İçeriğe atla

Ka'b b. Zuheyr

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ka'b b. Zuheyr (Arapça: كعب بن زهير), Sadru'l-İslam döneminin en meşhur şairlerinden biridir. Özellikle Kasîdetu'l-Burde (Bânet Su'âd) adlı methiyesiyle tanınmıştır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Zuhayr, çocukken şiir yazmaya başlamış; ama kendisi de ünlü bir şair olan babası onu şiir söylemekten menederek fikirlerini ve konuşmasını güçlendirene kadar şiir yazmamasını önermiştir. Buna rağmen Ka'b yine de şiir yazmaya devam etmiştir. Daha sonra babası bir gün Zuhayr'i zor bir sınavdan geçirmiş, Zuheyr bu zor sınavı geçince babası şiir yazmasına izin vermiştir. Ka'b söylediği şiirler sayesinde, dönemin ünlü bir şairi olmuştur.

Ka'b, İslam'ın ilk yıllarını tecrübe etmiş şairlerden biridir. Ancak ilk önce İslam'ı kabul etmeyerek Müslümanlara karşı muhalefet yapmıştır. Hatta Müslüman olan kardeşi Buceyr'i hicvetttiği bir kaside nazmetmiştir. Mamafih bu kasidede, İslam peygamberini de dolaylı yoldan eleştirmiştir. Buceyr kardeşinin hicviyesini haber aldığında durumu peygambere bildirmiş ve böylelikle Ka'b'ın etkisiz hale getirilmesine karar verilmiştir. Bunun üzerine Buceyr kardeşini uyarmış ve İslam düşmanı yergicilerin başına gelenleri hatırlatmıştır. Kardeşinin uyarısının etkisiyle Ka'b yaptıklarından pişman olmuş, İslam'ı kabul etmiş ve İslam peygamberinden özür dilemek maksadıyla onu övdüğü meşhur şiiri Kasîdetu'l-Burde'yi nazmetmiştir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Esat Ayyıldız, Klasik Arap Şiirinde Emevî Dönemine Kadar Hiciv. Ankara: Gece Kitaplığı, 2020. s.146-147.