Kâzım (belgesel)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kâzım
YönetmenDilek Kaya
YapımcıDilek Kaya
SenaristDilek Kaya (araştırma, metin)
TürüBelgesel
RenkRenkli
Yapım yılı2018
Çıkış tarih(ler)i2018
Süre75 dakika
ÜlkeTürkiye Türkiye
DilTürkçe

Kazım, yönetmen Dilek Kaya'nın bir dağ kazasında ölen Kazım Küçükalp'in hikâyesinin peşine düşerek oluşturduğu bir belgeseldir.[1]

Oluşum hikayesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski eşyalara ve bit pazarlarındaki materyallere meraklı olduğunu söyleyen Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Dilek Kaya, 2016 yılında Halkapınar'da kurulan bitpazarından 1970'li yıllara ait mektupları, aynı kişiye ait not defterini ve kişinin öğrenci kimliğini zamanın parasıyla 5 TL ödeyerek satın aldı. Mektupların merkezindeki kişinin adının Kazım olması dışında ailesi ile İzmir'de yaşadığını ve Ankara Fen Lisesi'ni bitirmiş parlak bir öğrenci olduğunu öğrendi. Dilek Kaya Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi 1’inci sınıf öğrencisi Kazım Küçükalpın arkadaşları tarafından Artvin Kaçkarlar Altıparmak Dağları’na yapılacak tırmanışa davet edildiğini ancak yaptığı araştırmada Kazım Küçükalp'in o tırmanışta kaza geçirerek öldüğünü öğrendi. Elindeki evraklardan Kazım'ın çocukluğundan itibaren izini süren Kaya onun hikâyesinden etkilenerek bulduklarını bir belgesel halinde dokümante etmeye karar verdi.[2] Karşılaştığı durumu ve belgeselin ortaya çıkış amacını Dilek Kaya şöyle özetliyor; Ben, gerçekten, mektuplardan tanıdığım Kâzım’ı, temsil ettiği gençliği sevdim, önemsedim ve o canlı hayatın, o mektupların yazıldığı tarihten çok kısa bir süre sonra sonlandığını tesadüfen öğrenince şok oldum, öfkelendim. Filmde de söylediğim gibi, “Bu hayatın ona "Kâzım’a" bir borcu var.” gibi hissettim. Hatırlansın, bu şekilde tekrar hayata dönsün istedim.[3]

İçerik[değiştir | kaynağı değiştir]

Yönetmen, mektupların izini Kazım'ın yaşadığı yer olan İzmir'de sürmeye başlıyor. Öncelikle abisini bulmasının ardından onun söylemleri ile beraber çocukluğuna ve ilk gençlik yıllarına doğru fotoğraf ve anılarla geçiş yapılıyor. Lise arkadaşlarının röportajları ile onun nasıl bir insan olduğu daha net anlaşılıyor ve zamansız kaybına yönetmenin duyduğu hüzne ortak olunmaya başlanıyor. Dağ tırmanışına beraber gittiği arkadaşlarının bugün bile onu yanlarındaymış gibi anımsaması ve son günleri anlatışları belgesele değer katıyor.

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kazım'ın doğduğu şehir olan İzmir'de başlayan çekimler, arkadaşlarının yoğun olarak yaşadığı Ankara'da ağırlıklı olarak devam ediyor. Felaketin gerçekleştiği Artvin Artvin Kaçkarlar Altıparmak dağları etekleri ise diğer bir röportaj ve çekim noktası.

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Daha fazlası[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kazım". 11 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2021. 
  2. ^ a b c d "'Kazım' belgeseli yine ödül aldı". 11 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2021. 
  3. ^ "Kâzım: Modern Bir Gılgamış Güzellemesi". 23 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2021.