Artur Barrio

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Artur Barrio
Doğum1945 (78-79 yaşında)
Porto, Portekiz
UyrukBrezilyalı
AlanıEtkileşimli sanat, Performans sanatı, Kavramsal sanat, Enstalasyon sanatı
Sanat eğitimiEscola Nacional de Belas Artes (Güzel Sanatlar Akademisi) Rio de Janerio
Katıldığı akımlarModernizm
Ödüller
Experiencis n° 1 sergisi için Mario Pedrosa Ödülü, Associação Brazileira de Críticos de Arte (Brezilya Sanat Eleştirmenleri Birliği)

Artur Barrio (Artur Alipio Barrio de Sousa Lopes) Rio de Janeiro, Brezilya'da yaşayan ve çalışmalarını sürdüren bir sanatçıdır. Çalışmalarının çoğunu insanlarla etkileşim yaratan enstalasyon parçalarından oluşur. Barrio izleyiciyi sanatının bir parçası hâline getirir ve bunu sıklıkla katılanların yaptıklarının sanat olduğunun farkına varmadan sağlar. Böylece katılımcı hayattan alınmış bir deneyimden çok hayatı ile bütünleşmiş bir deneyim yaşar. Göz ardı edilen çöp dahil olmak üzere gerçekliğin tüm yüzüyle teması cesaretlendirmek ister. Bu nesnelere bağladığımız sembolik anlamların ötesine geçebildiğimizde bu gerçekliğin varlığını tanımamızı ister. (MUD/MEAT SEWER Manifestosu)[1]

1945 yılında Portekiz'in Porto şehrinde doğmuştur.[2] 1952 yılında Angola'da altı ay geçirerek Afrika kültürünü keşfeder.[1] 1955 yılında Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrine taşınır ve 1974 Portekiz Devriminde Portekiz'e döner. 1975 yılında Paris'e 1981 yılında da Amsterdam'a taşınır. Günümüzde sırasıyla Amsterdam, Aix-en-Provence ve Rio de Janeiro'da yaşamaktadır.[1] Barrio dünya çapında eserlerinin gösterimlerine katılmaktadır.

Eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

1967 yılında, Artur Barrio Universidade Federal do Rio de Janeiro'nun merkezlerinden biri olan Escola Nacional de Belas Artes'e (Güzel Sanatlar Akademisi) girdi. Öğretmenleri arasında Onofre Penteado, Abelardo Zaluar, Mário Barata ve Ítalo Campofiorito sayılabilir.

Etkilendikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Artur Barrio kariyerinin başında yer alan sanatsal gelişimin bir uç örneğini oluşturur. O dönemde sanatın sınırları denenmekte ve kırılma noktasına kadar zorlanmaktaydı. Bu sanatsal güçler üzerine olan anlayışını eserlerinde ifade etti. Zamanının izlerini eserlerinin içeriğinde, kullandığı malzemelerde ve süreçlerde gözlemleyebiliriz. Kullandığı güçlü sanat karşıtı ifadeler Dada sanatçılarıyla yakınlık gösterir. Ayrıca akış, süreç ve malzeme kullanımı hakkında Fluxus düşüncesini de anlayışını gösterir. Bu etkiler 1960'ların sonunda karşıkültür zirvede iken birleşmiştir. Süreçleri, vizyonu ve malzemeleri Durumsal sanat şeklinde birleşmiş ve eserleri enstalasyonlardan çok içinde yer aldıkları gerçekliğin bir parçası hâline gelmiştir.[3]

Tarzı[değiştir | kaynağı değiştir]

Artur Barrio insanlarda duyusal bir deneyim yaratmayı aramaktadır. Aşırı bir duyusal tepki yaratan, hem geçici hem de istikrarsız malzemeler kullanılır. Öğütülmüş kahve gibi malzemeler burna hakim olurken, kan ve et gibi malzemeler içgüdüsel bir tepki yaratır. Vücuda ve besinlere doğrudan bir bağlantı vardır. Bunlar yakın çevrenin tekrar gözden geçirilmesini sağlar ve bu sahnelerin nedeninin neler olabileceği sorularını doğurur. Artur Barrio normal tanıdık çevreleri değiştirir ve izleyiciyi (katılımcıyı), muhtemelen biraz rahatsızlık da vererek, her şeyin daha derinden incelenmesi gereken bir yere taşımaya çalışır.

Sosyal ve siyasi durum[değiştir | kaynağı değiştir]

Artur Barrio'nun kariyerinin büyük bir kısmında Brezilya, 1964 darbesinin ardından bir askerî diktatörlüktü.

1970 yılında "diktatörlüğün baskısının doruk noktasında Rio şehir merkezinde içinde kan, tırnak, tezek, çöp ve diğer atıkları içeren beş yüz plastik torba yerleştirilmesinden" oluşan Situação…DEFL…+s+…ruas…Abril…(Caddelerde şaşkınlık yaratma…durum) adlı eserini yarattı.[4]

Yarattığı (Situation T/T1) zamanında insanların kaybolması sıradan hâle gelmişti. “Otonom para-polis güçler (Ölüm Timleri) “sosyal temizliğe” başlamış ve suçluları, marjinaller ile sokak çocukları yoketmekteydiler.”[1] Kanlı paketleri kaybolanların durumunu sorgular ve devlet ile diğer kurumların sosyal anlaşılabilirlik olasılıkları üzerine odaklanır.[1]

Portekiz'de 1926 ile 1974 arasında otoriter bir diktatörlük ile yönetiliyordu ve Barrio döndükten sonra darbe yapıldı. Bu hemen hemen kansız darbe sonucu ortaya liberal demokrasi çıkmayı başardı.

Sanatsal akımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Artur Barrio sanat kategorilerini reddeder. “Sanat kategorilerine, salonlara, ödüllere, jüriye, sanat eleştirisine karşı MANİFESTO"sunda (Rio de Janeiro Şubat 1970),[1] estetik bir elit tarafından ortaya konan sanatın yukarıdan aşağıya olan bakışına karşı duyduğu rahatsızlığı açıklar. Ona göre bu elit sanat yaratmak için gerekli olan malzemeleri tanımlar. O zamanlarda bu malzemeler Barrio'nun ve Üçüncü Dünya Ülkelerinin nüfusunun tamamına yakınının temin edemeyeceği durumdaydı. Çöp, tuvalet kağıdı, sidik gibi pahalı olmayan malzemeler kullanması bu estetik eliti ve kontrol ettikleri sanat dünyasını, sanat kategorileri, salonları, ödülleri, jürileri ve eleştirmenlerini reddinin göstergesidir.

Her ne kadar Barrio sanat kategorilerini reddetse de kucakladığı bazı fikirlerin onu Modernist akıma bağladığını görebiliriz. Adını "akış" kavramından alan bir grup olan Fluxus fikirlerinden oldukça çok etkilenmiştir. Elinizin altında ne varsa onu kullanarak sanat yapma fikri, ticaret karşıtı sanat fikrini yansıtır. Eserleri, sanatın var olan standartlarını reddetmesi nedeniyle Yeni Dada olarak da görülebilir. Sanatçının kullandığı satandart malzemeleri reddeder ve yalnızca kolay bozulan malzemeler kullanır. Genellikle tipik yerleri de reddederek Durumlarını halka açık yerlerde oluşturur. Barrio'nun hemen hemen ritüelvâri tarzda (Situation T/T1) paketlerini yerleştirmesinde süreç sanatının etkileri görülebilir. Sanatçının eserlerinin tamamına yakını Enstalasyon sanatı formundadır.

Eserlerinin yorumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Artur Barrio eserlerini bitmüş bir ürün olarak görmez. Etkileşim yaratan bir sanatçıdır; ortaya koyduğu artifaktlara insanların etkileşim yaratacağı durumlar yaratır. Bu tarzda en çok bilinen eserlerinden Situação T/T1, (Vücut Durumunun Açılımı) adı üzerinde durağan bir sanat eseri değil bir durumdur. Bu eserinde sanatçı "kanlı paketler"[1] yaratarak ağızlarını gevşekçe bağlamıştır. Daha sonra bu "kan lekeli paçavraları (trouxas ensanguentadas) polis gelmeden önce kamu tepkisi yaratmak için bir parka yerleştirmiştir."[4]

Barrio sanatsal yartıcılıkta hangi malzemelerin kullanılabileceği konusunda her zaman sınırları zorlamıştır. Eserlerinde tuz, tuvalet kağıdı, öğütülmüş kahve, et, kan, dışkı ve idrar kullanmıştır.

İlgilendiği sanat, yaratılış ve etkileşim sırasında ortaya çıktığı için eserlerinin kalıcılığı ile ilgilenmemiştir. Sanatçıya göre bu deneyimleri oluşturmak için kullanılan malzemeler sanatın kendisi olmadığından saklanmalarına gerek yoktur. Kalıcılık yerine eserlerinde yarattığı geçici deneyime olan ilgisi yüzünden eserlerinde kalıcı olmayan malzemeleri rahatlıkla kullanabilmiştir. Bu nedenle kalıcı koleksiyonlarda Barrio'nun çok az eseri bulunmaktadır.

Mirası[değiştir | kaynağı değiştir]

Artur Barrio artık sanat topluluğunca kabul edilmiştir. Eserleri ya da eserlerinden örnekler oluşturan replikalar giderek artan sayılarda sergilenmektedir.[5] Ancak artık sanat topluluğu ile birlikte çalışmasının ana nedeni sanatçının tavrı değildir. Büyük değişiklik sanatçıda değil ama sanat kelimesinin içeriğinde oluşmuştur. Barrio hâlâ müze müdürlerini ve kurumları sanat eserleri ve sergiler için tamamen gereksiz olarak görmeye devam etmektedir. Onun gözünde müze müdürleri lojistik koordinatörlere dönüşmüş ve dolayısıyla da kurumlar eserleri için geçici olarak kullanılacak bir kanal olmuştur.[1] Ancak Artur Barrio'nun eserleri ve onun gibi sanatçılar sayesinde Kavramsal sanat[6] ve sanatta geleneksel olmayan medyanın kullanımı kabul edilebilir hâle gelmiştir. Barrio'nun manifestosunda reddettiği sanat dünyasının katı ve sınırlayıcı taraflarının üzerine çıkılmıştır. Sanatçı üzerinde çalıştığı değişikliklerin geçici olduğunu kabul etmez. Artık Arutr Barrio gibi bir sanatçını genel olarak sanat dünyası ile ters düşme gereği olmadığını gözlemleyebiliriz. Artık sanatçının yaptığı sanatı kabul eden ve kucaklayan birçok sanat kurumu ortaya çıkmıştır.

Sanat eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sergileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Currículo (Resume), Exposições Individuais 23 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Individual expositions)

  • “Actions After Actions,” February 8–March 19, 2006, - Goldie Paley GalleryGalleries at MooreMoore College of Art & Design
  • “Barrio-Beuys” 2 July – 11 September 2005, - S.M.A.K. Museum of Contemporary Art Belgium
  • “The Body in Contemporary Brazilian Art” 2005, - Instituto Itaú Cultural, São Paulo
  • Individual: 2005, - Millan gallery Antonio, São Paulo, Brazil.
  • Individual: 2005, - Gallery Art 21, - Rio De Janeiro, Brazil.
  • "Mini-Retrospective of Artur Barrio" 2005, - Frac the Provence-Alps-Côte d´Azur, Marseille, France.
  • Individual: 2005, - Palais de Tokyo, Paris, France.
  • "Inverted utopias" 2004, - The Museum of finishes Arts, Houston, U.S.A.
  • "ART AND SOCIETY - an Controversial Relation" 2003, - Itaú Cultural, São Paulo, S.P, Brasil.
  • "Violence and Passion" 2002, - Museum of Modern Art of Rio De Janeiro, R.J, Brazil
  • "Violence and Passion" 2002, - Santander Cultural, Porto Alegre, Brasil.
  • "Visceral Documents" April 30 to August 24 2008. Museo Rufino Tamayo, Mexico City.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f g h Barrio, Artur. “Artur Barrio : Barrio-Beuys.” Gent, Belgie : Stedelijk Museum loor Actuele Kunst, 2005. ISBN 90-75679-22-X"
  2. ^ Doğumu : Havlice, Patricia Pate. “Index to artistic biography” Metuchen, N.J., Scarecrow Press, 1973. ISBN 0-8108-0540-5
  3. ^ The New Your Times, Art review “Walking on Coffee, Trying to Get a Fix on a Master of Impermanence” By Roberta Smith, Yayım tarihi: 3 Mart 2006
  4. ^ a b Ramirez, Mari Carman and Olea, Hector. “Inverted Utopias: avant-garde Art in Latin America” New Haven : Yale University Press; [Houston, Tex.] : Museum of Fine Arts, Houston, c2004. ISBN 0-300-10269-0
  5. ^ Artforum Article "Foreign Exchange Philadelphia" By William Pym Yayım: 15 Şubat 2006
  6. ^ Case Study Study Artur Barrio – Interminável 2005, Conservation department - S.M.A.K. Ghentc Case
    • Salgado, Renata. “Imagem escrita / [coordenacao do projeto, Renata Salgado].” Rio de Janeiro, RJ : Grall, 1999 ISBN 85-7038-012-7

Kaynaklar ve okuma[değiştir | kaynağı değiştir]

  • The New Your Times, Art review “Walking on Coffee, Trying to Get a Fix on a Master of Impermanence” By Roberta Smith, Published: March 3, 2006
  • Ramirez, Mari Carman and Olea, Hector. “Inverted Utopias: avant-garde Art in Latin America” New Haven : Yale University Press; [Houston, Tex.] : Museum of Fine Arts, Houston, c2004. ISBN 0-300-10269-0
  • Lopes, Artur Alípio Barrio de Sousa, 1945- “Artur Barrio : Barrio-Beuys.” Gent, Belgie : Stedelijk Museum loor Actuele Kunst, 2005. ISBN 90-75679-22-X
  • Havlice, Patricia Pate. “Index to artistic biography” Metuchen, N.J., Scarecrow Press, 1973. ISBN 0-8108-0540-5
  • Salgado, Renata. “Imagem escrita / [coordenacao do projeto, Renata Salgado].” Rio de Janeiro, RJ : Grall, 1999 ISBN 85-7038-012-7
  • Lopes, Artur Alipio Barrio de Sousa, 1945- “Artur Barrio : Actions after actions” Philadelphia : Goldie Paley Gallery Moore College of Art and Design, c2006. ISBN 1-58442-055-3
  • "Espaço aberto / espaço fechado : sites for sculpture in Modern Brazil / [with essays by Stephen Feeke ... [et al.] ; texts by artists in the exhibition ; additional contributions by Regina Teixeira de Barros ; catalog edited by Penelope Curtis and Stephen Feeke]." Leeds : Henry Moore Institute, 2006. ISBN 1-900081-99-7
  • Lopes, Artur Alípio Barrio de Sousa, 1945- “Regist(R)os / Artur Barrio” Porto [Portugal] : Fundação de Serralves, 2000 ISBN 972-739-081-1
  • Lopes, Artur Alípio Barrio de Sousa, 1945- "Title Artur Barrio / organização, Ligia Canongia ; ‪[‬tradućão, Paulo Andrade Lemos‪]‬." ‬Ro de Janeiro‪ : Modo edições, ‪‬2002‪ ISBN 85-89314-01-4
  • Lopes, Artur Alípio Barrio de Sousa, 1945- "Artur Barrio : a metáfora dos fluxos 2000/1968" São Paulo : Paço das Artes ; Rio de Janeiro : Museu de Arte Moderna ; Bahia : Museu de Arte Moderna de Bahia, [2001?]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

İngilizce[değiştir | kaynağı değiştir]

Portekizce[değiştir | kaynağı değiştir]