Avustralya Satranç Federasyonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Avustralya Satranç Federasyonu
Australian Chess Federation (İngilizce)
KısaltmaACF
Kuruluş yeriAvustralya
TürSatranç
BaşkanGary Wastell
ÜyelikAsya Satranç Federasyonu, FIDE
Resmî siteauschess.org.au

Avustralya Satranç Federasyonu ya da kısaca ACF (İngilizceAustralian Chess Federation), Avustralya'nın ulusal satranç organizasyonudur ve Dünya Satranç Federasyonu FIDE'nin bir üyesidir.

ACF, Avustralya'daki turnuvalar için kendi satranç derecelendirme sistemini kullanır ve yerel organizatörler tarafından yürütülen bir dizi satranç turnuvası olan ACF Grand Prix'i yönetir.[1] ACF ayrıca yerel ve uluslararası haberleri ve açıklamalı oyunları içeren aylık bir e-posta bülteni de hazırlar. ACF'nin şu anki başkanı Gary Wastell'dir.[2]

Üye kuruluşlar[değiştir | kaynağı değiştir]

ACF, altı Avustralya eyaletinin her birinden ve Avustralya Başkent Bölgesi'nden olmak üzere yedi satranç kuruluşu üyelerden oluşur.

Yeni Güney Galler Satranç Kuruluşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni Güney Galler Satranç Kuruluşu (NSWCA), Yeni Güney Galler'deki satranç oyuncularına hizmet vermektedir. 1900 yılında kurulmuş olup üyelerine derecelendirme hizmeti vermenin yanı sıra yıl boyunca çok sayıda turnuva düzenlemektedir. 18 yaşın altındaki oyunculara hitap eden Yeni Güney Galler Gençler Satranç Ligi (NSWJCL), NSWCA'ya bağlıdır.[3]

Chess Victoria[değiştir | kaynağı değiştir]

Chess Victoria, 1938'de Victoria'da Victoria Satranç Oluşumu olarak kuruldu ve 1983'te yeniden kuruldu. 2000 yılında Chess Victoria olarak yeniden adlandırıldı. Kuruluş, 16 adet satranç kulübünün üyeliğinden oluşmaktadır.[4]

Güney Avustralya Satranç Kuruluşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Güney Avustralya Satranç Kuruluşu (SACA), 1894 yılında Güney Avustralya eyaletinin satranç çıkarlarını Adelaide Satranç Kulübü'nden devralarak kuruldu.

Genç satrancı, SACA'ya bağlı Güney Avustralya Gençler Satranç Ligi tarafından organize edilmektedir.[5]

Queensland Satranç Kuruluşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Queensland Satranç Kuruluşu, Avustralya'nın Queensland Eyaleti'nde organize satrancı kontrol eden organdır. CAQ, Queensland Dernekler Kuruluş Yasası kapsamında kurulmuş, kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur; amaçları, yetkileri ve teşkilatı anayasada belirtilmiştir.[6]

Batı Avustralya Satranç Kuruluşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Batı Avustralya Satranç Kuruluşu (CAWA), Batı Avustralya'daki, özellikle de Perth şehri ve çevresindeki satranç oyuncularına hizmet vermektedir.[7]

Tazmanya Satranç Kuruluşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Tazmanya Satranç Kuruluşu (TCA), amacı Tazmanya'da turnuvalar düzenlemek olan, kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. TCA'nın düzenlediği satranç etkinlikleri, katılımcılara resmî Avustralya satranç derecelendirmelerini kazanma veya güncelleme şansı verir.[8]

Avustralya Başkent Bölgesi Satranç Kuruluşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Avustralya Başkent Bölgesi Satranç Kuruluşu (ACTCA), Avustralya Başkent Bölgesi ve Queanbeyan'da satrancı teşvik etmeyi amaçlamaktadır. ACTCA'nın yetki alanı altında dört satranç kulübü bulunmaktadır: ANU Satranç Kulübü, Belconnen Satranç Kulübü, Canberra Satranç Kulübü ve Tuggeranong Satranç Kulübü.[9]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "ACF Grand Prix 2018: General Information". Australian Chess Federation. 29 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2018. 
  2. ^ "About". Australian Chess Federation Inc. 12 Temmuz 2022. 1 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2023. 
  3. ^ "NSW Chess Association". NSW Chess Association. 23 Ekim 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2016. 
  4. ^ "Chess Victoria". 25 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2016. 
  5. ^ "South Australian Chess Association". South Australian Chess Association. 7 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2016. 
  6. ^ "Chess Association of Queensland". Chess Association of Queensland. 27 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2016. 
  7. ^ "Chess Association of Western Australia". Chess Association of Western Australia. 1 Temmuz 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2016. 
  8. ^ "The Tasmanian Chess Association". The Tasmanian Chess Association. 11 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2016. 
  9. ^ "Clubs - ACT Chess Association". Australian Capital Territory Chess Association. 25 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]