George E. Marcus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
George E. Marcus
Pontificia Universidad Católica del Perú'da bir konferans sırasında.
DoğumBrownsville, Pensilvanya
MilliyetAmerikalı
Mezun olduğu okul(lar)Yale University
Harvard University
MeslekAntropolog
Tanınma nedeniCultural Anthropology dergisinin kurucusu, postmodern antropoloji, etnografik çalışmalar
EvlilikPatricia Seed
Çocuk(lar)Rachel, Avery

George Emanuel Marcus, Kaliforniya Üniversitesi, Irvine'da seçkinlerin antropolojisine odaklanan Amerikalı bir antropoloji profesörüdür.[1]

Eğitim ve yaşam[değiştir | kaynağı değiştir]

Marcus, 1968 yılında Yale Üniversitesi'nden lisans ve 1976'da Harvard'dan doktora derecesi aldı.[2] 1982–83 akademik yılını Princeton Üniversitesi'nde Institute for Advanced Study enstitüsünde geçirdi. Burada 1986'da Michael M. J. Fischer ile birlikte yazacağı Kültürel Eleştiri olarak Antropoloji 'ye dair çalışmalarına başladı (kitabın ikinci baskısı 1999'da yapıldı).[3]

Daha sonra, Rice Üniversitesi'nde 25 yıl boyunca Joseph D. Jamail Profesörü olarak antropoloji bölümüne başkanlık etti. Halen de Chancellor's Profesörü olarak Kaliforniya Üniversitesi, Irvine'da görev yapmaktadır. Burada kurduğu Etnografya Merkezi (Center for Ethnography 19 Mayıs 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.) etnografik metot üzerine denemeler ve inovasyonlara ağırlık vermektedir.

Kartografide uzmanlaşmış ve yine Kaliforniya Üniversitesi, Irvine'da profesör olarak görev yapan tarihçi Patricia Seed ile evlidir.[4] İki çocukları vardır.

Akademik araştırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Marcus, "seçkinler" üzerine çalıştı — Seçkinler büyük miktarda sosyal güce sahip insanlar olarak tanımlanabilir. Araştırma yaptığı seçkin gruplar şunlardır: Galveston, Teksas'ta ailelerinden miras kalmış bir grup üst sınıf mensubu, Tonga'nın asil sınıf ve Portekizli bir asilzade. Editörlüğünü yaptığı ültürü Yazmak (Writing Culture) ve Kültürel Eleştiri Olarak Antropoloji (Anthropology as Cultural Critique) kitaplarında şunu vurgular: antropologların düşüncelerini genel olarak kendi sosyal, politik ve edebi tarihçelerine göre çerçevelerler ve kendilerinden daha az güç ve statüye sahip insanları incelemeye daha meyillidirler.

Marcus, antropolojiyi modern dünyanın bir zamanlar tecrit edilmiş olarak kabul edilen topluluklar üzerindeki etkisine daha fazla dikkat etmeye zorladı. Bir topluluğun dünya çapında nasıl değiştiği ve dağıldığı da dahil olmak üzere bu çağdaş odağı yansıtmak için yeni araştırma yöntemlerini savundu. 1980'lerde çoğu antropolog, uzun süredir devam eden yerel geleneklere odaklanarak, aynı yerde yüzlerce yıldır yaşayan insanları inceliyordu. Bugün ise, örneğin Samoa halkıyla ilgilenen bir antropolog, sadece Samoa Adaları'ndaki hayatı değil, aynı zamanda Yeni Zelanda, Hawaii ve Kaliforniya'daki Samoa topluluklarını da inceleyecektir.

Marcus'un şu anki araştırmaları, büyük güç sahibi kurumlar ve bunların sıradan insanlar ile olan bağlantıları ve bunların sonuçlarına odaklanmaktadır. Örneğin, Antropolog Douglas R. Holmes ile çalışırken, ABD ve Avrupa'daki merkez bankalarının işletilmesindeki düşünce ve karar verme süreçlerini incelemek için antropolojik araştırma metodlarını uygulamaktadır.

Yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kültürel Antropoloji (Cultural Anthropology) dergisini o kurdu. Kültürel Antropoloji Derneğinin yayın organı olan bu derginin yüksek bir akademik itibarı vardır. Chicago University Press 'in Late Editions: Cultural Studies for the End of the Century serisinin de editörlüğü yaptı. 1990'lar boyunca her yıl bir tane olmak üzere sekiz yıl boyunca çıkan bu kitap serisi "yirmi birinci yüzyılın eşiğinde kültürel çalışmaların karşılaştığı rahatsız edici ikilemler ve benzeri görülmemiş zorluklar"ı belgeliyordu [5] Dizi, İnternet, komplo teorileri, belgeseller, nükleer silahlar, çevre politikaları, yapay zeka ve cryonics gibi konuları kapsıyordu.[6]

Late Editions[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Connected: Engagements with Media (Editor, Late Editions: Cultural Studies for the End of the Century, Chicago: University of Chicago Press, 1996)
  • Corporate Futures: The Diffusion of the Culturally Sensitive Corporate Form (Editor, Late Editions: Cultural Studies for the End of the Century, Chicago: University of Chicago Press, 1998)
  • Cultural Producers In Perilous States: Editing Events, Documenting Change (Editor, Late Editions: Cultural Studies for the End of the Century, Chicago: University of Chicago Press, 1997)
  • Para-Sites: A Casebook against Cynical Reason (Editor, Late Editions: Cultural Studies for the End of the Century, Chicago: University of Chicago Press, 2000)
  • Paranoia within Reason: A Casebook on Conspiracy as Explanation (Editor, Late Editions: Cultural Studies for the End of the Century, Chicago: University of Chicago Press, 1999)
  • Perilous States: Conversations on Culture, Politics, and Nation (Editor, Late Editions: Cultural Studies for the End of the Century, Chicago: University of Chicago Press, 1994)
  • Technoscientific Imaginaries: Conversations, Profiles, and Memoirs (Editor, Late Editions: Cultural Studies for the End of the Century, Chicago: University of Chicago Press, 1994)
  • Zeroing In on the Year 2000: The Final Edition (Editor, Late Editions: Cultural Studies for the End of the Century, Chicago: University of Chicago Press, 2000)

Diğer yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "George E. Marcus, Professor Emeritus of Anthropology". Rice University. Archived from the original on 25 April 2014. Retrieved 25 April 2014.
  2. ^ "Department of Anthropology: George Marcus 26 Nisan 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". UC Irvine School of Social Sciences. Retrieved 3 March 2020.
  3. ^ George Marcus; Michael M. J. Fisher (1999). Anthropology as Cultural Critique: An Experimental Moment in the Human Sciences (2 ed.). Chicago, IL: University of Chicago Press. p. xii. ISBN 978-0226504506.
  4. ^ "Faculty Profile System: Patricia Seed". University of California, Irvine. 29 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2014. 
  5. ^ "Perilous States: Conversations on Culture, Politics, and Nation". University of Chicago Press. 21 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2014. 
  6. ^ "Late Editions: Cultural Studies for the End of the Century". University of Chicago Press. 9 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2014.