Eliso Virsaladze

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Genel bilgiler
Doğum14 Eylül 1942
Tiflis, Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti
Çalgılarpiyano
Resmî sitehttps://elisovirsaladze.com

Eliso Virsaladze (Gürcüce; ელისო ვირსალაძე); (d. 14 Eylül 1942) Gürcü piyanist.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Gürcistan SSC'nin Tiflis şehrinde doğdu. Babası Constantine Virsaladze ve büyükbabası Spiridon Virsaladze tanınmış bir doktor ve bilim adamlarıydı. İlk piyano derslerini 9 yaşındayken Gürcistan'ın tanınmış piyanist ve profesörü büyükannesi Anastasia Virsaladze'den aldı. 9 yaşından itibaren Heinrich Neuhaus'ın son günlerine kadar ders almaya başladı. Tiflis Devlet Konservatuarı'ndan (Anastasia Virsaladze Sınıfı) mezun oldu. Eğitimine Moskova Konservatuarı'nda Yakov Zak'ın yanında yüksek lisans öğrencisi olarak devam etti. Ayrıca birçok kez A. Goldenweiser ve N. Perelman programlarında yer aldı.

1962'de Moskova'da düzenlenen Uluslararası Çaykovski Yarışması'nda 3.lük ödülünü, 1966'da Almanya'nın Zwickau kentinde düzenlenen Robert Schumann Uluslararası Yarışması'nda 1.lik ödülünü kazandı.

Sviatoslav Richter onu zamanının en iyi kadın piyanisti ve Schumann'ın en iyi yorumcusu olarak tanımladı.

Büyük bir piyanist olarak kabul edilen Virsaladze, 1967'den beri Moskova Konservatuarı'nda ders vermektedir (1993'te profesör olmuştur).[1][2] Almanya'nın Münih Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi'nde de (1995-2011) bulunmuştur. 2010 yılından itibaren İtalya'nın Floransa kentindeki Scuola di Musica di Fiesole'de ders vermektedir. Aynı zamanda Tokyo Müzik Koleji'nde seçkin misafir profesördür.[3] Ayrıca dünyanın her yerinde düzenli olarak ustalık sınıflarında paylaşımlarda bulunmaktadır.

En seçkin öğrencileri arasında şu isimler yer almaktadır: B. Berezovsky, A. Volodin, A. Zuev, JHPark, T. Yang, D. Shishkin.

1975 yılından bu yana, aralarında Kraliçe Elisabeth Yarışması, Arthur Rubinstein Uluslararası Piyano Yarışması, R. Schumann Uluslararası Yarışması, Géza Anda Uluslararası Piyano Yarışması, Uluslararası Çaykovski Yarışması, Uluslararası Piyano Yarışması, Tiflis Uluslararası Piyano Yarışması ve Paloma O'Shea Santander'in de bulunduğu pek çok tanınmış uluslararası yarışmanın jürisinde yer almıştır.

Eliso Virsaladze Gürcüce, İngilizce, Almanca, Fransızca , İtalyanca, İspanyolca, Rusça ve Lehçe konuşabilmektedir.

Orkestralar ve oda müziği[değiştir | kaynağı değiştir]

Eliso Virsaladze, 1966'dan bu yana resitaller verdi ve Yevgeny Svetlanov, Kyrill Kondrashin, Riccardo Muti, Yuri Temirkanov, Kurt Sanderling, Mariss Jansons, Marin Alsop, Wolfgang Sawallisch, Mikhail Pletnev, Vakhtang ve Jansug Kakhidze ve daha pek çok önemli ismin yönetimindeki büyük uluslararası orkestralarla sahneye çıktı.

Virsaladze, Natalia Gutman, Oleg Kagan, Borodin ve Taneyev Dörtlüsü ile birlikte oda müziği çalmaktadır. Kendisi Schumann, Beethoven, Bach, Mozart, Chopin ve daha pek çok eserin yorumcusudur. Live Classics şirketi onun geniş repertuarının çoğunu kaydetti.

1971'de Gürcistan SSR Halk Sanatçısı, 1989'da SSCB Halk Sanatçısı unvanını aldı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ 88 notes pour piano solo, Jean-Pierre Thiollet, Neva Editions, 2015, p. 51. 978-2-3505-5192-0
  2. ^ "персоналии – Вирсаладзе Элисо Константиновна". www.mosconsv.ru. 16 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2022. 
  3. ^ "Tokyo College of Music". 3 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2024.