Jew Suss: Rise and Fall

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jew Suss: Rise and Fall
Jew Suss: Rise and Fall
Film afişi
YönetmenOskar Roehler
YapımcıFranz Novotny
Markus Zimmer
YazarOskar Roehler
Klaus Richter
Michael Esser
Friedrich Knilli
Franz Novotny
OyuncularTobias Moretti
Moritz Bleibtreu
Martina Gedeck
MüzikMartin Todsharow
Görüntü yönetmeniCarl-Friedrich Koschnick
KurguBettina Böhler
Çıkış tarih(ler)i18 Şubat 2010 (2010-02-18) (Berlinale)
23 Eylül 2010 (2010-09-23) (Almanya)
Süre100 dakika
ÜlkeAlmanya
DilAlmanca

Jew Suss: Rise and Fall (Almanca özgün adı: Jud Süss - Film ohne Gewissen), Oskar Roehler tarafından yönetilen ve antisemitik Nazi propaganda filmi Jud Süß'ün (1940) arkasındaki yaratıcı süreci dramatize eden 2010 Alman tarihî drama filmi. Film 60. Berlin Uluslararası Film Festivali'nde Altın Ayı ödülüne aday gösterildi.[1]

Filmin Almanya'daki prömiyeri Berlin Film Festivali'nde yapıldı ve özellikle tartışmalı konusu nedeniyle karışık eleştiriler aldı. Bununla birlikte, Alman eleştirmenler Ferdinand Marian rolündeki aktör Tobias Moretti'den övgüyle söz ettiler.[2] 2011 yılında görüntü yönetmeni Carl-Friedrich Koschnick sinematografi dalında Avusturya Romy ödülünü aldı.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

1930'ların sonunda Avusturyalı aktör Ferdinand Marian'ın kariyeri yükselişteyken, Propaganda Bakanı Joseph Goebbels tarafından "Jud Süß" adlı filmde başrol için bizzat seçilir. Marian önce teklifi reddeder, ancak daha sonra kabul eder. Yönetmen Veit Harlan yönetiminde çekimler yapılırken Marian değişmeye başlar ve bu da Yahudi eşi Anna ile tartışmasına yol açar. Jud Süß Eylül 1940'ın başında Venedik Film Festivali'nde galasını yapar ve birkaç gün sonra Alman sinemalarında gösterime girer. Orada, Yahudi karşıtı propaganda filmi milyonlarca izleyiciye ulaşır ve o andan itibaren Marian, tehditkâr görünümlü Yahudi vergi memuru Joseph Süß Oppenheimer rolüyle özdeşleşir ve başka filmlerde oynaması için birçok teklif alır.

Artık Alman İmparatorluğu'nun bir parçası olan Marian, profesyonel meslektaşlarının çoğunu sürgüne gönderen Nasyonal Sosyalistlerin arkasındaki tehdidi tanır. Marian'ın bahçeli evinde saklanan ve bahçıvan kılığına giren Yahudi aktör Wilhelm Adolf Deutscher, Marian'ın bir ilişkisi olduğu anlaşılan hizmetçi Britta tarafından arkadaşı Lutz'a ihbar edilir. Marian daha sonra alkol alarak teselli bulur ve karısını Vlasta adında bir Çek kadınla aldatır. Joseph Goebbels, Marian'ı kontrol altına almak için Anna'yı sınır dışı eder, ancak bu tam tersi bir etkiye neden olur.

İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda Nazi rejimi çökerken, Marian'ın "Jud-Süß" ve Nazilerle olan ilişkisi nedeniyle oyunculuğa devam etmesine izin verilmez. Aynı zamanda, birçok profesyonel meslektaşının saklanmasını izlemek zorunda kalır ve Amerikan ordusuyla karşı karşıya gelir. Jud-Süß yönetmeni Veit Harlan filmi yapmaya zorlandığı konusunda ısrar eder. Marian daha sonra bir Nazi toplama kampından sağ kurtulan arkadaşı Wilhelm ile karşılaşır. Wilhelm, Marian'a karısının ölümü hakkında bilgi verir. Ardından Vlasta'nın bir ABD askeriyle ilişkisi olduğunu öğrenir ve bu durum Marian'ın ruhsal bir çöküntü yaşamasına ve arabasını yoldan çıkararak ölümüne neden olur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "60. Berlin Uluslararası Film Festivali: Program". berlinale.de. 29 Ağustos 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2010. 
  2. ^ "Tobias Moretti, Ferdinand Marian rolündeki çok yönlü performansıyla göz dolduruyor". 5 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]