Buz IV

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Buz IV, buzun yüksek basınçtaki yarı kararlı bir fazıdır.

Elde edilişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Buz IV'ün sıvı sudan seçici olarak kristalize etmek için birkaç organik çekirdeklendirme reaktifi önerildi,[1] ancak bu tür reaktiflerle bile, buz IV'ün sıvı sudan kristalleştirilmesi çok zordu ve rastgele bir olay gibi görünüyordu.

2001 yılında, Salzmann ve arkadaşları buz IV'ü tekrarlanabilir bir şekilde elde etmek için için yepyeni bir yöntem bildirdiler;[2] yüksek yoğunluklu amorf buz (HDA) 0,4 K/dk'lık bir hızda ve 0,81 GPa'lık bir basınçta ısıtıldığında, buz IV yaklaşık 165 K'da kristalleşiyordu. Kristalleşme ürünlerinin kaderini tayin eden ise ısıtma hızıydı; hızlı ısıtma (10 K/dk'nın üzerinde) tek fazlı buz XII'nin oluşmasıyla sonuçlanıyordu.

Kristal yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Buz IV'ün kristal yapısı 1981'de Engelhardt ve Kamb tarafından düşük sıcaklıkta tek kristal X-ışını kırınımı ile aydınlatıldı.[3] Buz IV'ün yapısı, R-3c boşluk grubuna sahip eşkenar dörtgen bir birim hücre ile tanımlanır. Buz IV'ün IR[4] ve Raman[5] spektrumları yalnızca geniş tepelerden oluştuğu için hidrojen geometrisinin tamamen düzensiz olduğu öne sürülmüştü ve bu düzensiz doğa Lobban (1998)[6] ve Klotz (2003) ve arkadaşları tarafından nötron tozu kırınım çalışmaları ile doğrulandı.[7] Ayrıca, Bridgman ölçümüne göre, buz VI (düzensiz faz) ile buz IV arasındaki entropi farkı çok küçüktür.[8]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]