Küresel Senaryo Grubu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Eko-komünalistler veya Küresel Senaryo Grubu (KSG), Tellus Enstitüsü ve Stockholm Çevre Enstitüsü (SEI) tarafından 1995 yılında dünya kalkınması için senaryolar geliştirmek üzere oluşturulmuş uluslararası, disiplinlerarası bir kuruluştu. Büyük Dönüşüm senaryolarının daha fazla geliştirilmesi Büyük Dönüşüm Girişimi (GTI) tarafından sürdürülmüştür.

KSG'nin temel senaryo geliştirme çalışması, Tellus Enstitüsü ve Stockholm Çevre Enstitüsü tarafından yürütülen uzun vadeli entegre senaryo analizine dayanıyordu ve bu çalışma PoleStar Projesi ve PoleStar Sistemi aracılığıyla gerçekleştirilmişti. İlk olarak 1991 yılında entegre sürdürülebilirlik planlaması ve uzun vadeli senaryo analizi için bir araç olarak tasarlanan PoleStar Sistemi, sürdürülebilir kalkınma kavramını uluslararası gündeme getiren 1987 Brundtland Komisyonu raporu "Our Common Future"dan esinlenmiştir.

Küresel Senaryo Grubu'nun çalışmaları, yüksek düzeyli hükûmetlerarası platformlarda geniş ölçüde kabul gördü. Bu senaryolar, 1999-2000 yıllarında Dünya Su Konseyi'nin Dünya Su Vizyonu raporunu,[1] 2001 yılında OECD Çevre Görünümü raporunu, 2001 yılında İklim Değişikliği Hükümetlerarası Paneli'nin sera gazı emisyonu azaltma değerlendirmesini, 2002 yılında Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın Üçüncü GEO Raporunu ve 2005 yılında Millennium Ekosistem Değerlendirmesi'ni içeren birçok uluslararası değerlendirmeye katkı sağlamıştır.[2]

IPCC değerlendirmelerine aktif olarak katılan GSG katılımcılarının birçoğu, IPCC'ye 2007 Nobel Barış Ödülü verilmesine katkıda bulundukları için takdir edildi.[3]

2002'de GSG, senaryo yaklaşımlarını Great Transition: The Promise and Lure of the Times Ahead adlı bir makaleyle resmen özetledi.[4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "World Water Council - Vision Report Chapter 3". 7 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Ecosystems and Human Well-Being: A Framework for Assessment - Chapter 7" (PDF). s. 168. 14 Şubat 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  3. ^ "Contribution of Working Group III to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change, 2007". 12 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2013. 
  4. ^ Paul Raskin, Tariq Banuri, Gilberto Gallopín, Pablo Gutman, Al Hammond, Robert Kates, and Rob Swart, Great Transition: The Promise and Lure of the Times Ahead (Boston: Stockholm Environment Institute, 2002), http://www.greattransition.org/gt-essay 18 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. See also its sequel: Paul Raskin, Journey to Earthland: The Great Transition to Planetary Civilization. Boston: Tellus Institute, 2016, http://www.greattransition.org/publication/journey-to-earthland 8 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]