London Bridge Is Falling Down

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"London Bridge Is Falling Down"
Walter Crane'in Bir Bebek Buketi'nden örnek (c. 1877)
Tekerleme
Yayımlanma1744
YazarBilinmiyor

"London Bridge Is Falling Down" ("Londra Köprüsü Yıkılıyor"), geleneksel bir İngiliz tekerleme ve dünyanın her yerinde farklı versiyonları bulunan şarkı söyleme oyunu. Londra Köprüsü'nün yıkılmasını ve gerçekçi ya da hayali olsun, onu onarmaya çalışılmasını konu alır. Geçmişi Geç Orta Çağ'ın köprüyle ilgili tekerlemeleri ve oyunlarına kadar uzanabilir, ancak İngilizcedeki kafiyenin en eski kayıtları 17. yüzyıldan kalmadır. Şarkı sözleri ilk kez 18. yüzyılın ortalarında modern biçimine yakın bir şekilde basıldı ve 19. yüzyılda özellikle İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nde popüler oldu.

Modern melodi ilk olarak 19. yüzyılın sonlarında kaydedildi. Roud Halk Şarkıları Dizini numarası 502'dir. Kafiyenin anlamını ve nakarattaki "güzel hanımın" kimliğini açıklamak için çeşitli açıklamalar geliştirilmiştir. Kafiye iyi bilinmektedir ve çeşitli edebiyat ve popüler kültür eserlerinde referans alınmıştır.

Sözleri[değiştir | kaynağı değiştir]

London Bridge is falling down,

Falling down, falling down, London Bridge is falling down,

My fair lady.[1]

Diğer versiyonlarında şu sözler kullanılır:

London Bridge is broken down, Broken down, broken down...[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Opie, Iona; Opie, Peter (1985). The Singing Game. Oxford, UK: Oxford University Press. ss. 61-72. ISBN 0192840193. 
  2. ^ Opie, Iona; Opie, Peter (1997) [1951]. The Oxford Dictionary of Nursery Rhymes. 2nd. Oxford, UK: Oxford University Press. ss. 270-276. ISBN 0198600887.