Asphalt (seri)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Asphalt
TürYarış oyunu
Yapımcı
Yayımcı
YaratanStanislas Dewavrin
SanatçıArthur Hugot
BesteciRomain Gauthier
PlatformlarmacOS, iOS, tvOS, Microsoft Windows, Windows RT, Windows Phone, Android, ColorOS, N-Gage, Java ME, Symbian, DSiWare, Nintendo DS, Nintendo 3DS, Nintendo Switch, PlayStation Portable, PlayStation Vita, BlackBerry OS, BlackBerry Tablet OS, Bada, Tizen, webOS, BREW, Freebox, Web tarayıcısı, DoJa, Xbox One, Xbox Series X ve Series S, Arcade
İlk yayınAsphalt: Urban GT
15 Kasım 2004
Son yayınAsphalt: Moto Blitz DX
11 Eylül 2023

Asphalt, Gameloft tarafından geliştirilen ve yayınlanan bir yarış video oyunu serisidir. Serideki oyunlar genellikle dünyanın çeşitli yerlerinde geçen hızlı tempolu atari yarışlarına odaklanıyor ve oyunculardan polis takibinde yerel kolluk kuvvetlerinden kaçarken yarışları tamamlamaları isteniyor.

Serinin ilk oyunu olan Asphalt: Urban GT, cep telefonları için basitleştirilmiş J2ME sürümlerinin yanı sıra 2004 yılında Nintendo DS ve N-Gage için de piyasaya sürüldü. Ana serinin sonuncusu 2018'de piyasaya sürülen Asphalt 9: Legends oldu; Sonsuz koşu oyunu Asphalt Overdrive, satış noktası olarak prosedürel nesile sahip düşük kaliteli cihazlar için Asphalt'ın minimal bir versiyonu olan Asphalt Nitro, seriye off-road merkezli bir giriş olan Asphalt Xtreme ve drag yarışı oyunu Asphalt Street Storm gibi bir dizi yan ürün de piyasaya sürüldü.

Ortak Öğeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Seri, Burnout gibi diğer yarış oyunlarından unsurların yanı sıra Need for Speed tarzında hızlı tempolu, atari tarzı sokak yarışlarına vurgu yapıyor; yan oyun Asphalt Xtreme, önceki oyunlarda olduğu gibi süper arabaların yerine açık tekerlekli arabaların, spor amaçlı araçların ve ralli arabalarının bulunduğu bir off-road yarış ortamında geçiyor. Serideki her oyun, oyuncuları Dodge Dart GT gibi giriş seviyesi modellerden Bugatti Veyron gibi süper arabalara ve hatta Mercedes-Benz'in Biome tasarım çalışması gibi konsept otomobillere kadar çeşitli üreticilerin lisanslı spor arabalarının direksiyonuna geçiriyor.[1]

Polis kovalamacaları, özellikle ilk oyunlarda yinelenen bir oyun unsurudur, ancak Airborne'dan itibaren akrobasi atlamaları ve akrobasi manevraları lehine oyunlardan kaldırılmıştır; ancak Overdrive, Asphalt 9: Legends ve Nitro ile geri dönüş yaptılar; bunlardan ikincisi Airborne'dan ve serideki önceki oyunlardan unsurları birleştirdi.

Seri boyunca oyunculara, çoğu gerçek dünyadaki konumlar ve büyük şehirler örnek alınarak modellenen çeşitli yarış parkurlarına ve yarışlardan kazanılan para (veya sonraki oyunlarda uygulama içi satın alımlar) ile satın alınabilecek araçlar için yükseltmelere kademeli olarak erişim verilir. Oyuncular oyunda ilerledikçe etkinlikler artan zorlukta sunulur ve bazen onlardan bonus mücadeleleri tamamlamaları istenir; Belirli sayıda rakip yarışçıyı alt etmek veya araçlarına zarar vermeden yarışı bitirmek gibi.

Oyun Serisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "'Asphalt 8: Airborne' Updated with New Dubai Track, 5 New Vehicles, and More – TouchArcade" (İngilizce). 27 Ağustos 2014. 1 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2024.