Evde sağlık hizmeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ev ortamında alabileceğiniz her türlü sağlık hizmeti, evde sağlık hizmeti olarak adlandırılır. Evde sağlık hizmetlerinde sunulan hizmet yelpazesi sınırsızdır. Bireyin kişisel durumuna bağlı olarak, bakım, hemşirelik hizmetlerinden laboratuvar tetkikleri gibi uzman tıbbi hizmetlere kadar değişebilir. Siz ve doktorunuz, evde ihtiyaç duyabileceğiniz bakım planını ve hizmetleri belirleyeceksiniz. Evde bakım hizmetleri şunları içerebilir:

Doktor Bakımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Doktor, hastayı evinde ziyaret ederek hastalıkları teşhis etme ve tedavi etme işlemlerini gerçekleştirebilir. Aynı zamanda evde sağlık hizmeti ihtiyaçlarını periyodik olarak gözden geçirebilir.

Hemşirelik Bakımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Evde sağlık hizmetlerinin en yaygın biçimi, kişinin ihtiyaçlarına bağlı olarak çeşitli türlerde hemşirelik bakımıdır. Doktorun önerileri doğrultusunda kayıtlı bir hemşire, bir bakım planı hazırlar. Hemşirelik bakımı, yara bakımı, ostomi bakımı, intravenöz tedavi, ilaç uygulama, hastanın genel sağlığını izleme, ağrı kontrolü ve diğer sağlık destekleri içerebilir.

Fiziksel, Mesleki ve/veya Konuşma Terapisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı hastalar, bir hastalık veya yaralanma sonrasında günlük görevleri nasıl yerine getireceklerini öğrenmekte veya konuşma becerilerini geliştirmekte yardıma ihtiyaç duyabilirler. Fizik tedavi uzmanı, hastanın kasları ve eklem kullanma becerisini yeniden kazanmasına veya güçlendirmesine yardımcı olacak bir bakım planı oluşturabilir. Mesleki terapist, fiziksel, gelişimsel, sosyal veya duygusal engellere sahip hastanın yeme, banyo yapma, giyinme ve daha fazlası gibi günlük işlevleri nasıl yerine getireceğini yeniden öğrenmesine yardımcı olabilir. Konuşma terapisti, konuşma bozukluğu yaşayan hastanın net iletişim yeteneğini yeniden kazanmasına yardımcı olabilir.

Tıbbi Sosyal Hizmetler[değiştir | kaynağı değiştir]

Tıbbi sosyal çalışanlar, hastaya danışmanlık yapma ve iyileşme sürecinde hastanın ihtiyacına uygun toplum kaynaklarını bulma dahil çeşitli hizmetler sunarlar. Bazı sosyal çalışanlar, hastanın tıbbi durumu çok karmaşıksa ve birçok hizmetin koordinasyonunu gerektiriyorsa hastanın durum yöneticisi olabilirler.

Evde Sağlık Yardımcılarından Bakım[değiştir | kaynağı değiştir]

Evde sağlık yardımcıları, hastanın yatak dışına çıkma, yürüme, banyo yapma ve giyinme gibi temel kişisel ihtiyaçları konusunda yardımcı olabilirler. Bazı yardımcılar, bir hemşirenin gözetiminde daha özelleşmiş bakım konusunda eğitim almış olabilirler.

Ev Bakımı veya Temel Yardım Bakımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Hasta evde tıbbi bakım görürken, ev işleriyle veya görevlerle yardımcı olan bir ev işleri yardımcısı, yemek hazırlığı, çamaşır, alışveriş yapma ve diğer ev işleri konularında evi sürdürebilir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Types of Home Health Care Services". www.hopkinsmedicine.org (İngilizce). 26 Ocak 2022. 3 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2023.