Kennedy Jones (gazeteci)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

William Kennedy Jones (4 Mayıs 1865 - 20 Ekim 1921) İngiliz gazeteci, editör, iş adamı, gazete yöneticisi ve Parlamento Üyesi idi .

Erken Dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

Glasgow'da doğan "KJ" (arkadaşlarınca bilinen adıyla), on altı yaşında gazetecilik kariyerine başlamak için ayrıldığı yerel bir lisede eğitim gördü. The News ve Evening News dahil olmak üzere yerel gazetelerde muhabir ve yazı işleri müdürü yardımcısı olarak çalıştı. 1880'lerin sonlarında güneye taşınan Jones, Londra'ya iş aramak için taşınmadan önce Leicester ve Birmingham'da gazetelerde çalıştı. 1892'de The Evening adlı yeni bir gazetenin çıkmasında büyük katkı sunmasına rağmen, nafile bir çabaydı, günlük yarım kuruşun ekonomik olarak yaşanılabilir olduğuna kendini ikna etmeye devam etti.[1]

Northcliffe ile Çalışma[değiştir | kaynağı değiştir]

The Sun'da bir süre yazı işleri müdür baş yardımcısı olarak çalıştıktan sonra, 1894'te The Sun' gazetesinin editör yardımcısı Louis Tracy ile bir iddiaya girdi ve Evening News gazetesini satın alma şansı kazandı. Yıllık tirajı 100.000 olmasına rağmen, gazete zarar ediyordu ve Jones ile Tracy gazeteyi kendi ilk Londra günlük gazetesini satın almak isteyen Alfred Harmsworth'a hızlı bir şekilde satmayı umuyorlardı. Ağustos ayında üçü, Jones ve Tracey'nin gazetenin ürettiği kârın yüzde 7½'sini aldığı bir anlaşma imzaladılar. Jones editör olarak gazeteyi kısa süre sonra devraldı ve yeni tipografi ve spor haberleri, yarışmalar, arkası yarın kurgu hikâyelerle, dikkat çeken olağandışı gazete yazıları ile Jones'u başarıya sürükleyen gazeteyi yeniden düzenledi. Bu, son derece karlı olduğu kanıtlanan yeni bir gazetecilik tarzıydı.[2]

Jones'un hırçın, hırslı tavrı kısa sürede onun Harmsworth'un işletme müdürü olmasına yardımcı oldu ve Harmsworth Jones'a karar alabilme konuusnda önemli ölçüde yetkinlik verdi. 1895 yılında Jones, taşra gazeteleri zincirini satın alma planının bir parçası olarak Glasgow Daily Record'[3]gazetesini satın aldı. Bu plandan, ertesi yıl Jones'un orta sınıfa pazarlanan ve ülke çapında bir pazar için Londra'da üretilen yarım kuruşluk bir gazete ile vizyonunu somutlaştıran Daily Mail'in piyasaya sürülmesiyle vazgeçildi. Editör olmasa da, Jones stil ve içerikten sorumluydu ve okuyucularının ne istediğine dair olan içgüdüsü, Daily Mail'in ilk başta planlanan 100.000 kopyadan kuruluşundan sonraki üç yıl içinde tirajda 500.000'in üzerine çıkarak büyük bir başarıya ulaşmasına yardımcı oldu.[4]

Jones, Harmsworth'un işletme müdürü olarak inatçı itibarından keyif alıyor gibi görünse de, 1908'de Harmsworth'un The Times'ı satın almak için nihayetinde başarı ile sonuçlanan müzakerelerinde aracı olarak hizmet ettiği sırada yaptığı gibi, daha incelikli hareket edebilme kapasitesi vardı. Jones, yeniliklerinin çoğunu tanıtmasına rağmen, gazetenin yönetim kuruluna seçilmedi ve beklediği yazı işlerine gösterdiği etki reddedildi. 1912'de bir bağırsak ameliyatından sonra Jones, gazetelerdeki hisselerini büyük bir kârla sattı ve 1914'e kadar Waring & Gillow'un[5] Yönetim Kurulu başkanlığını sürdürdü.

Son yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

İş hayatından emekli olan Jones, siyasete yöneldi. Jones 1916'da Wimbledon'da[6] savaş zamanı parti ateşkesine karşı bir protesto oylamasına katıldığı ancak oylama sonunda koltuğu Stuart Coats'a kaptırdığı bir ara seçime bağımsız aday olarak katıldı. Birkaç ay sonra, Hornsey[7] için yapılan bir ara seçimde İttihatçı olarak rakipsiz olarak seçime katıldı.

1917'de Gıda Bakanlığı için çalıştı ve Londra'nın ulaşım sorunlarına dikkat çekti. Günümüzde hala açık olan East Finchley Anayasa Kulübü'[8] nü kurdu. Sylvan Münazara Kulübü'[9] nün bir üyesiydi. 1921 yılı Ekim ayında zatürre hastalığından öldü.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dilwyn Porter, "Jones, (William) Kennedy", in The Oxford Dictionary of National Biography, H.C.G. Matthew and Brian Harrison, eds. (Oxford: Oxford University Press, 2004), vol. 30, p. 577.
  2. ^ J. Lee Thompson, Northcliffe: Press Baron in Politics, 1865–1922 (London: John Murray, 2000), pgs. 22-23.
  3. ^ "Glasgow Daily Record". 13 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Conrad First: The Daily Mail". 11 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2009. 
  5. ^ History of the Times, vol. IV, The 150th Anniversary and Beyond, 1912–1948 (London: Printing House Square, 1952), pgs. 124-126.
  6. ^ "Wimbledon". 8 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Hornsea". 28 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "East Finchley Constitutional Club". 7 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Sylvan Münazara Kulübü". 5 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Fleet Sokağı". 3 Aralık 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Parliament of the United Kingdom
Önce gelen:
Önce gelen yoktur.
{{{başlık}}}
{{{yıllar}}}
Sonra gelen:
Sonra gelen yoktur.
Medya görevi
Önce gelen:
Önce gelen yoktur.
{{{başlık}}}
{{{yıllar}}}
Sonra gelen:
Sonra gelen yoktur.