Azerbaycan Millî Meclisi (İran)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Azerbaycan Millî Meclisi
آذربایجان میللی مجلیسی/Azərbaycan Milli Məclisi
Arma veya logo
Tür
Tür
Toplantı yeri
Tebriz

Azerbaycan Millî Meclisi (Azericeآذربایجان میللی مجلیسی/Azərbaycan Milli Məclisi), İran Azerbaycanı'nda "21 Azer" harekâtının zaferi sonucunda oluşturulan Azerbaycan Millî Hükûmeti'nin en yüksek yasama organı.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Azerbaycan Millî Meclisi 12 Aralık 1945'te Tebriz'de toplanmış ve 14 Haziran 1946'ya faaliyetlerini yürütmüştür. Azerbaycan Millî Meclisinin 1. oturumunda Azerbaycan Millî Hükûmeti'nin oluşumunu onaylanmış, Yüksek Mahkeme Başkanı ve Başsavcı atanmıştır. Azerbaycan Millî Meclisi, siyasi, sosyal ve kültürel hayatı demokratik bir temelde kurmak ve ekonomiyi geliştirmek amacıyla yaklaşık 100 kanun ve hukuken bağlayıcı karar kabul etmiştir. Bunlar arasında halk birliklerinin oluşturulması, devlet topraklarının ve ulusal kurtuluş harekâtına karşı çıkanların topraklarının köylülere serbestçe dağıtılması, Azerbaycan dilinin Farsça ile birlikte resmi devlet dili ilan edilmesi, bu dilin tüm yönetim, kurum ve okullarda kullanılması, encümenlerin kurulması, Azerbaycan'ın şehir ve köylerinin eski isimlerinin restore edilmesi, kadınlara oy hakkı verilmesi, sekiz saatlik iş günü, doğal kaynakların halkın malı olduğunu ilan edilmesi, seçim hukuku vb. var. Azerbaycan Millî Hükûmeti ile İran Hükûmeti arasında 13 Haziran 1946'da yapılan anlaşmaya göre, Azerbaycan Millî Meclisi Azerbaycan Eyalet Encümeni olmuştur.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Баш редактор: Ҹ. Б. Гулијев, (Ed.) (1976). "Азәрбајҹан Милли Мәҹлиси". Азәрбајҹан Совет Енсиклопедијасы (Azerice). I ҹилд: А—Балзак. Бакы: Азәрбајҹан Совет Енсиклопедијасынын Баш Редаксијасы. s. 161–162.