Ba'uda (Cebel Barisha)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Antik şehrin güneybatıdan genel bir görünümü.

Ba'uda ya da Baude (yahut Ba’udeh ve Bawde) bir erken bizans dönemi yerleşimi olan Ba'uda Suriye'nin kuzeybatısında terkedilmiş köylerin bulunduğu arazide yer alır.

Konum[değiştir | kaynağı değiştir]

Ba'uda harabeleri İdlib yakınlarında Barisha Dağının kuzey eteklerinde Bab el Hava sınır kapısından 2 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Burada bulunan cadde ile Halep üzerinde Reyhanlı ve Antakya'ya ulaşmak mümkündür. Kürtlerin yaşadığı kayalık arazide daha birçok antik harabe bulunmaktadır. 2 Kilometre güneyde Babisqa, altı kilometre batıda Baqirha, buranın yaklaşık 100 metre kuzeyinde ise Dar Kita harabeleri bulunmaktadır. Altı kilometre güneyde daha büyük bir yerleşim olan Barisha bulunmaktadır. Harabeler arasında en meşhur olanı Barishadan sekiz kilometre batıdaki Qalb Loze harabesidir.

Şehir[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir zamanlar ticaret merkezi olan şehrin caddeleri.

Bu bölgede bulunan harabelerin en eskisi milattan sonra 4. yüzyıla tarihlenmektedirler. Şehirlerin 5. ve 6. yüzyılda en parlak dönemlerini yaşadıkları anlaşılmaktadır. Ba'uda'da iki katlı Revaklı yapılar günümüze ulaşmayı başarmışlardır.

Literatür[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Frank Rainer Scheck, Johannes Odenthal: Syrien. Hochkulturen zwischen Mittelmeer und Arabischer Wüste. DuMont, Köln 1998, S. 305, ISBN 3-7701-1337-3