Diş macunu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir diş fırçasına sürülen diş macunu

Diş macunu, içerisinde bol miktarda flor ve kalsiyum içeren bir diş temizleme ürünüdür. Macunumsu bir kıvamda ve değişik aromalarda olabilir ancak genellikle mentollü yani nane aromalıdır. Kökeni misvak bitkisinin diş temizleyici özelliğine dayanır.

Arkeologlar, insanların binlerce yıldır ağız hijyeni uyguladıklarına dair pek çok sayıda kanıt bulmuşlardır. MÖ 5000'de Mısırlılar, öküz toynaklarının toz külleri, mür (reçine), toz haline getirilmiş yanmış yumurta kabukları ve ponza taşı içeren bir diş tozu kullanmışlardır. İçeriği kayıt edilen ilk diş tozu yine Mısırlılar tarafından MS 4. yüzyılda geliştirilmiştir. 18. yüzyılda diş tozlarının kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır. 19. yüzyılın başlarında ise tozu macuna çevirmek, hoş tat vermek ve macunun kurumasını önlemek amacıyla gliserin eklenmiştir. 1890'larda günümüz diş macunu tüplerine benzer bir tüp kullanımına geçilmiştir. Diş macunları, 1900'lerin başında geleneksel sabun ve aşındırıcı modelden, kalsiyum florür ve daha sonra sodyum florür gibi kimyasallar içeren yeni 'modern' diş macunlarına doğru değişmiştir. 1914 yılında sodyum florür içeren diş macunu fikri ortaya atılmıştır. 1955 yılında Procter & Gamble şirketi tarafından piyasaya sürülen Crest isimli diş macununun tüm Amerika pazarında satılan ilk florür içeren diş macunu olduğu bilinmektedir.[1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Çi̇l, Burcu GÖZETİCİ; Bozkurt, Funda ÖZTÜRK (2020). "Diş Macunlarının Tarihçesi". Türkiye Klinikleri Restoratif Diş Tedavisi - Özel Konular. 6 (2): 1-4.