımcısının ve savaştan sonra ölen ve arkadaşlarıyla birlikte gömülen diğer bazı partizanların mezarları bulunmaktadır. Villa Bagnara, İtalyan Kızıl Haç yerel komitesinin genel merkezi ve Beigua parkının ziyaretçi merkezi.

Villa Bagnara

Forte Geremia, Batı Ligurya Apeninleri'nin sırtı boyunca, deniz seviyesinden 806 metre yükseklikte, 19. yüzyılın sonlarında İtalya Krallığı askeri mühendisleri tarafından inşa edilmiştir.

"Andrea Tubino" Şehir Müzesi. Müze, 1970'lerde Masone yerlisi olan ve eski eserlere ve yerel tarihe meraklı, günlük kullanım için mutfak eşyaları, antik eşyalar, tuhaf ve değerli nesnelerden oluşan eklektik bir koleksiyoncu olan Andrea Tubino tarafından kuruldu. Tubino koleksiyonu zamanla Stura vadisi halkının alışkanlık ve geleneklerinin müzesi haline geldi ve 5000'den fazla sergilenen eşya içermektedir. 1993 yılında, Andrea Tubino'nun ölümünden bir yıl sonra, müzeye kesin olarak kurucusunun adı verildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Parco Naturale Regionale del Beigua". www.parcobeigua.it (İngilizce). 5 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2024.