Buz güvercini

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Buz güvercini (Lehçe : Lazurek ; Almanca : Eistaube), uzun yıllar seçici üreme sonucunda geliştirilmiş süslü bir güvercin türüdür.[1] Buz güvercinleri, diğer evcilleştirilmiş güvercin çeşitleriyle birlikte, kaya güvercininin (Columba livia) soyundan gelir.

Buz Güvercini

1846'da Charles Darwin'in renk desenlerini tespit etmek için buz güvercinini melezlediği bilinmektedir.[2] Bu çalışma, onun çığır açan kitabı Türlerin Kökeni'nden sadece üç yıl önce yayınlandı.

Açıklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu cins, "buz mavisi" rengiyle bilinir ve adlandırılır.[3] İlk olarak doğu Almanya'dan batı Polonya'ya kadar olan bölgede geliştirilmiştir ve en erken üreme Saksonya ve Silezya'dadır. Yüzyıllar boyunca yetiştirilen iki ya da üç farklı soy, günümüzün Buz güvercinini oluşturmak için birleştirildi: biri açık renk kanatlı, koyu renk gözlü ve bir veya iki tanesinde siyah kanat işaretleri ve kırmızımsı gözler vardı.

Parlak gün ışığında fotoğraflanan, tüysüz bacaklara sahip hafif kanatlı çeşitlilik.

Buz güvercini, kanat desenlerinin türü ve renginde farklılık gösteren birkaç çeşide sahiptir. Geniş siyah bir kuyruk ucu bandı dışında tümü desensizdir; rektriklerin uçları beyazdır. Buz güvercinlerinin temel rengi soluk gridir. Bunlar bol nedeniyle daha daha açık toz aşağı beyazımsı toz tüm tüyleri kapsamaktadır; Polonyalı adı Lazurek ("sırlı güvercin") buna atıfta bulunur. İngilizce ve Almanca isimler, parlak ışıkta çok hafif mavimsi bir renk tonu ile "buzlu" beyaz görünen renklendirmeye atıfta bulunur. Tüm çeşitlerin tüylü veya tüysüz ayakları olabilir.

Buz Güvercini'nin benzersiz renginden sorumlu olan tüy tozu nedeniyle, alerjisi olan kişiler için uygun olmayabilirler.

Buz güvercini sakin ve nazik doğası ile çok güzel bir kuştur. Sergi ve süs amaçlı çok iyidir. Ayrıca evcil hayvan olarak yetiştirmek için de çok iyidir. Buz güvercini süslü bir güvercin türüdür. Sergileme ve süs amaçlı yetiştirilir.[kaynak belirtilmeli]

Dış görünüş[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu güvercin, buz mavisi rengiyle tanınan süslü bir kuştur. Bu güvercin mutasyonunun başı biraz ovaldir ve düz bir kafaya sahiptir. Kanat tasarımının türü ve rengi bakımından farklılık gösteren birkaç çeşidi vardır. Yine de, bu tüylü yaratıkların esas rengi soluk bir loştur. Bu tür güvercinlerin gözleri, çeşitlere bağlı olarak çeşitli gölgelerdedir. Koyu yasaklı ve kontrol edilen uyarlamanın turuncu ile sarı gözleri vardır. Ve diğer tüm çeşitlerin gözleri morarmış.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The Pigeon. Sumter, S.C.: Levi Publishing Co, Inc. 1977. ISBN 0-85390-013-2. 
  2. ^ "Darwin's Pigeons". 28 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Seymour, Rev. Colin (Ed)(2006) Australian Fancy Pigeons National Book of Standards.