Karate Kid III

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Karate Kid III
Karate Kid III
Karate Kid III film posteri
YönetmenJohn G. Avildsen
YapımcıJerry Weintraub
YazarRobert Mark Kamen
UyarlamaCharacters created
–Robert Mark Kamen
Oyuncular
MüzikBill Conti
Görüntü yönetmeniSteve Yaconelli
Kurgu
  • John G. Avildsen
  • John Carter
StüdyoColumbia Pictures[1]
DağıtıcıColumbia Pictures[1]
Çıkış tarih(ler)i30 Haziran 1989 (1989-06-30) (U.S.)
Süre111 dakika[1]
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe$12.5 milyon[2]
Hasılat$38.9 milyon[3]
Önceki filmKarate Kid II
Devam filmiThe Next Karate Kid

Karate Kid III, 1989 yılı yapımı Amerikan dövüş sanatları drama filmi ve Karate Kid (1984) serisinin üçüncü filmi. Film, Ralph Macchio, Pat Morita, Robyn Lively ve Thomas Ian Griffith'in ilk filminde başlıyor. Serideki ilk iki filmde olduğu gibi, John G. Avildsen tarafından yönetildi ve Robert Mark Kamen tarafından senaryosu yazıldı ve Pat E. Johnson tarafından dövüş koreografisi yapılarak, müzikleri Bill Conti tarafından bestelendi. Filmde, geri dönen John Kreese, en yakın arkadaşı Terry Silver'ın yardımıyla Daniel ve Bay Miyagi'den intikam almaya çalışır; bu da acımasız bir dövüş sanatçısı olmayı ve ilişkilerini zedelemeye neden olur.

Gişede orta derecede başarılı olmasına rağmen, Karate Kid III, önceki iki filmde bulunan unsurları yeniden şekillendirmesini amaçlayan eleştirilerle genel olarak olumsuz eleştiriler aldı. Bunu 1994 yılında The Next Karate Kid filmi izledi.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Eylül 1985'te, ilk filmdeki olaylar nedeniyle öğrencilerini kaybettikten sonra parasız ve yoksul hale düşen John Kreese, Vietnam Savaşı'ndaki yoldaşı Terry Silver'ı ziyaret eder. Silver, Daniel ve Bay Miyagi'den intikam almasına ve Cobra Kai'yi yeniden kurmasına kişisel olarak yardım etmeye yemin eder.

Okinawa'dan Los Angeles'a dönen Daniel ve Miyagi, apartmanlarının satıldığını ve yenilenmekte olduğunu öğrenirler. Miyagi işsiz ve Daniel ise evsiz kalır. Bay Miyagi, Daniel'i bir süre onunla kalması için davet eder. Daniel, kolej fonlarını Miyagi'nin bir bonsai dükkânı açma hayalini finanse etmek için kullanır. Miyagi onu iş ortağı yapar. Sokağın karşısındaki bir çömlekçi dükkânını ziyaret eden Daniel, orada çalışan Jessica Andrews ile tanışır ve arkadaş olurlar. Daniel daha sonra ona çıkma teklif etmeye çalışır, ancak erkek arkadaşından ayrıldıktan sonra Los Angeles'a taşındığını ve yakında onunla barışmak için Columbus, Ohio'daki evine döneceğini açıklar; arkadaş kalmayı ve yakın bir bağ kurmayı kabul ederler. Silver, yaklaşan All-Valley Karate Turnuvasında Daniel'e meydan okumak için acımasız bir karateci adayı olan Mike Barnes'ı işe alır. Barnes ve uşakları Snake ve Dennis, Daniel'i turnuvaya girmek için birkaç kez taciz eder ve hatta Miyagi'nin dükkânından bonsai ağaçlarını çalarlar.

Kayıp ağaçları değiştirmek için Daniel ve Jessica, Miyagi'nin Okinawa'dan getirdiği değerli bir bonsai ağacını satmaya karar verirler. Barnes ve uşakları tekrar ortaya çıkar ve tırmanma iplerini geri çekerler ve Daniel'e turnuvaya kaydolmaktan başka seçenek bırakmazlar. Daniel, Miyagi'den yaklaşan turnuvada kendisini çalıştırmayı istemeye gider, ancak Miyagi ilkeleri nedeniyle reddeder.

Silver, Daniel'i bir dizi acımasız, şiddetli ve saldırgan teknikle Cobra Kai dojo'daki turnuva için "eğitmeyi" teklif eder. Bu onu Miyagi'den uzaklaştırır. Daniel, Jessica ile gece bir kulüpte dans etmeye giderler. Bir adam kaba bir şekilde Jessica'ya vurur. Bu olay, Daniel'in adama şiddetle saldırmasına ve burnunu kırmasına neden olur (görünüşe göre adama Silver tarafından özellikle Daniel'i kışkırtmak için ödeme yapılmıştır). Jessica gözle görülür bir şekilde üzgün ve fırtınalar koparır. Ertesi gün ayrılmak için eşyalarını toplarken Daniel ortaya çıkar ve özür diler. İkisinin arkadaş kalacağını ima ederek kabul eder. Daniel özür dileyerek Jessica ve Miyagi ile arasını düzeltir. Daniel, Silver'ı turnuvada rekabet etmeyeceğini bildirmek için ziyaret eder, ancak Barnes ve Kreese (daha önce öldüğü düşünülen) ortaya çıkarken Silver gerçek amacını belli eder. Miyagi araya girer ve onu, Silver'ı ve Barnes'ı kolayca yener. Miyagi sonunda Daniel'i eğitmeyi kabul eder.

Turnuvada Barnes, finalde Daniel ile karşılaşmak için hızla ilerler. Silver ve Kreese, Barnes'a Daniel'e ciddi hasar vermesi talimatını verir ve Daniel'le acımasızca alay ederken dövüş sırasında üstünlüğü ele geçirir. İlk round sona erdiğinde, Daniel pes edip bırakmak ister, ancak Bay Miyagi, en iyi karatesinin hala kendi içinde olduğunu söyleyerek devam etmesi için ısrar eder. Bu cesaretlendirmeyle Daniel Kata'yı icra eder ve turnuvayı kazanmak için Barnes'a saldırır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "The Karate Kid Part III". AFI Catalog of Feature Films. 14 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2017. 
  2. ^ "The Karate Kid Part III (1989)". 30 Aralık 2016. 25 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "The Karate Kid Movies at the Box Office". Box Office Mojo. 15 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]