Amerika'nın Alman kolonizasyonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Amerika'nın sömürgeleştirilmesine yönelik Alman girişimleri, 16. ve 17. yüzyıllarda Alman Venezuela (AlmancaKlein-Venedig, ayrıca AlmancaWelser-Kolonie[1]), St. Thomas ve Yengeç Adası'ndan oluşuyordu.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Küçük Venedik[değiştir | kaynağı değiştir]

Map of German Colonial Territories throughout History
Alman kolonilerinin bu haritasında sarı Küçük Venedik'i ve kırmızı bazıları Karayipler'de bulunan Prusya kolonilerini işaret ediyor.

Klein-Venedig ("Küçük Venedik"; aynı zamanda "Venezuela" adının etimolojisi), 1528'den 1546'ya kadar Amerika'nın Alman kolonizasyonunun en önemli parçasıydı ve burada Augsburg merkezli Welser bankacılık ailesine Habsburglara sömürge hakları aynı zamanda İspanya Kralı olan ve imparatorluk seçimleri için onlara borçlu olan İmparator V. Karl tarafından verildi.[2] 1528'de V. Karl, efsanevi altın şehri El Dorado'yu aramanın birincil motivasyonuyla kaynakçıların bölgeyi keşfetme, yönetme ve kolonileştirme haklarına sahip olduğu bir tüzük yayınladı.[3][4] Girişim başlangıçta 1529'da Maracaibo'yu kuran Ambrosius Ehinger tarafından yönetildi. I. Ehinger (1533), Nikolaus Federmann, Georg von Speyer'in (1540) ölümünden sonra Philipp von Hutten, iç kesimlerde keşiflere devam etti. Eyaletin başkentinden von Hutten'in yokluğunda İspanya tacı valiyi atama hakkını talep etti. İspanyol Juan de Carvajal, imparator V. Charles tarafından valiliğe aday gösterildi ve eyaletin kontrolünü ele geçirmeye çalıştı. 1545'te Coro'nun Alman sömürgecileriyle El Tocuyo'yu kurdu. Hutten'ın 1546'da başkent Santa Ana de Coro'ya dönüşünde vali Carvajal, Hutten ve Bartholomeus VI. Welser'i idam ettirdi. Daha sonra V. Karl, Welser'in tüzüğünü iptal etti.

Kaynakçılar, Alman madencileri koloniye ve 4000 Afrikalı köleyi şeker kamışı tarlalarında çalışmak amacıyla işçi olarak taşıdılar. Alman sömürgecilerin çoğu, dokunulmazlıkları olmayan tropikal hastalıklardan veya Yerli Amerikalılarla sık sık yapılan savaşlar sırasında öldü.

Brandenburg-Prusya[değiştir | kaynağı değiştir]

Brandenburg'lu Brandenburgisch-Africanische Compagnie (gelecekteki Prusya Krallığı) Afrika'da ticaret merkezleri kurdu ve 1685'te Danimarka Batı Hindistan-Gine Şirketi'nden St. Thomas'ta bir ticaret merkezi kiraladı. 1693'te Danimarkalılar postayı, deposunu ve tüm mallarını uyarı veya geri ödeme yapmadan ele geçirdiler. Kalıcı Alman yerleşimciler yoktu.

Kolombiya, Ekvador ve Venezüella'nın ilk sömürge bölünmeleri, 1538. Klein-Venedig haritada Provincia de Caracas olarak adlandırılıyor.
Kolombiya, Ekvador ve Venezüella'nın ilk sömürge bölünmeleri, 1538. Klein-Venedig haritada Provincia de Caracas olarak adlandırılıyor.

Kurlandiya Dükalığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Brezilya'nın güneyindeki Alman yerleşimi. Alman kiliseleri olan kasabalar için kırmızı ve siyah noktalardaki başlıca yerler.
Brezilya'nın güneyindeki Alman yerleşimi. Alman kiliseleri olan kasabalar için kırmızı ve siyah noktalardaki başlıca yerler.

Polonya-Litvanya Birliği'nin Alman liderliğindeki bir vasal devleti olan Kurlandiya Dükalığı, Karayipler'deki Tobago'da İngilizlerden Yeni Kurlandiya'yı (Neu-Kurland) kiraladı. Koloni başarısız oldu ve birkaç kez restore edildi. Karayip kolonisi kurmaya yönelik son bir Kurlandiyalı girişimi, Trinidad'daki modern Toco yakınlarında bir yerleşimi içeriyordu.[5]

Hanau İlçesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Frederick Casimir ve danışmanı Johann Becher yönetimindeki Hanau-Lichtenberg ve Hanau-Münzenberg ilçeleri, Hollanda Batı Hindistan Şirketi'nden Guyana'yı kiralamak için abartılı bir programı finanse etti –ama tamamlamadı– Yeni krallığına Hanauish-Hint Adaları (Hanauisch-Indien) adını veren Frederick Casimir, sonunda onu bazı akrabaları tarafından naipliğe zorlayan büyük borçlar aldı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Zantop, Susanne (1999). Kolonialphantasien im vorkolonialen Deutschland (1770-1870). ISBN 9783503049400. 
  2. ^ Cachero Vinuesa, Montserrat. "The Court and the Jungle: Integrating Narratives of Privilege". Universidad Pablo de Olavide. 5 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  3. ^ Various. (2021). Routledge Library Editions: World Empires. United Kingdom: Taylor & Francis.
  4. ^ South American Explorers Club (1979). South American Explorer. South American Explorers Club. 
  5. ^ Kołodziejczyk, Dariusz. Mówią wieki. "CZY RZECZPOSPOLITA MIAŁA KOLONIE W AFRYCE I AMERYCE? 24 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". (Lehçe)

Daha fazla okuma[değiştir | kaynağı değiştir]

Şablon:German diaspora