Hayalet Öğrenciler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hayalet Öğrenciler
Promoción fantasma
Filmin İspanyolca özgün posteri
YönetmenJavier Ruiz Caldera
YapımcıFernando Bovaira
Simón de Santiago
Sandra Hermida
Eneko Lizarraga
Edmon Roch
Francisco Sánchez Ortiz
SenaristCristóbal Garrido
Adolfo Valor
OyuncularRaúl Arévalo
Alexandra Jiménez
Andrea Duro
Jaime Olías
Àlex Maruny
Anna Castillo
Aura Garrido
Javier Bódalo
MüzikJavier Rodero
Görüntü yönetmeniArnau Valls Colomer
Sanat yönetmeniJavier Alvariño
KurguAlberto de Toro
StüdyoCiskul
Mod Producciones
Think Studio
Ikiru Films
DağıtıcıHispano Foxfilms S.A.E.
Çıkış tarih(ler)i3 Şubat 2012 (2012-02-03) (İspanya)
Süre88 dakika
Ülkeİspanya
Dilİspanyolca

Hayalet Öğrenciler (İspanyolca özgün adıyla Promoción fantasma), yönetmenliğini Javier Ruiz Caldera'nın üstlendiği, komedi türündeki 2012 yapımı İspanyol filmi. Başrollerinde Raúl Arévalo, Alexandra Jiménez, Andrea Duro, Jaime Olías, Àlex Maruny, Anna Castillo, Aura Garrido ve Javier Bódalo'nun yer aldığı film; ölümlerinin ardından ölümle yaşam arasına kalan hayaletleri görme yeteneğine sahip olan bir öğretmenin, beş eski öğrencisinin hayalet olarak yaşadığı okula atanması sonrasında yaşananları konu almaktadır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Öğretmenlik yapan Modesto (Raúl Arévalo), ölümlerinin ardından ölümle yaşam arasına kalan hayaletleri görme yeteneğine sahiptir. Bu yeteneğini bir psikolojik rahatsızlık olarak görmekte ve psikiyatr desteği almaktadır. Ölüleri normal bir insan gibi gördüğünden, zaman zaman onların ölü olduğunun farkına varmaz ve kendi kendine konuşuyormuş gibi gözükür. Bu gibi sebeplerden dolayı çalıştığı çoğu okuldan kovulmuştur. Geldiği son okul olan Monforte Lisesi'ndeki ilk gününde, öğrencilerin kendisini kasıtlı olarak yanlış yönlendirmesi sonucu çatı katında bulunan harabe durumdaki kütüphaneye girer. Burada bir sınıfla karşılaşmayı bekleyen Modesto, okulun eski öğrencilerinden olan beş hayaletle karşılaşır. Hayaletler Modesto'yu korkutmaya çalışsa da bunu başaramaz ve ilk defa kendilerini gören ve duyan birinin varlığıyla şaşırırlar. Okulda hayaletlerin olduğunu öğrenmesi sonrasında Modesto, müdire Tina Escalonilla (Alexandra Jiménez)'ya okuldaki görevinden ayrılma talebinde bulunur. İkilinin konuşması sırasında Modesto, gördüğü hayaletlerin fotoğraflarının yer aldığı ve ve bu öğrencilerin anısına düzenlenen bir bölmeye bakakalmıştır. Modesto'nun daldığını gören Tina, Modesto'nun istifa etmek istemesiyle bu olay arasında bir bağlantı olduğunu anlar. Ancak Modesto, daha fazla konuşmadan okuldan ayrılır.

Ertesi gün Modesto'nun evine giden Tina, yıllardır okulda garip şeyler olduğundan ve hayaletlerin varlığına inandığından bahseder. Tina, gördüklerini anlatan Modesto'ya inanmış ve Modesto'nun hayaletleri görebildiğine inanan ilk kişi olmuştur. O ana kadar bunun psikolojik bir rahatsızlık olduğunu düşünen Modesto ise gördüklerinin gerçek olduğunu anlamıştır. Tina, babasının okul müdürü olduğu dönemde, 1986 Noel'inde okulda düzenlenen bir parti sırasında, cezalı oldukları için çatı katındaki kütüphanede gözetim altında bulunan beş öğrenciden bahseder. O gün sebebi bilinmeyen bir yangın çıkmış ve bu beş öğrenci yaşamını yitirmiştir. Bu öğrencilerin hayaletlerinin okulda olduğuna inandığını söyleyen Tina, hayaletlerin okuldaki öğrenci ve öğretmenlere huzur vermediğini ve bu sebepten ötürü yönetim kurulunun okulu kapatacağından bahsederek Modesto'dan yardım ister. Kütüphaneye giden ve hayaletlerle tanışan Modesto, onlarla konuşarak okulu terk etmeleri için ikna etme çabasına girişse de bunu başaramaz.

Psikiyatr ile olan randevusunda, ofisin diğer odasında duran ve konuştuğu psikiyatrın babası olduğunu öğrendiği bir hayaletten, ölülerin yarım kalan bir işleri olmasından dolayı bu dünyada kaldıklarını ve burayı terk edemediklerini öğrenir. Buradan yola çıkarak beş hayaletin liseyi yarıda bıraktıklarını ve mezun oldukları vakit yarım kalan işlerini tamamlayacakları fikrine kapılır. Kütüphaneye gider ve durumu hayaletlere anlatır. Plana göre Modesto bu öğrencilerin eğitimini tamamlamalarına yardımcı olacak ve öğrenciler, mezun olmaları sonrasında bu dünyadan ayrılacaktır. Öğrencilerden Mariví (Andrea Duro), Jorge (Jaime Olías), Ángela (Anna Castillo) ve Pinfloy (Javier Bódalo) bu fikre olumlu baksa da Dani (Àlex Maruny), önceleri bu şekilde varlığını devam ettirmenin daha iyi olduğunu düşünerek derslere katılmaz ve hatta okul için birtakım sorunlar yaratmaya devam etse de kısa bir süre sonra o da derslere katılım sağlar. Öte yandan okul aile birliği başkanı Otegui (Carlos Areces) de okulda görevli personelin azlığı sebebiyle gönüllü olarak müdür yardımcısı görevine gelmiş ve Modesto'nun birtakım uygunsuz davranışlar sergilediğini düşünerek kendisinin okuldaki görevinden ayrılması konusunda fikir beyan etmeye başlamıştır. Okulun kuruluş günü için yapılacak etkinliklerin organizasyon aşamasında da görev alan Otegui, müdireden gizli bir şekilde millî eğitim bakanını (Elena Irureta) da etkinliklere davet etmiştir. Hayalet öğrencilerin derslerin devam ederken, intihara meyilli bir öğrenci olan Elsa (Aura Garrido) ile yazışarak iletişim kuran Jorge arasında duygusal bir yakınlık başlar.

Derslerin sona ermesinin ardından Modesto, hayalet öğrencilere sınavlar yapar. Tüm öğrenciler sınavları geçer ve Modesto, tamamının liseden mezun olduğunu beyan eder. Hayalet öğrenciler dünyadan ayrılmayı beklerken hiçbir şey yaşanmaz. Bunun üzerine Modesto tarafından kandırıldıklarını söyleyerek tekrar okuldakilere korku salmaya başlarlar. Yarım bıraktıkları işleri tamamlamalarına rağmen dünyadan ayrılmamaları sebebiyle bir kez daha hayalet psikiyatr ile görüşen Modesto, yarım bıraktıkları işin başka bir şey olabileceğini, muhtemelen birinin suçluluk duygusu duyduğunu ve itiraf etmesi gereken bir şey olduğunu öğrenir. Bu sırada Otegui'nin girişimleriyle okuldaki öğrencilerin velileri okulda bir toplantı düzenlemiş ve Modesto'nun okuldan ayrılması konusunda Tina'yı ikna etmiştir. Kütüphaneye çıkarak hayaletlerle bir görüşme daha gerçekleştiren Modesto, onlara yarım kalan işlerini tamamlamadan bu dünyadan ayrılamayacaklarını anlatır. Birinin itiraf etmesi gereken bir şey olabileceğinden konuyu açar ve bu kişinin kaçamak tavırlar sergileyen Dani olduğunu düşünerek Dani'yi sıkıştırır. Dani, yangını kendisinin başlattığını itiraf eder. Bu itirafın ardından arkadaşları Dani'ye karşı tavır alırken Modesto'da eşyalarını toplayarak okuldan ayrılır.

Hayatta olmayan öğrencilerin kütüphaneye gitmesi yönünde yapılan anonsla öğrenciler ile Tina kütüphanede buluşur. Öğrencileri göremese de kendisini duyduklarını bilen Tina, Modesto'nun dönmesi konusunda öğrencilerden yardım ister. Öğrenciler de şimdiye dek kendilerine yardım eden tek kişinin Modesto olduğunun farkına varır. Okuldaki hizmetlilerden Manuela (Silvia Abril)'nın vücuduna giren Pinfloy, Modesto'ya telefon eder ve bir iş için okula gelmesi konusunda onu ikna eder. Diğer taraftan Ángela ise, Mariví'ye, kendisinden sakladığı bir sırrı olduğunu itiraf eder. Öldüğü sırada hamile olan Mariví'nin sevgilisi Chema, yazdığı mektubu parti gecesi yanlışlıkla Ángela'nın dolabına koymuştur. Ángela mektubu açmadığını söylerken mektubu alan Pinfloy onu açar ve okumaya başlar. Mektupta Chema, sonraki sene Londra'ya gideceğini ve döndüğünde amcasının yanındaki işinin hazır olacağını, sevgilisinin hamile olduğundan ailesinin haberi olmadığını, çocuğun kendisinden olup olmadığını dahi bilmediğini ve henüz evlenmeye hazır olmadığını yazmıştır.

Kuruluş günü etkinliklerinin olduğu gün okuldaki tüm personel, millî eğitim bakanını karşılamak için okulun girişindedir. Modesto da kendisine edilen telefon sonrasında okula gelmiş ve arka kısımda beklemektedir. Konuşmak için Tina'yı arkaya çağıran Modesto, kendilerine tekrar yardım etmeye karar verdiğini söyler. İkilinin yanına gelen Otegui'ye de hayaletlerin varlığından ve Modesto'nun onlarla iletişim kurabildiğinden söz edilse de Otegui bu anlatılanlara inanmaz. Bu sırada hayaletler de üçlünün yanına gelmiştir. Konuşmalar sırasında Otegui'nin adını duyan Mariví, onun Chema olduğunu söyler. Modesto, Mariví'nin adına Chema'ya veryansın eder ve hamile bırakıp terk ettiği kızın hayaletinin hemen yanlarında olduğunu ona söyler. Grup, etkinlikler kapsamında oluşturulan koroyu dinleme amacıyla içeri girer. Müziğin kötü ve sıkıcı olmasından ötürü tüm konuklar sıkılmış, bazıları uyuyakalmıştır. Yıllardır hayalinin koroya girip şarkı söylemek olduğunu belirten Ángela, korodaki bir kızın vücuduna girer, öne çıkar ve mikrofonu alarak kendi istediği tarzda şarkı söyler. Şarkıyla birlikte salon canlanır, diğerleri de şarkıya eşlik eder. Ancak bir anda sahneye Otegui çıkar ve kızı iterek mikrofonun başına geçer. Tina'yı aşağılayıcı bir konuşma yapmaya başlasa da Dani vücuduna girer ve kendisini küçük düşürücü bir konuşma yapar. Otegui'nin sahneden indirilmesi sonrasında sahneye çıkan Tina, yaptığı konuşmayla eski bir gelenek olan parti geleneğini tekrar okula getirdiğini söyler. Akşam düzenlenen partiye katılanlar arasında, öldüğü sırada sarhoş olduğundan dolayı hayaleti de sarhoş olan Pinfloy da katılır. Bu sayede tüm hayaletlerin yarım kalan işleri tamamlanmış olur ve beş arkadaş dünyadan ayrılır. Modesto ile Tina'nın dans etmesi ve sonrasında öpüşmesi ile film sona erer.

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Adaylık ve ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hayalet Öğrenciler'in veya kadrosundan herhangi bir ismin aday gösterildiği ve kazandığı ödüller aşağıdaki gibidir:[1]

Ödül Tören tarihi Kategori Adaylar veya kazananlar Sonuç
Brüksel Uluslararası Fantastik Film Festivali 2013 Uluslararası Yarışma - Altın Kuzgun Javier Ruiz Caldera Kazandı
Pegasus İzleyici Ödülü - En İyi Film Javier Ruiz Caldera Kazandı
Neuchâtel Uluslararası Fantastik Film Festivali 2013 Geleceği Görüntüleme Ödülü Javier Ruiz Caldera Kazandı
Narcisse Ödülü - En İyi Film Javier Ruiz Caldera Adaylık

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Awards for Hayalet Ögrenciler (2012)" (İngilizce). Internet Movie Database. 27 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]