Bender Türkmen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bandar-i Türkmen
بندر ترکمن
Şehristan Merkezi
Ülkeİran İran
EyaletGülistan Eyaleti
ŞehristanTürkmen şehristanı
BahşTürkmen merkezî bahşı
Nüfus
 (2006)
 • Toplam45,045

Bender Türkmen (Farsça: بندر ترکمن, Bandar-e Torkeman), İran'ın kuzeydoğusunda bulunan Gülistan Eyaleti'ne bağlı bir şehirdir.

İdari olarak kendi adını taşımaktadır ve Türkmen şehristanına bağlıdır. Bu şehir şehristanın yönetim merkezidir. 2006 yılındaki sayıma göre resmi nüfusu 45.045'tir.[1] Hazar Denizi kıyısında, İran'ın önemli limanlarından birine sahip olan bu şehir, Tahran'dan 375 km uzaklıktadır. Kentin 3 km doğusunda bulunan Aşurada kentle özdeşleşmiş yerlerden birisidir.

Ekonomisi ağırlıklı olarak havyar üretimine bağlıdır. İran havyarının %50'si bu kentte üretilmektedir. Dünyada az bulunan hayvan balıkları burada bulunmakta ve üretilen havyarlar tüm dünyaya gönderilmektedir. Ayrıca tarım, el sanatları, hayvancılık, balıkçılık ve turizm şehirdeki diğer iş kollarıdır. Özellikle Aşurada çok fazla turist çeken bölgelerinden birisidir. Bandar Türkmen "Pamuk Adası" olarak da adlandırılmaktadır. Bandar Türkmen, İran için stratejik bir pamuk bölgesidir.

Eski adı Bandar Şah olan Bandar Türkmen, Hazar Denizi'nin güneydoğu kesiminde H. 1307 yılında Rıza Pehlevi döneminde inşa edilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]