Bender Kuşatması (1738)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bender Kuşatması ve Seferi
1735-1739 Osmanlı-Rus-Avusturya Savaşı
Tarih1738
Bölge
Bender, Moldova ve Dinyester nehri ile çevresindeki kaleler
Sonuç Osmanlı zaferi
Bender ve çevresindeki kaleler Ruslarca alınamadı.
Dinyester Nehrinin sağ yanına geçilemedi bunun için gerekli köprüler kurulamadı.
Erzakları tükenince Ruslar geri çekildi.
Taraflar
Osmanlı İmparatorluğu Rus İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Muhsinzade Abdullah Paşa[1] Burkhard Christoph von Münnich[2]
Güçler
60.000[2]
Kayıplar
Bilinmiyor Bilinmiyor

Bender Kuşatması ve seferi, 1738'de Osmanlı Devleti ve Rusya arasında yapılıp, Osmanlı İmparatorluğu'nun zaferi ile sonuçlanan muharebenin adıdır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

1738 yılında Rus İmparatorluğu, Osmanlı'yla yaptığı ve istediği sonuçları alamadığı muharebelere son vermek için Burkhard Christoph von Münnich yönetiminde Bender Seferi'ni organize etti. Bender kuşatıldı, ancak alınamadı ve çevresindeki hiçbir kilit kale ele geçirilemedi. Ruslar, Dinyester nehrinin sağ tarafına geçmeye çalışsa da nehrin karşı tarafında iyi tahkim edilmiş mevziiler ve 60.000 kişilik bir Osmanlı kuvvetinin olduğunu gördüler. Nehre gizlice geçmek için seyyar köprüler kurmaya çalıştılar ancak fark edilip Osmanlı kuvvetlerince ateş altına alındılar. Netice olarak Dinyester'in karşı yakasına Temmuz 1738 ortalarına kadar çabalamasına karşın ulaşamayan,[2] hiçbir kilit kaleyi alamayan ve erzakları tükenen Ruslar, seferi bitirmek ve geri çekilmek zorunda kaldılar.[3] Sefer boyunca Rus ordusu, salgın hastalık ve benzeri etkenler neticesinde ağır kayıplar verdi.

İkinci kuşatma denemesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ertesi yıl Rus askerî erkânının, imparatoriçeye sunduğu rapor ve önerileri doğrultusunda yeni bir plan kabul edildi. Buna göre, ana ordunun doğrudan Lehistan üzerinden Hotin’e girmesi ve Osmanlı kuvvetlerine karşı burada aktif olarak bulunması kararlaştırıldı.1739 yılındaki bu seferde Ruslar, Stavuçani Muharebesi'nde başarı kazanıp Hotin'i alsalar da Avusturya'nın savaştan çekilmesi, serbest kalan diğer Osmanlı Ordularının üzerlerine gelme ihtimali ve İsveç'in Finlandiya üzerinden kendilerine saldırı ihtimali karşısında Belgrad Antlaşması (1739) ile Osmanlı'yla anlaşmak, aldıkları Hotin ve Boğdan'daki kaleleri geri vermek zorunda kaldılar.

Atıflar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Aksan s.85
  2. ^ a b c Aksan, s.117
  3. ^ "Russian-Turkish war of 1735-1739: causes, results". ellas-cookies.com. 8 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2023. 

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]