Hayvan bakımevi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hayvan bakımevi veya Hayvan barınağı devlet ya da özel kuruluşlar tarafından işletilen, genellikle sokakta yetişmiş, kaybolmuş ya da sahipleri tarafından terkedilmiş hayvanlara sığınacak geçici bir yer sağlamak için, çoğu ülkede hayvan hakları savunucularının ve hayvan severlerin desteğiyle kurulan barınaklardır. Bazı ülkelerde ise, devletin sağladığı kamu kaynaklarıyla kurulan barınaklar vardır. Çoğunlukla kedi ve köpeklere ev sahipliği yaparlar.

Günümüzde hayvan bakımevlerinin asıl amacı, hayvanlar asıl sahipleri tarafından alınana, yeni bir eve kavuşana, başka bir organizasyona gönderilene veya sahiplenilmiyorsa ötanazi uygulanana kadar hayvanlara geçici süreyle güvenli ve gerekli tedavilerinin yapıldığı bir yer sağlamaktır.

Hayvan bakımevlerinin kaynakları devlet veya vatandaş bağışlarıyla sağlanabilir.

Türkiye'deki hayvan bakımevleri genelde devletin sağladığı kamu kaynaklarıyla kurulur. Türkiye'de bir çok şehirde, hayvanların, kısırlaştırma, tedavi ve aşılarının yapıldığı, veteriner kontrolünde modern belediye barınakları mevcuttur. Bunun yanında bir kaç tane özel hayvan bakımevi de mevcuttur.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]