Beykent Kalesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Beykent Kalesi, Siirt'in Kurtalan ilçesinin 6 km güneyindeki Beykent köyünde bulunan kaledir.

Beykent Kalesi'nin ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Ancak kalenin Bizans döneminde bir gözetleme kulesi veya karakol olarak inşa edildiği düşünülmektedir. Kalenin yapımında moloz taşları ve bazı kısımlarda tuğla kullanıldığı bilinmektedir, ancak günümüze ulaşan herhangi bir kalıntı bulunmamaktadır.

Beykent Kalesi'nin seçilen konumu, yüksek bir noktada olması ve sınır görevi görmüş olabileceği ihtimalini güçlendirmektedir. Kale, Siirt ve Bitlis güzergahları üzerinde yer aldığı için güneyden gelebilecek tehditlere karşı savunma amacıyla inşa edilmiş olabilir.

Kale, Bizans-Sasani ve Bizans-Arap savaşlarında stratejik bir rol oynamıştır. Ancak zamanla kullanımı terk edilmiş ve kalenin taşları aşınmıştır. Beykent Kalesi'nin Mardin, Siirt, Bitlis gibi Avasım şehirleri ile benzerlik gösterdiği ve Hasankeyf Kalesi gibi diğer kalelerle karşılaştırılabileceği belirtilmektedir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Hasankeyf Kalesi'nin Tarihi". Bernamegeh. 18 Kasım 2022. 5 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2023.