Dalkavuklar Gecesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dalkavuklar Gecesi - Z Vitamini
Dalkavuklar Gecesi - Z Vitamini kitabı kapağı
YazarHüseyin Nihal Atsız
ÜlkeTürkiye Türkiye
DilTürkçe
TürRoman
Yayım1941 (özgün)
1941 (Türkçe)
YayımcıÖtüken Neşriyat
Sayfa136 (Z Vitamini ile beraber)
ISBN9789754378047

Dalkavuklar Gecesi, Hüseyin Nihal Atsız tarafından 26 Mayıs 1941'de[1] yazılan ve kısa sürede toplanan alegorik bir eserdir. Hikâye, Hatti Kraliyetinde geçmektedir. Eserde Yaver Sabba adıyla geçen kişi Cevat Abbas Gürer'dir. Karakterlerin isimleri, temsil ettikleri kişilerin isimlerinin çoğu durumda tersten yazılmasıyla türetilmiştir. Örneğin; Yaver Sabba-Cevat Abbas Gürer, Hekim Teşen-Neşet Ömer İrdelp gibi.[2]

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Karakter Özellikler
Tutaşil Kısa boylu kıvırcık saçlı kalın gövdeli su katılmamış bir Hatti'dir. İlk atası Hatti devletini kuran Pampa ile birlikte çalışmıştır. Kralın başkumandanı iken romanın sonunda görevden alınmıştır.
Hantilyas Halk arasında Gülmez yüzlü kadın olarak tanınır. Yıllardan beri sarayda olduğu halde ne yaptığı, kimin nesi olduğu belli değildir.
Subbiluliyuma Hatti devletinin kralıdır. Koca burunlu ve şehladır. Şarap içmeyen vezirleri azletmiş, ilk başta şarap içmeyen başkomutan Tutaşil'i azletmediyse de vezirlerin Tutaşil'in savaşı kaybettiği, şarap içmediğini ve kralla kendini bir gördüğü söylemesiyle Tutaşil'i görevden alarak Asurlu piyade komutanını başkomutan yapmıştır. Doktoru Teşen içki içmemesini öğütlemesine rağmen aldırış etmez. Romanın sonunda içki sofrasında bayılır, akıbeti bilinmemektedir.
İlânasam Filozoftur. Büyük babası Asur'dan gelip vezir olmuştur. Kalın kaşlı ve sevimsizdir. Krala şiirler yazar.
Cüce İrdas Gençliğinde tavuk çalarak geçimini sağlarken sonradan zengin olmuş methiyeler yazarak kralın gözüne girmiştir.
Ziza Kralın başhekimidir. Gözleri uzağı iyi görmez. Sonradan vezir olmasıyla başhekim Teşen olmuştur.
İkeznini Kargamışlı bir bilgindir. Birçok dil bilir. Mahzendeki içeceğin sadece şarap olduğunu dillendirdiği için dalkavuklar tarafından dövülmüş ve Hatti'yi terk etmiştir.
Yamzu Yuvarlak yüzlü, uzun saçlı, ayıbalığı gibi şişman gövdelidir. Bilgin olmak için ders almaktadır. Kraliçe olmak istemektedir.
Pilga İkinci hekimdir. Kralla içki sofrasında tartışmış ceza olarak havuza 50 defa daldırılıp çıkartılmış bu nedenle bir süre sonra ölmüştür.
Kahin Şilka Falcılık, kahinlik etmez, yıldız bakmaz ama halk yine de kahin der. Eski bir hâkimdir. Şarap adının kullanılması yasak olmasına rağmen şarap adının yayılmasına en mühim sebep Şilka olmuştur. Eşi Tubişka ve oğlu Murya ile beraber yaşar.
Sabba Bir dilencinin oğlu iken kral onu yaveri yapmış, çiftlikler vermiştir.
Teşen Ziza vezir olduktan sonra kralın başhekimi olmuştur. Krala sıhhati için içkiyi bırakmasını söylediyse de kral Teşen'in öğüdüne kulak asmaz.

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitap basıldıktan sonra bir grup üniversiteli genç tarafından Atatürk'e dil uzatıldığı gerekçesiyle protesto edilmiştir.[3] Daha sonra toplatılan kitap 1949 yılında Büyük Doğu Dergisi tarafından yeniden yayımlanmıştır.[4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hüseyin Nihal Atsız, Bütün Eserleri, C. 9, s. 82.
  2. ^ Küçüktepe, Furkan (Temmuz 2016). "Dalkavuklar Gecesi". Tarih Kritik, 4. 
  3. ^ "En Son Havadis Gazetesi-15 Ağustos 1941" (PDF). İstanbul Üniversitesi Gazeteden Tarihe Bakış Projesi. 23 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 19 Şubat 2021. 
  4. ^ "27 Ekim 1949 Tarihli Büyük Doğu Dergisi Sayfa 10". Gaste Arşivi. 23 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2021.